Aldus

Op zoek naar het pastorale van de polder

Tweeënhalf uur door de Bijlmer fietsen, op zoek naar het pastorale van de polder: zaterdag kan het vanaf 12 uur met gids Hans Mooren (67).

Dylan Van Eijkeren
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

U hebt een groot hart voor de ­Bijlmer.

“De Bijlmer intrigeert me al sinds ik er woon, nu bijna veertig jaar. Het nieuwe Nederland is hier al twintig jaar aan het ontstaan, en bewijst zich, tegen de scepsis in. Vergeet niet dat de Bijlmer al werd verguisd voordat ie was gebouwd.”

Wat maakt u zo’n Bijlmerfan?

“Ik ben wel een echte Bijlmer­believer, zoals we dat hier zeggen, ja. De mensen groeten elkaar hier op straat: goedemiddag, ze stoppen voor zebrapaden: gaat uw gang. Ik vind het hier heel prettig.”

Goed, maar pastoraal is toch een ­ander verhaal.

“Ja, dat slaat op het mysterie van het kerkje van de Bijlmerpolder, waarvan alleen de gevelsteen nog resteert.”

Wat stond er verder allemaal in de Bijlmerpolder?

“Het was een arm landbouwgebied met boerderijen, een enkele molen, een geheim militair fort en een tolweg. Het oude Bijlmermeer is ingepolderd, en we volgen tijdens de fietstocht de randen van de polder, ongeveer vijftien kilometer, langs en over de dijken van de Bijlmer.”

Is daar nog iets van te zien?

“Weinig. Daarom hebben we een app ontwikkeld waarop dat allemaal wel is te zien, die downloaden de mensen voor de fietstocht begint. Je ziet de moderne Bijlmer, maar je hoort de verhalen van de oude Bijlmer.”

“Het letterlijke hoogtepunt is als we stoppen op de provinciale weg, een fragment van de oude Bijlmerdijk, daar sta je iets hoger en kijk je naar de polder. Dan begrijp je wat de Bijlmerpolder ooit was.”

Opgeven voor de fietstocht kan via hans.bijlmer@gmail.com of op zuidoost.nl

Meer over