PlusUit-agenda

Onze uittips voor komende week: lockdownkunst, bingewaardige series, podcasts en een kinderspeurtocht

Uit de expositie van Liz Johnson Artur: Of life of love of sex of movement of hope. Beeld Foam
Uit de expositie van Liz Johnson Artur: Of life of love of sex of movement of hope.Beeld Foam

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste podcasts en (online) theaterstukken.

Het Parool

Theater

Tick, tick…BOOM!: Jonathan Larson/Lin Manuel Miranda

Mooi inkijkje in het scheppingsproces van een musical. De tijd tikt rond 1990 voor de jonge musicalmaker Jonathan Larson (gespeeld door Andrew Garfield). Hij wil doorbreken, maar sponsors en producenten laten nog op zich wachten – en hij wordt er niet jonger op. Overdag werkt hij zich een slag in de rondte in een diner, de nachten schrijft hij manisch aan zijn meesterwerk, de musical Superbia. Autobiografisch werk van Larson, die het succes van zijn musicalhit Rent, goed voor Tony Awards en de Pulitzerprijs, net niet zou meemaken; hij stierf aan de vooravond van de première op 35-jarige leeftijd. Filmdebuut van acteur en musicalfenomeen Lin-Manuel Miranda, de man achter musical Hamilton.
Te zien op Netflix

Hamilton: Lin-Manuel Miranda

Fascinerende liveregistratie uit 2015 van de Broadway-megahit, voor een uitzinnig publiek. Het ­levensverhaal van Alexander ­Hamilton, een van de minder ­bekende grondleggers van de Verenigde Staten, op rapmuziek – hoe verzin je het!? Het werkt in elk geval als een tierelier. Virtuoos taalspel van bedenker Lin-Manuel Miranda, die ook de hoofdrol vertolkt in een sterke, diverse cast.

Te zien op Disney+

Vliegende Hollander: Holland Opera (8+). Beeld
Vliegende Hollander: Holland Opera (8+).

Holland Opera: Vliegende Hollander (8+)

De schipper van de Vliegende Hollander wil koste wat kost als eerste schipper Oost-Indië bereiken via de kortste route, namelijk rond de Kaap. Door op Paaszondag uit te varen, roept hij een vloek over zich af; hij moet eeuwig rondvaren op zee. Eigentijdse theaterversie van Holland Opera met speelse muziek van Niek Idelenburg. Sterk gezongen. Martijn Cornet is de schipper, Elisabeth Hetherington de voor hem onbereikbare Senta.
Via de website (€4,99)

Film

Joel Coen: The Tragedy of Macbeth

Voor het eerst sinds de gebroeders Coen in 1984 hun carrière begonnen met de meesterlijke misdaadfilm Blood Simple, werkt Joel zonder zijn jongere broer Ethan. Laatstgenoemde wilde zich meer op theater gaan toeleggen, en in zekere zin doet Joel dat óók met zijn eerste solofilm, een lang gekoesterde nieuwe verfilming van Shakespeare’s Macbeth.
Te zien op Apple TV+ en later dit jaar in de bioscoop

Heidi Ewing: I Carry You With Me

Ewing won een Oscar voor haar documentaire Jesus Camp, en blijft ook in deze eerste fictiefilm dicht bij die leest: ze vermengt documentairebeelden van een homosekseel koppel in New York met recreaties van hun jongere jaren in Mexico.
Te zien op Pathé Thuis

My French Film Festival

Voor de twaalfde keer organiseert promotie-organisatie Unifrance dit online filmfestival voor Franse films. Het programma bestaat uit 13 speelfilms, 13 korte films en 4 korte kinderfilms – alle korte films zijn gratis te zien, de speelfilms à €1,99. Alles Frans gesproken, met ondertiteling in diverse talen – geen Nederlands, maar wel Engels.
Enkele van de speelfilms waren eerder al in Nederland te zien, maar verreweg de meeste zijn nieuw. Zoals Teddy, een zwartkomische moderne variant op de weerwolfmythe die subtiel commentaar levert op het uitzichtloze bestaan van jongeren in kleine Franse plattelandssteden. In Nadia, Butterfly besluit een 24-jarige topzwemmer dat zij na de Olympische Spelen haar zwempak aan de wilgen zal hangen. Na haar laatste race lonken de beruchte verlokkingen van het Olympisch Dorp.
Te zien t/m 14 februari via de website en diverse streamingplatforms

