Aldus

Op havensafari zie je de ‘big five’ van Amsterdam

Op zoek naar de big five kan ‘gewoon’ in de Amsterdamse haven, aldus Ellen Klaus (57), organisator van de Havensafari.

Alice Boothby
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Wat zijn die big five?

“Hijskranen, bijvoorbeeld. En de koekoek: een anker dat ontworpen is door een Amsterdammer. Het zijn opvallende, ronde, gele ankers die je overal in de haven terugziet. Mensen mogen de big five van de Amsterdamse haven zelf met een verrekijker spotten.”

Wat moet ik me bij een havensafari voorstellen?

“Het is een avontuurlijke vaartocht door de Amsterdamse havens. Oorspronkelijk lag de haven van Amsterdam aan de oostkant van de stad, maar die is inmiddels verlegd naar de westkant. Veel Amsterdammers kennen de haven niet, terwijl er juist zo veel bijzondere verhalen over zijn.”

Zoals?

“Dat chocola een Amsterdamse uitvinding is. Veel mensen weten niet dat Amsterdam een van de grootste overslaghavens is. De cacaobonen worden hier van oudsher opgeslagen en verwerkt tot chocolade of halffabricaat. Dat laatste gebeurt met name in Zaandam. Daar ruikt het ook vaak naar chocolade. In oktober beginnen we met een cacao-expeditie, zodat mensen nog meer over cacao te weten kunnen komen.”

Bij een safari in Zuid-Afrika ligt er weleens gevaar op de loer. Is dat hier ook het geval?

“Haha, nee hoor. Ik zou zeggen: drink niet te veel en val niet van boord. Maar we hebben uitermate gedisciplineerde passagiers en een goede kapitein die de haven op zijn duim kent. Normaal is de haven verboden gebied en kun je ’m alleen vanaf de A5 zien liggen. Wij hebben een speciale ontheffing en onze kapitein weet precies wanneer de schepen gaan laden of lossen, waardoor we niemand in de weg varen.”

Meer over