PlusAgenda

Onze uittips voor komende week: slop ‘n’ soul, Amsterdamse modegeschiedenis en een fantastische geanimeerde Oscarfavoriet

Maison Amsterdam in De Nieuwe Kerk. Beeld ANP
Maison Amsterdam in De Nieuwe Kerk.Beeld ANP

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek

Soul: Curtis Harding

Slop ‘n’ soul noemt Curtis Harding zijn muziek. Wat soul is, weten we. Maar slop? Vijf jaar geleden legde de zanger in deze krant uit wat het is: ‘Slop betekent varkensvoer. Er is geen vast recept voor, alles kan erin: vast en vloeibaar. Zo is het met mijn muziek ook. Soul is het uitgangspunt, maar ik meng het met wat me goeddunkt. Net als varkensvoer mag mijn muziek best een beetje smerig zijn.’ Juist. En dat is de muziek van Harding ook. Lekker vettige retrosoul met Harding en zijn meeslepende stem als middelpunt.
Dinsdag 8 maart, 20.30 uur, Paradiso

Pop: The Lumineers

Ho Hey! Veel meer woorden hadden The Lumineers niet nodig om, alweer bijna tien jaar geleden, een dikke hit te scoren. De folky tokkelgitaar combineerde uitstekend met een refrein dat op een festivalweide ook na een biertje te veel prima is mee te zingen. Fijn voor de voorpret voor de zomer daarom dat The Lumineers horen bij de eerste golf van internationale artiesten die de Nederlandse podia weer bestijgen in dit post-lockdowntijdperk.
Donderdag 10 maart, 20.00 uur, AFAS Live

Bandcompetitie: Amsterdamse Popprijs

De Amsterdamse Popprijs is al 24 jaar een fraaie springplank voor jong poptalent uit de stad. Eerder wonnen bijvoorbeeld Wies en Yori Swart. De finale vindt plaats in de Melkweg en telt zes kanshebbers: tiigre, SØCKS, Marathon, Nicolaas, Gooseking 3000 en FIEP.
Vrijdag 11 maart, 19.30 uur, Melkweg

Theater

Snowapple e.a.: Jardin Rouge

Multidisciplinair theaterfestival dat een podium wil bieden voor nieuwe vormen van performance en ontmoeting tussen makers en publiek. Dat is mooi. Laat je verrassen door de vocale kwaliteiten van het organiserende Snowapple Trio dat carte blanche heeft gekregen voor de programmering, of door nog zo’n zeventig andere artiesten uit twintig landen, onder wie de Dakh Daughters uit Kiev, Valérie en Florent Gardou uit Frankrijk en de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht.
Alle weekenden in maart, De Roode Bioscoop, Zaal 100 en IJzerstaven

’t Barre Land/De Nwe Tijd: Op de rok van het universum

Theaterbewerking van boek van P.C. Hooft-prijswinnaar Tonnus Oosterhoff. Hij vertelt het weinig opzienbarende leven van babyboomer Roelof de Koning. Die wordt geboren, werkt veertig jaar als dierenarts en sterft. Daartussendoor deint hij zachtjes mee op de golven van de tijdgeest. ’t Barre Land en De Nwe Tijd uit België maken er een ‘lichtgevende vertelling’ vol humor, liefde en mededogen van. Een klein en dikwijls lachwekkend verhaal over de waarde van een mensenleven.
Zaterdag 5 maart, Brakke Grond, 5 t/m 7 mei Frascati

Juliet Stevenson: Blindness Live

Met slechts 30 man op het podium van Carré, ieder met een koptelefoon op. Zo was in oktober 2020 Blindness van meesterverteller Juliet Stevenson te beleven. Haar bewerking van Stad der blinden van José Saramago over impact van een epidemie op de samenleving, hoe toepasselijk. Nu is Blindness terug in een speciaal voor Carré gemaakte versie. Stevenson laat je de veranderende samenleving zien en voelen, in de piste en op het toneel van Carré voor een aanmerkelijk groter publiek dan destijds.
8 t/m 12 maart, Koninklijk Theater Carré

