PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Oosterse verrassing: Karaage, Japanse gefrituurde kip

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: Japanse gefrituurde kip.

Meneer & mevrouw Hamersma
Mijnheer en mevrouw Hamersma  Beeld Sjoukje Bierma
Mijnheer en mevrouw HamersmaBeeld Sjoukje Bierma

In mijn jeugd openbaarde amazing Asia zich bij Kwong Nan op het ­Ferdinand Bolplein als de ­Chinese kok het luikje dat de keuken scheidde van het restaurant opendeed om er onze meegebrachte beige, geëmailleerde pan doorheen te schuiven. Vervolgens pakte een ­Chinese vrouw deze in een oude krant om de inhoud warm te houden en konden mijn vader en ik op huis aan, vier straten verderop.

Daar werden de verrassingen die het Verre Oosten voor ons gezin in petto had ­definitief onthuld in de vorm van bleek gebakken rijst, onbestemde stukjes restvlees, een lubberend spiegelei en een drietal pips ogende stokje saté vanwege de bestelling ‘nasi speciaal’. Dat laatste leidde altijd tot ruzie: we waren thuis met zijn vieren.

Een hoop selfies

Ik moest er weer aan denken toen ik over het pleintje fietste richting de kookboekwinkel van mevrouw Hamersma, een paar honderd meter verderop. Inmiddels is de plek van Kwong Nan overigens ingenomen door een afvaardiging uit het Midden-Oosten die er döner, falafel maar ook friet verkoopt. Toch bevond ik mij niet veel later weer in Verre Oosterse sferen.

Emma de Thouars was in de kookboekwinkel om Amazing Asia, haar nieuwe kookboek, te signeren. En aangezien de schrijfster een socialemedia­fenomeen is, ging dat gepaard met het nemen van een hoop selfies. Daarbij keek ze behalve in de camera toch ook om zich heen. Zodoende slaakte ze een kreet van verrukking toen ze een kookboek zag liggen op het stapeltje ‘besteld’.

“Ah, je verkoopt ook The Mission Chinese Food Cookbook! Dat is mijn favoriet! Mijn exemplaar zit onder de vetvlekken en ezelsoren!” jubelde ze. In het geval van de Chinese keuken leken varkensoren mij overigens voor de hand liggender, maar dit ­terzijde.

null Beeld RV
Beeld RV

Afslag Japan

Hoe dan ook, omdat mevrouw Hamersma geen enkele culinaire expeditie schuwt, was zij al met het boek van De Thouars aan het werk geweest. Daarbij had ze overigens de afslag Japan genomen om karaage te maken – gefrituurde kip is mijn guilty pleasure. Daarbij had ik natuurlijk ook stiekem een biertje kunnen drinken, de verfrissing die De Thouars aanbeveelt bij al haar kipfrituursels, maar er zijn grenzen. Bovendien is krokante kip ook een groot wijnliefhebber. Denk aan een krakende grüner veltliner, een knisperende albariño, een stuivende sauvignon blanc en zelfs aan droog mousserend.

Schitterend

Nu dacht ik echter aan die goede Duitse riesling die in mijn proefkoelkast lag. Dat was er eentje uit de Rheingau, de geboortegrond van deze druif. En Künstler was er destijds zo’n beetje als eerste bij om de boreling de fles te geven, want: anno 1648.

Het Weingut geniet inmiddels een reputatie als een van de beste producenten van de regio. Zelfs met hun basisriesling schitteren ze. En die had ook precies de zuren, het juiste gewicht en de subtiele smaken om dit Japanse kippetje zich helemaal thuis te laten voelen in het Westen.

Karaage (Japanse gefrituurde kip; hoofdgerecht; 4 personen)

500 g kippendijfilet

3 cm gember

2 tenen knoflook

3 el sake

2 el sojasaus

1 tl zout

neutrale olie om in te frituren

120 g maizena

1 limoen

Japanse mayonaise (kewpie)

Snijd de kippendijfilet in stukken van circa 25 gram (elke filet in vijf stukken) en doe in een kom. Rasp de gember en knoflook boven de kom en voeg de sake, soja en het zout toe. Roer goed door en laat 2 uur marineren. Langer mag ook.

Verhit de olie in een wok of frituurpan tot 180 graden. Wentel de kip door de maizena tot elk stukje helemaal bedekt is. Schud de overtollige maizena eraf.

Frituur de kip goudbruin, knapperig en gaar. Doe dit in delen als je pan niet groot genoeg is. Laat de kip uitlekken op een bakrooster. Snijd de limoen in parten en knijp aan tafel over de kip uit. Serveer met de Japanse mayonaise.

Amazing Asia. Emma de Thouars. Nijgh Cuisine. € 29,99   Beeld RV
Amazing Asia. Emma de Thouars. Nijgh Cuisine. € 29,99Beeld RV

De wijn

Weingut Künstler Riesling Trocken 2018

Rheingau, Duitsland,

€9,95 (wit)

Hart’s Wijnhandel, ­Vijzelgracht 27
Wijnkoperij Henri Bloem, Amsterdamseweg 160

www.henribloem.nl

Meer over