PlusProefwerk

Op den duur trekt half Amsterdam naar restaurant Europa (7,5)

Bij restaurant Europa eet je in een adembenemende industriële setting in Zaandam een vast menu gekookt op houtvuur. Spannender wordt het niet, maar een tikkie beter moet nog kunnen.

Gilles van der Loo
Restaurant Europa, Warmperserij 3, Zaandam. Beeld Tammy van Nerum
Restaurant Europa, Warmperserij 3, Zaandam.Beeld Tammy van Nerum

Wie van industriële vergezichten houdt, komt op de fietstocht naar restaurant Europa in Zaandam ruim aan zijn trekken. Vlak voor de finish is er nog een pontje te nemen, en als je daarna over het Hembrugterrein fietst, lijkt Europa onvindbaar.

Een speurtocht volgt, onder meer door een ruimte met audiokunst en een kathedraalgrote betonnen hal met een restaurant dat niet Europa is, om verderop in dezelfde ruimte uit te komen bij een klein carré van hoge tafels dat een nogal provisorisch ogend houtvuurfornuis omsluit. Het feit dat rondom Europa ook kunst wordt bedreven (zo worden we doorlopend van achter genaderd en weer verlaten door een hangend tapijt) is zowel verfrissend als bevreemdend, maar misschien gaat elke échte verfrissing wel met bevreemding gepaard.

Heel erg nú

In restaurant Europa werken uitsluitend mannen, goeie koppen die we kennen van restaurant Entrepot, Bar Centraal, BAK en Hotel de Goudfazant. De lage zwartleren schoenen, pantalons met hoog water, de snorren, de ernst en de aandacht voor detail: allemaal heel erg nú.

Ons wordt gevraagd of we buiten nog iets willen drinken, en door een open deur in de zijgevel komen we op een knus terras aan het kanaal met daarachter de hallen van Beelen Bouwafval. Op advies van onze ober drinken we poireau van Pacory (€5) die naar koeienstal ruikt in de beste zin: een ruig randje aan een lieflijk snoepje.

Na een halfuur staat vrijwel iedereen op en gaat binnen ons achtgangenmenu (€60) van start. We proeven vegetarisch en regulier, en krijgen daarbij wisselende wijn geschonken (halve glazen geen probleem) die meerdere gerechtjes meegaat.

Soortgelijke perfectie

We beginnen met Grande Charme van Alice Beaufort (€9,50). Wit dat nogal onrijp lijkt, maar geleidelijk loskomt en goed aansluit bij de gegaarde oester met oestercrème en preiolie, of de courgettebloem met puree van sperzieboon voor de vegetariër (verder ‘v’). Van beide zijn de gaarheden, smaken en temperaturen perfect.

Met soortgelijke perfectie volgen: gerijpte rauwe snoekbaars met gefermenteerd koolrabisap, rozenbottel en gezouten pruim, en (v) flinterdunne koolrabiflapjes met vulling van patisson (een courgetteachtige).

Ogenschijnlijk eenvoudige gerechten waarin een fermentaat verwerkt zit voor hartigheid en diepgang. Dat die eenvoud kan doorschieten blijkt uit de rijpe Osdorper tomaatjes met mosselcrème of met pruim (v): de tomaatjes zijn net te koud en niet op smaak, waardoor dit nauwelijks een gang te noemen is.

Net uit het lood

We krijgen muscat van Laurent Bannwarth uit de Elzas (½ glas €4,25) waarvan we erg gelukkig worden, en proeven gegrilde zeekat met sperziebonen en jus van Nieuw-Zeelandse spinazie en lavas, en gegrilde snijbonen met crème van rabarber en hartig rabarberpoeder (v). Die zeekat doet het goed met de muscat, maar de crème in de vegaversie laat vrij baan voor het stalige zuur van de rabarber, wat het gerechtje net uit het lood slaat.

De volgende gang is even heerlijk als rustiek: een in zelfgemaakte karnemelk geweekte gegrilde boterham met lievevrouwebedstroboter. Dat kruid maakt van die boter bijna een soort hartige witte chocolade. Heel gaaf, ook bij de wijn.

We krijgen glazen zachte Côtes d’Auxerre (€8,50) voor bij een krabbenschild gevuld met diepe zeeïge puree van krabbenkuit en een rauwe eidooier: heerlijk, maar de slasoorten waarmee we dat schild moeten leeglepelen werken niet zo.

De vegetariër proeft ‘taco’s’ van gegrilde spitskool (waarom dan geen echte taco’s?) met fijne kievitsbonenboter en groene romesco. Hierna zet een dalende lijn in. Het gerechtje met huisgemaakte ricotta, mais, broodkruim en salsa verde doet aan als een bijeengeraapt slaatje; in de heerlijke bouillon van krabbenpoot (die goed werkt met het glas Grolleau van Breton, €8) drijft rauwe stugge boerenkool; de in groenlof gegrilde zeebaarsfilet is erg gaar, de lof voegt niets toe en de losse schilfers vissenhuid erop zijn hard als bakeliet; de pompoencrème met flinterdunne aardappel en lichtgegaarde pompoen is een wee geheel van gestapelde soortgelijke smaken.

Ieniemienietaartje

Geweldig is de oxidatieve dessertwijn van Bannwarth (€8,50), zeker in combinatie met het venkeltoppenijs, waarbij de smaakarme appelgranité en onrijpe peer weg hadden mogen blijven. De laatste gang, een ieniemienietaartje van Boskoopse blauwe druif met crumble van pompoenpit verrast: de crumble lijkt een biodynamische variatie op knetter­suiker.

Europa biedt een waanzinnige locatie, zeer begane bediening, een toffe sommelier en meer dan genoeg kwaliteit en originaliteit in de keuken om op den duur half Amsterdam westwaarts te laten trekken, maar nu zitten er tussen de mooie vondsten nog te veel missers.

Best
Een in karnemelk geweekte gegrilde boterham met lievevrouwebedstroboter. Zo simpel en zo goed.

Minder
In de heerlijke bouillon van krabbenpoot drijft rauwe, stugge boerenkool.

Opvallend
De reis erheen, de locatie met haar industrieel erfgoed en de gigantische industriehal waarin de 32 stoelen van Europa staan, zijn op zich al een bezoek waard.

Restaurant Europa

Warmperserij 3, 1505 RL Zaandam
020 8950843
europa.rest
Openingstijden do-za 19.00-23.00 uur

Vorige proefwerken:
Ricardo’s (8)
Bar Mick (7)
Le Coeur Bistrothèque (6,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Uit-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @hetparool op Instagram.

Meer over