De Nationale Opera: Eurydice – Die Liebenden, Blind. Beeld Ruth Walz
De Nationale Opera: Eurydice – Die Liebenden, Blind.Beeld Ruth Walz

Manfred Trojahn/De Nationale Opera: Eurydice – Die Liebenden, Blind

Geïnspireerd door de Griekse mythe van Orpheus en Eurydice en Sonette an Orpheus van Rainer Maria Rilke, neemt de Duitse componist Manfred Trojahn ons in zijn eigentijdse, dramatische gedicht mee op een onvermijdelijke reis per trein en schip, waar Eurydice oude bekenden treft en Orpheus ontmoet. Regie van Pierre Audi die hiermee terugkeert bij De Nationale Opera. Met onder anderen bariton Thomas Oliemans. Onderdeel van het Opera Forward Festival;
5 t/m 17 maart, Nationale Opera & Ballet

Expo

Superflux: Subject to Change

De nabije toekomst wordt gekleurd door misinformatie, digitaal gedreven kapitalisme, contextarmoede en technologie gericht op het mijnen van menselijke data. Dat impliceert ongelijkheid, massahysterie en geweld – weinig goeds in ieder geval. De Britse designstudio Superflux komt met een alternatief: een meer-dan-menselijke toekomst waarin we ons eens niet blind staren op onze dikke ikke. In de installatie Subject to Change delen drie mensen een lange eettafel met onder andere een raaf, een oude koe, een wild zwijn, een paddenstoel en een slang. Dit hoeft geen laatste avondmaal te zijn maar het begin van een nieuw tijdperk waarin niet strijd maar samenwerking centraal staat.
T/m 10 april in @droog, Staalstraat 7

null Beeld Mark Cocksedge
Beeld Mark Cocksedge

Emma Talbot: Let Poets Speak

Keeners waren professionele Keltische klaagzangeressen die in prehistorische tijden de huizen van gestorvenen bezochten en de achterblijvers leerden hoe te rouwen. Emma Talbot heeft keeners afgebeeld op een ruim 13 meter lang patchwork van beschilderd en beschreven linnen. Ze schreeuwen het uit en nemen dramatische poses aan: een klaagzang voor het vernietigde landschap waar zij in staan. In het monumentale Ghost Calls spelen zich meerdere verhalen tegelijk af, zonder lineaire volgorde of logica. Het is een soort emotioneel conditierapport van de wereld en de mensheid, dat probeert de verbinding tussen die twee te vernieuwen.
T/m 19 maart in Galerie Onrust, Planciusstraat 7

Jesse Visser, Velery Pchelin, Egor Plotnikov: Observation of Movement

Lopend door een landschap word je zicht telkens onderbroken door verkeersborden, lantarenpalen en andere obstakels. Het brein vult die ‘missende’ stukjes automatisch in waardoor we ons een doorlopend panorama herinneren. Egor Plotnikov maakt ons bewust van dat neurologische processen door in zijn sculpturen en schilderen stukjes van het landschap wit te laten. Dit werk is onderdeel van een tentoonstelling over kijken en zien, en de mechanismen waarmee we waarnemen. Ook zien: houten beelden die het houden tussen ding en dier en een lamp die half anker en half vuurtoren is.
T/m 26 maart in Mia Karlova Galerie, Prinsengracht 510

Modegeschiedenis: Maison Amsterdam

Van de minimode uit de jaren 60 tot de flamboyante outfits die dertig jaar later in de RoXY werden gedragen. En van de bevrijdende jurken uit de roaring twenties tot de vele spijkerbroekmerken die in Amsterdam het licht hebben gezien. Het komt allemaal aan bod in dit overzicht van 250 jaar modegeschiedenis. Er is geput uit de collectie van het Amsterdam Museum en de privécollecties van vooraanstaande ontwerpers als Dick Holthaus, Frank Govers, Frans Molenaar, Bas Kosters en Iris van Herpen. Nadruk ligt op individuele stukken die een verhaal vertellen over vrijheid en onvrijheid.
T/m 3 april in De Nieuwe Kerk, De Dam

