PlusAgenda

Onze uittips voor komende week: Nirvana in Paradiso, een live realityspelshow voor kinderen en Isabelle Huppert in ITA

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek

Nederhop: Snelle
Hij is vermoedelijk Nederlands populairste rapper. Althans: volgens de boeken is het hiphop wat Snelle (Lars Bos) maakt, maar dan wel in zijn onschuldigste vorm. Snelle heeft meer gemeen met Marco Borsato dan met Osdorp Posse. Zijn eerste theatertournee FF tussen ons draait om zijn gevoelige en licht verteerbare popliedjes, die altijd hypermelodieus zijn en voorzien van een positieve grondtoon.
29 november, 20.00 uur, Carré

Concertfilm: Nirvana in Paradiso
Het is komende week precies dertig jaar geleden dat Nirvana een legendarisch optreden in Paradiso gaf. De band had een paar maanden eerder het album Nevermind uitgebracht en er broeide iets rondom het drietal uit Seattle. De VPRO filmde het hele optreden. Daarmee werd de show het enige concert van de tournee dat volledig op beeld staat. De concertfilm is te bekijken als onderdeel van een grote Nevermind-jubileumbox en is ook eenmalig in Paradiso te zien.
30 november, 18.00 uur, Paradiso

Kurt Cobain tijdens het legendarische Nirvana-concert in Paradiso. Beeld  Peter Pakvis/Redferns
Kurt Cobain tijdens het legendarische Nirvana-concert in Paradiso.Beeld Peter Pakvis/Redferns

Rock: Lucas Hamming
“Ik wil de grootste rocker van Nederland worden.” Lucas Hamming formuleerde zijn ambitie al vroeg in zijn loopbaan. Hij is nu 28 en maakt elk jaar stapjes in de goede richting. De laatste zijn te horen op zijn nieuwe album Postponed, het fundament voor zijn concert – alleen zitplaatsen – in Paradiso-Noord.
3 december, 20.30 uur, Paradiso-Noord

Expo

Steven Aalders: Shadow
Binnen de abstracte kunst behoort Steven Aalders tot het kamp van de preciezen. De schilder van geometrische kleurvlakken is de hyper­­consciëntieuze achterneef van Mondriaan. Tegelijk met zijn grote overzichtstentoonstelling in het Kröller-Müller Museum presenteert Slewe Gallery een nieuwe serie vierkante werken. Hierin heeft Aalders zijn onderzoek naar kleur en licht weer een paar stappen verder gebracht. Leidend is Goethes theorie dat kleur een vorm van schaduw is, voortkomend uit een mix van licht en donker.
T/m 8 januari in Slewe Gallery, Kerkstraat 105a

Steven Aalders, View (Dusk), 2021. Beeld Peter Cox
Steven Aalders, View (Dusk), 2021.Beeld Peter Cox

Nazif Lopulissa: IKAT
Wie de werken ziet, zou bijna denken dat ze gemaakt zijn door verschillende kunstenaars. Links kleurverloop op doek dat is versneden en weer aan elkaar genaaid; rechts geometrische collages gemaakt van theedoeken. En in het midden zeefdrukken van sigaretten met wikkels van Anta Flu-keelpastilles. Zo geeft Nazif Lopulissa uiting aan herinneringen aan zijn kindertijd en zijn Turks-Molukse achtergrond. Een aanstormend talent.
T/m 4 december in Galerie m.simons, Vijzelgracht 2

Theresa Hak Kyung Cha: Between the Teeth
Theresa Hak Kyung Cha was een extreem getalenteerd multitalent. Ze maakte kunstenaarsboeken, deed performances, schreef een experimentele roman en produceerde films totdat ze in 1982 werd verkracht en vermoord in New York. Ze was pas 31. In de eerste expositie van een nieuwe reeks laat Manifold Books zien hoe actueel haar werk over identiteit, gender en etniciteit nog altijd is.
T/m 22 januari in Manifold Books, Kraijenhoffstraat 34

Paul Insect: Personal Effects
Paul Insect, ook bekend als PINS, was in één klap een bekende naam in de kunstwereld toen Damien Hirst in 2007 zijn complete tentoonstelling leegkocht – nog vóór de opening. Insect behoort tot dezelfde generatie streetartists als Banksy en Bast, maar maakt ook galerie­fähig werk. In de eerste livetentoonstelling van onlineplatform Avant Arte zijn schilderijen, sculpturen en tekeningen te zien. Ook wordt er een speciale zeefdruk­editie gelanceerd die is afgewerkt met metallic inkt, diamantstof, goudglitter en hoogglans vernis.
T/m 2 december in Avant Arte, Lauriergracht 142

Bertjan Pot: Crafty Lights
Bertjan Pot is het bekendst van zijn Random Light, een lichte, holle bol van gefixeerd draad die als een diffuse zon aan het plafond hangt. Zijn maskers van stof zijn museumstukken en zijn Slim Table, een meubelstuk als een lijntekening, geldt inmiddels als designklassieker. Met alle restjes uit zijn atelier ontwierp de designer die ‘denkt met zijn handen’ een nieuwe serie lampen. Ideaal voor de donkere dagen en onder de kerstboom.
T/m 7 januari in Frozen Fountain, Prinsengracht 645

Kind

Livegame: De grote red je reet show
Een mash-up van X Factor, Holland’s Got Talent, Expeditie Robinson, De 1,2,3 Show en Jackass voor kinderen van 6+. Dat is wat je kunt verwachten in De grote red je reet show. Vijf jongens gaan de strijd met elkaar aan in drie rondes. Een realityspelshow, maar dan live. Met alle spelers uit de succesvolle voorstelling Aaipet, die vijf jaar heeft getoerd.
26 en 27 november, 14.30 uur, Theater de Krakeling, Pazzanistraat 15

