Op een gezonde manier je telefoon gebruiken, hoe doe je dat?

De Beverwijkse Susanne Peereboom (37) van eengezondetelefoongebruiker.nl wil minder telefoontijd ten faveure van meer menselijk contact, energie, gezelligheid en rust.

Dylan van Eijkeren
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Ik durfde u bijna niet te bellen.

“Dat zou jammer zijn geweest, want ik ben gek op bellen.”

Dat zag ik niet echt aankomen.

“Een telefoon is prachtig, handig en bespaart je heel veel tijd en energie. Met mijn website, boek en challenge richt ik me op gezond gebruik van de telefoon. Dat is voor iedereen anders. Ik stel geen grenzen.”

Wat is uw drijfveer? Was u zelf telefoonverslaafd?

“Ik ben van huis uit maatschappelijk werker en heb lang gedacht: hoe kan ik een bijdrage leveren aan de wereld? Ik zag mensen op hun telefoon kijken terwijl ze ook andere dingen hadden kunnen doen: eens diep ademhalen, om zich heen kijken, zich vervelen of contact leggen met een ander, zodat ze weer zien en gezien worden. Hun hersenen even rust gunnen, zodat ze ideeën kunnen krijgen, en doordat ze minder op hun telefoon kijken ook de tijd hebben om die ideeën te ontwikkelen.”

Wat behelst uw campagne?

“In de tijd dat je niet op je telefoon zit, kun je in alle rust stappen zetten, je opladen en ontwikkelen, je dromen realiseren. Formuleer een persoonlijke wens, stel jezelf een doel. De hele challenge staat in mijn boek.”

Mensen kunnen beter uw boek kopen dan op uw site kijken?

“Als ze op mijn site gaan lezen, doen ze dat op hun telefoon. Vervolgens komen daarop weer appjes en pushmeldingen binnen en ben je weer afgeleid. Daarom beveel ik mijn fysieke boek van harte aan. Vooral als het wordt gelezen op een parkbankje, in alle rust.”

Meer over