Serie

The House

Zelfs de niche der niches, stop-motion animatie voor volwassenen, krijgt een plekje op Netflix. Dit drieluik – spelend in hetzelfde huis in verleden, heden en toekomst – geeft vier in kleine kring gevierde makers een groter podium dan ooit: de Vlamingen Emma De Swaef en Marc James Roels, de Zweedse Niki Lindroth von Bahr en de Brits-Mexicaanse Paloma Baeza.
Te zien op Netflix

After Life

Ricky Gervais keert terug als schrijver, regisseur en hoofdrolspeler voor een derde en laatste seizoen rond weduwnaar Tony, die na de dood van zijn vrouw besluit om nergens meer om te geven. Grofgebekt en hartverwarmend.
Te zien op Netflix

Expo

Matea Bakula, Katja Mater, Arno Vandermark, Peer Veneman: Four Positions

Vier kunstenaars van verschillende generaties, werkzaam in uiteenlopende media en met diverse thema’s. Zet ze bij elkaar en het wordt óf los zand óf een bijzonder interessant groepsgesprek. De selectie kunstenaars voor Four Positions belooft in ieder geval veel goeds. Matea Bakula (1990) maakt sculpturen waarin geometrische vormen uiteenvallen in organische vormeloosheid. Katja Mater (1979) schildert op foto’s die ze weer fotografeert, weer beschildert en fotografeert enzovoort, zodat een afbeelding ontstaat die een optelsom is van handelingen en momenten. Arno Vandermark (1949) houdt zich bezig met de invloed van digitale technologie op de hedendaagse beeldcultuur. En Peer Veneman (1952) maakt samengestelde beelden waarbij je altijd afvraagt wat echt is en wat kunstmatig.
T/m 16 januari in De Apotheek Tolhuis, Buiksloterweg 7A

Liz Johnson Artur: Of life of love of sex of movement of hope

Liz Johnson Artur werd in Bulgarije geboren als dochter van een Russische moeder en een Ghanese vader. Als kind leefde ze zonder verblijfsvergunning in Duitsland. Toen ze als twintiger ging fotograferen, richtte ze haar camera dan ook op mensen met een vergelijkbare achtergrond: de zwarte diaspora. Uit het Black Balloon Archive dat ze in de afgelopen dertig jaar aanlegde stelde ze een installatie samen waarin hun dagelijks leven en de daarbij behorende emoties centraal staan. Het resultaat is intiem en authentiek, mede doordat de fotograaf ook zichzelf bloot geeft.
T/m 9 februari in FOAM, Keizersgracht 609

Michael Craig-Martin: All Things Considered

Michael Craig-Martin is vooral bekend als maker van conceptuele werken met huishoudelijke voorwerpen zoals een half leeg geperste tandpastatube of een keukentrapje. Daarnaast heeft de Ierse kunstenaar een verleden als invloedrijk docent aan het prestigieuze Goldsmiths College, waar hij onder andere Damien Hirst onder zijn hoede had. Maar een jaar of dertig geleden maakte hij de overstap naar schilderen. De onderwerpen zijn nog steeds alledaags: een blender, T-shirts, een naaldhak. Ze zijn gevangen in heldere lijnen en ingevuld met felle, soms bijna vloekende kleuren.
T/m 2 februari in Reflex Amsterdam, Weteringschans 79A

Miguel Angel Rios: Deterritorialization

Rond 1992, de 500ste verjaardag van de ‘ontdekking’ van Amerika, begon Miguel Angel Rios zich verdiepen in landkaarten. Het viel hem op dat oude kaarten vaak de religieuze, militaire en economische belangen van de overwinnaars weergaven. Dorpen van oorspronkelijke bewoners waren witte vlekken terwijl nederzettingen van kolonisten werden uitvergroot. De van oorsprong Argentijnse kunstenaar ging vervolgens zijn eigen kaarten maken, als tegenhanger voor de historische cartografie. Hij maakt daarbij gebruik van Inca-symbolen, verschuift de focus zodat de verhouding tussen centrum en periferie verandert, en past andere methodes toe om Amerika te ‘uit kaart te brengen’.
T/m 5 maart in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317