Talkshow: West Best (7+)
De presentatie van deze talkshow is in handen van Reineke Jonker, Snorella & sidekick Yuziana Mangold (9). Op het programma staan onder andere een mini-workshop, humor, diepgang en onderwerpen die de jeugd van Amsterdam-West bezighouden.
28 november, 15.00 uur, Clifford Theater, Cliffordstraat 38

Theater

Tent/Bellevue: This is not a circus
Circus, maar dan anders, op dit nieuwe festival. Beweging, verbeelding, dans, theater, drag en beeldende kunst komen samen in nieuwe verhalen en werelden. Hedendaags circus is een kunstdiscipline die zich razendsnel ontwikkelt. Naast festivals in Tilburg en Rotterdam daarom nu ook een festival in Amsterdam, met jonge makers als Kolja Huneck, die je onderdompelt in een ‘synesthetisch kleurenbad’.
26 t/m 28 november in alle zalen van Bellevue

ICK Dans Amsterdam: ICK-Fest 2021
Een weekend vol dansvoorstellingen en een uitgebreid randprogramma dat een kijkje geeft in de uiteenlopende activiteiten van dit gezelschap en platform voor hedendaagse dans. Met onder andere een gastoptreden van collectief Dewey Dell uit Italië met Hamlet van choreografe Teodora Castellucci. Drie dansers zetten de geestelijke toestand van Hamlet – to be or not to be – om in een lichamelijke zoektocht naar bezetenheid, wanneer je lichaam iemand anders toebehoort.
26 t/m 28 november, De Meervaart

Théâtre de l’Odéon: La ménagerie de verre
La Ménagerie de verre (Glazen speelgoed) van Tennessee Williams, met in de hoofdrol steractrice Isabelle Huppert, is de tweede regie van Ivo van Hove voor Théâtre de l’Odéon in Parijs. Huppert speelt moeder Amanda Wingfield, de rol die Chris Nietvelt in 2015 een nominatie voor de Theo d’Or opleverde. Eelco Smits werd genomineerd voor de Arlecchino voor zijn rol van Tom Wingfield.
Voorstellingen uitverkocht, livestream op 27 november, 20.00 uur

Isabelle Huppert in La ménagerie de verre. Beeld Jan Versweyveld
Isabelle Huppert in La ménagerie de verre.Beeld Jan Versweyveld

Toneelgroep Oostpool: Baby Crazy
Heerlijk flitsende nieuwe tragikomedie van Jan Hulst en Kasper Tarenskeen. Na een leuke onenight-stand met Justin Timberlake blijkt Maria (21) zwanger te zijn. Wat nu? Terwijl ze probeert ‘zwangerschap anno 2021’ te bevatten, krijgt Maria van alle kanten gevraagd en ongevraagd advies. ‘De voorstelling jaagt met eigenzinnige taal, humor en vilein plezier vijf hedendaagse personages uit hun comfortzone’ aldus de recensie in deze krant.
30 november t/m 2 december, Frascati

Film

Leos Carax: Annette
De filmmusical is terug van nooit weggeweest, met In the Heights afgelopen zomer en Steven Spielbergs West Side Story volgende maand. Annette biedt binnen het genre een avant-gardetegenwicht, met muziek van cultband Sparks en regie door eeuwig Wunderkind Leos Carax. De liefde tussen een stand-­upcomedian en een operazangeres zorgt voor het vuur.
Te zien in: Cinecenter, City, Eye Filmmuseum, Filmhallen, Het Ketelhuis, Kriterion

Ridley Scott: House of Gucci
The Last Duel kwam nog geen twee maanden geleden uit, maar nu is er al een nieuwe film van regisseur Ridley Scott. Met veel high camp in de schokkende familieperikelen in en rond het mode-imperium.
Te zien in: Arena, Cinecenter, City, Filmhallen, De Munt, De Uitkijk

Adam Driver en Lady Gaga in House of Gucci. Beeld Fabio Lovino
Adam Driver en Lady Gaga in House of Gucci.Beeld Fabio Lovino

Laura Wandel: Un monde
Maria Speth:
Herr Bachmann und seine Klasse
De fictiefilm Un monde en de documentaire Herr Bachmann und seine Klasse delen niet alleen een onderwerp en setting (onderwijs, een basisschool) maar zijn bovendien beide te scharen onder de beste films van het jaar. De aanpak van beide films is echter tegenovergesteld. Un monde blijft extreem dicht bij hoofdpersonage Nora. We kijken vanuit haar ogen naar de voor haar nieuwe en beangstigende wereld van de basisschool. In Herr Bachmann... vertelt Maria Speth een groter verhaal over hoe vele culturen één samenleving vormen – zonder het klaslokaal te verlaten.
Un monde: Filmhallen, Het Ketelhuis, Kriterion, Rialto De Pijp, Rialto VU.
Herr Bachmann: De Balie, Rialto De Pijp, Rialto VU

En ook...

De Hallen: The Maker Market
Duurzame merken van makers uit Amsterdam: sieraden, kleding, kaarsen, eten en andere handgemaakte producten.
27 november, 11.00 uur, De Hallen

De Grote Denkers Leesclub: Hasna El Maroudi
Grote Denkers bestaat vijf jaar en dat viert De Balie met een vierdelige editie van De Grote Denkers Leesclub. Deze week staat Fatima Mernissi (1940-2015) in het middelpunt. De Marokkaanse socioloog en schrijver werd beroemd met haar subversieve sociologische en historische studies naar de positie van de vrouw in de islamitische en westerse wereld. Haar werk wordt in intieme setting besproken met NRC-columnist Hasna El Maroudi.
Donderdag 2 december, 19.30 uur, De Balie

Meer over