Film

Apichatpong Weerasethakul: Memoria

De Thaise filmmaker Weerasethakul – vaste gast op IFFR – maakt voor het eerste een film buiten zijn thuisland, in Colombia, maar blijft verder dicht bij zijn leest: speelse, dromerige, filosofische films die in alle kalmte de rafelranden van wat er mogelijk is met het medium film opzoeken. Maar dan nu met Tilda Swinton in de hoofdrol.
Te zien in: Filmhallen, Rialto, Rialto VU, Eye Filmmuseum, Lab111, City

Valdimar Jóhannsson: Lamb

Jóhannsson grijpt terug op klassieke sagen voor zijn speelfilmdebuut Lamb, dat zelfverzekerd samenbrengt wat nooit gemengd had moeten worden: een statig Europees artdrama en Amerikaanse horror vol special effects.
Te zien in: Eye Filmmuseum, Kriterion, Lab111, Rialto, Rialto VU, Cinecenter, Filmhallen, City

Jonas Poher Rasmussen: Flee

Bij de Oscar-uitreiking eind maart maakt Flee kans in drie categorieën: die voor Beste Niet-Engelstalige Film, Beste Documentaire én Beste Animatiefilm. Het is een combinatie die nooit eerder voorkwam, en zeker in de laatste twee categorieën lijkt de film de gedoodverfde winnaar – sinds de première in Cannes vorig jaar juli vergaarde de Deense film al een flinke prijzenkast.

null Beeld Jonas Poher Rasmussen
Beeld Jonas Poher Rasmussen


Regisseur Rasmussen kwam tot de ongebruikelijke, maar ijzersterke vormkeuze van een geanimeerde documentaire omdat van het verhaal dat hij wilde vertellen simpelweg geen beelden bestonden: het levensverhaal van zijn jeugdvriend Amin. Die vluchtte in de late jaren tachtig met zijn familie uit het door oorlog verscheurde Afghanistan en belandde na vele omzwervingen als minderjarige alleen in Denemarken. Nu probeert de inmiddels 36-jarige academicus in het reine te komen met wat het overkwam.
Te zien in: Filmhallen, De Balie, Eye Filmmuseum, Het Ketelhuis, Kriterion, Lab111, Tuschinski, City, Studio/K, De Uitkijk

Kind

Speurtocht en rondleiding: Warm de winter door

Artis organiseert tot het einde van de voorjaarsvakantie allerlei winteractiviteiten voor kinderen. Zo ontdek je tijdens de winterspeurtocht alle warme winterverblijven van de dieren, kom je erachter hoe een zeeleeuw warm blijft en leer je wat voor dier in temperaturen tot min 196 graden kan overleven. Ook zijn er iedere zaterdag en zondag winter-rondleidingen door het park. Daarna kan je opwarmen met een kop glühwein of warme chocolademelk.
Tot en met 6 maart, Artis

Workshop: Rap ’n Beats

Rap betekent rhythm and poetry en is de kunst van het vertellen in rijm. Precies dat kunnen kinderen leren tijdens deze workshop op de NDSM. Ze leren hun creativiteit kennen, maken kennis met muzieksoftware via iPads en leren meer over het maken en produceren van raps. Producer Daniel Zuur helpt ze daarbij.
Zondag 6 maart, 13.00 uur, Pllek

En Ook

Clubavond: Passionfruit

De clubs zijn weer open en dat viert Bitterzoet met een nieuwe clubavond: Passionfruit. Er zal hedendaagse r&b, hiphop, experimentele instrumentale muziek en alle beats daartussenin worden gedraaid, geselecteerd door professionele dj’s als Jade Soul, Quinny J en Nala Yanda.
Zaterdag 5 maart, 23.30, Bitterzoet

Debat: GroenLinks vs. D66

De Balie organiseert in de loop naar de gemeenteraadsverkiezingen verschillende debatten. Deze zaterdag zijn de grootste partijen van Amsterdam aan de beurt in een 1-op-1-debat. Vier jaar geleden werd GroenLinks de grootste partij in Amsterdam, gevolgd door D66. Momenteel staan ze weer aan kop in de peilingen. In dit debat gaat het over wat wel en niet bereikt is op het gebied van veiligheid, wonen en klimaat én hun nieuwe plannen.
Zaterdag 5 maart, De Balie

Meer over