Podcast

Televisië

Een podcast over Nederlandse televisie, is dat leuk? Ja, dat is leuk, zeker als programma’s met zo veel enthousiasme worden besproken als Alex Mazereeuw en Michel Doodeman dat doen. De twee millennials hebben een voorliefde voor het luchtige segment (Business Class van Harry Mens is favoriet) en ontleden wekelijks televisieklassiekers (van Het Familiediner tot Fort Boyard). De toon is opgewekt, soms melig, maar hun milde ironie slaat nooit door in het bespottelijk maken van shows of BN’ers. Daarvoor is hun liefde voor programma’s als Bed and Breakfast te groot.
Te beluisteren via podcastkanalen en de website

Een soort god

Een verhaal over een kungfu-gezelschap onder leiding van de charismatische leider René, die zich gaandeweg ontpopt als tirannieke sekteleider. In zes afleveringen schetsen Volkskrant-journalisten Simone Eleveld en Anneke Stoffelen een ijzingwekkend beeld van de sekte, waar geestelijke en fysieke mishandeling gaandeweg steeds normaler wordt. Met name de verhalen van de vrouwelijke leden, die ook seksueel misbruikt worden, zijn tenhemelschreiend. Een soort god toont bovendien dat iedereen in een sekte kan belanden.
Te beluisteren via podcastkanalen en de website

Dissect

Nerdy is het absoluut, de urenlange academische analyses die de Amerikaanse muziekhistoricus Cole Cuchna loslaat op baanbrekende hiphopalbums. Maar wie wil weten wat de muziek van Kanye West, Kendrick Lamar of Beyoncé zo bijzonder maakt (en bereid is om daar een flink aantal uur in te investeren) kan met de podcastserie Dissect z’n lol op. Cuchna pluist iedere tekst minutieus uit en pelt elke beat af alsof het een uit is. Geen verwijzing blijft onopgemerkt, geen akkoordwisseling onbenoemd, en na afloop zul je het album nooit meer met dezelfde oren beluisteren.
Te beluisteren via podcastkanalen en de website

Kind

Wandeling: Winteravontuur

Het Amsterdamse Bos organiseert een winteractiviteit voor gezinnen met kinderen vanaf 3 jaar. ‘Ontmoet’ via de Soekky-app de dieren uit het Grote Berkenbos en ga op avontuur met de broertjes Muis. De wandeling begint en eindigt bij Geitenboerderij Ridammerhoeve. Bij de boerderijwinkel zijn biologische producten af te halen, zoals een chocomel of een tosti voor onderweg.
Download de app via de Apple App Store of Google Play

Speurtocht: de kleuren van Camille

Het Van Gogh Museum komt tijdens de lockdown met leuke activiteiten voor de kleintjes. Voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar staat een speurtocht online, die zowel binnen als buiten gedaan kan worden. Camille Roulin, het zoontje van Van Gogh’s Franse vriend Joseph Roulin (‘de postbode’) is zijn kleren kwijt en die moeten gevonden worden. De speurtocht heeft tien afwisselende doe-opdrachten, waaronder een doolhof en een puzzel. Verzamel in de tussentijd alle kleurige kledingstukken.
De handleiding is te vinden op de website

Kinderspeurtocht: de kleuren van Camille. Beeld van Gogh Museum
Kinderspeurtocht: de kleuren van Camille.Beeld van Gogh Museum

En Ook

Raamexpo: Virtual Virality, Online Intimacy & Digital Detox

Deze tentoonstelling, gecureerd door Stein van der Ziel, reflecteert op de impact van de digitale ruimte en sociale media op onze idealen en gedachten, ons zelfbeeld, onze gewoonten en onze mentale en fysieke gezondheid. Het onderzoekt de gevolgen van de alsmaar groeiende invloed van virtuele viraliteit. De bezoeker wordt door verschillende VR-installaties en experimentele videowerken van vijf internationale kunstenaars uitgedaagd om na te denken over de gevaren en kansen die zich voordoen binnen online intimiteit.
T/m 13 februari als raamexpositie en online presentatie bij Melkweg Expo

Expositie Virtual Virality, Online Intimacy & Digital Detox. Beeld Melkweg
Expositie Virtual Virality, Online Intimacy & Digital Detox.Beeld Melkweg

Wandeling: Van de NDSM-Werf naar de Ponthaven

Met deze wandeling van Your Little Black Book loop je langs de verschillende pontjes, de Noord-Zuidlijn, de NDSM-Werf en de Ponthaven. Hoewel Noord de afgelopen jaren enorm vernieuwd is, is het nog steeds een van de meest industriële stadsdelen van de stad met veel straatkunst. De wandeling is iets meer dan 9 kilometer.
Route via de website

Meer over