PlusUit-agenda
Onze uittips voor komende week: het afscheid van Rob de Nijs, een ode aan het openluchtzwembad en de nieuwe (oude) van de maker van Drive my Car
Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.
Muziek
Pop: Billie Eilish
Billie Eilish had vermoedelijk ook de Johan Cruijff Arena kunnen uitverkopen, maar houdt het voor haar Happier than Ever Tour bij één stop in de Ziggo Dome. Met broer én vaste producer Finneas in de band speelt Eilish (nog altijd pas 20) bijna alle songs van de twee albums die ze tot nu toe uitbracht, met in de toegift uiteraard de fenomenale single Bad guy.
18 juni, 19.30 uur, Ziggo Dome
Afscheid: Rob de Nijs
Het is mooi geweest. Met die woorden – tevens de titel van zijn laatste album – kondigde Rob de Nijs (79) zijn afscheid aan. Na een monumentale loopbaan van ruim 50 jaar noopt de Ziekte van Parkinson hem tot stoppen. Zijn slotconcert moest hij meerdere keren uitstellen, maar woensdag is dan echt de laatste mogelijkheid De Nijs te zien.
22 juni, 20.00 uur, Ziggo Dome
Pop: S10
Na haar deelname aan het Eurovisie Songfestival gaat zangeres S10 (Stien den Hollander, 21) een volle festivalzomer tegemoet. Ze sluit die in november af met haar grootste concert tot nog toe: in de Afas Live. Maar het begin van het concertseizoen is vertrouwd in Paradiso. Uiteraard op de setlijst: haar prijssong De Diepte waarmee ze in Turijn elfde werd.
24 juni, 20.00 uur, Paradiso
Theater
tgLAVA: Spring!
Marije Scheerder, Liesbeth Rood en Jiske Gunkel, samen TG Lava, duiken deze zomer met Spring! in de roemruchte, 95-jarige geschiedenis van openluchtzwembad De Houtvaart in Haarlem. De locatievoorstelling is een ode aan het openluchtzwembad, zwemmers, duikers en gebruikers. Lang leve de opblaasbal en de zoute frietjes. Lang leve de duikplank, de fluitende badjuffrouw en de bommetjeswedstrijd..
18 juni t/m 3 juli, Zwembad De Houtvaart, Haarlem, tglava.nl
Gavin-Viano/Frascati producties: Bloodscent
Muzikale en beeldende performance waarin Princess Bangura een jonge vrouw speelt die een geheim met zich meedraagt, maar er alles aan doet om dat te verbergen. Ze moet ‘het roofdier’ dat haar misbruikte onder ogen komen om in het reine te raken met ‘de prooi’ die zij nooit wilde worden. Tweede Frascatiproductie van Gavin-Viano na Ach Mijn Wederhelft.
18 t/m 25 juni, Frascati
Bellevue Backstage/Teunie de Brouwer: HERT
Vrouw met treinangst staat op het perron om een reis te maken, ze tuimelt in een paniekaanval en valt zo in de Wonderen Wereld van Angst. Ze zoekt houvast in de figuren die ze ontmoet op het perron. Muzikale solo door Teunie de Brouwer, gebaseerd op haar echte treinangst, gespeeld op het achtertoneel van Bellevue.
18 t/m 25 juni, 17.30 uur, Bellevue
Hommage Amsterdam: Amsterdams Kleinkunst Festival 35 jaar
Ieder jaar brengt het AKF een hommage aan een belangrijke artiest voor de Nederlandse kleinkunst (Simone Kleinsma, Herman van Veen, Hans Dorrestijn), in dit jubileumjaar een eerbetoon door artiesten als Jenny Arean, Yentl en de Boer, Gershwin Bonivacia en het Amsterdams Andalusisch Orkest aan de stad die hen zo lief is: Amsterdam.
20 juni, DeLaMar Theater
Expo
Martin Margiela: Self-Portraits
Martin Margiela drukte twintig jaar lang een stevig stempel op de mode-industrie. Maar hoe de inmiddels 65-jarige Belg eruitziet, weet vrijwel niemand. Er circuleren een paar heel oude foto’s op internet. Sinds die tijd heeft Margiela onder de radar geleefd. Zelfs in de documentaire Martin Margiela: In His Own Words (2019) blijft het mysterie intact. Des te opmerkelijker dus dat de ontwerper, die zich sinds 2008 volledig op de beeldende kunst richt, in Nederland debuteert met zelfportretten. Net als zijn kleding zijn die uiteraard niet rechttoe-rechtaan. En hoe Martin Margiela eruitziet, weet je na het bezoeken van deze expositie nog steeds niet.
T/m 3 juli in Galerie EenWerk, Koninginneweg 176
Stelios Karamanolis: Morphology
‘Als ik aan het werk ben, reis ik mijn eigen Odyssee,’ stelt schilder Stelios Karamanolis. Die referentie aan de Griekse oudheid is niet alleen overdrachtelijk bedoeld. De doeken van Karamanolis lijken te zijn ondergedompeld in mythologie. De kunstenaar wil een andere, metafysische wereld tonen en doet dat in halfabstracte composities waar soms de contouren van een figuur uit opdoemen die zich nooit helemaal laten vatten. Het gebruik van lichte kleuren, vaak pastellen, maakt alles nog wat ijler en bovenaards.
T/m 25 juni in Galerie Flatland, Lijnbaansgracht 314
Roos Holleman: Troublesom Fancies
Roos Holleman heeft een obsessie voor dode vogels. Ze bestudeert ze in depots van natuurhistorische musea en bewaart ze zelf in een vriezer. Met pastelkrijt legt ze hen minutieus vast, veertje voor veertje. Een vorm van ‘visuele autopsie’, noemt ze het. De vogels worden niet alleen weergegeven met de vleugels strak langs hun lijf, maar ook in minder gangbare poses, zelfs gestapeld zodat ze eruitzien als een verzameling slordig op elkaar geworpen bontjassen.
T/m 25 juni in Galerie Roger Katwijk, Prinsengracht 737
Svitlo
Het woord ‘svitlo’ betekent licht in het Oekraïens en is op meerdere manieren een passende titel voor deze tentoonstelling. Ten eerste omdat het een vervolg is op Struck by Light (2021), waarin licht als artistiek medium werd onderzocht. Daarnaast hopen de twaalf deelnemers, onder wie de Oekraïense kunstenaar en medesamensteller Kateryna Snizhko, een beetje licht in de duisternis van de oorlog te brengen. De opbrengst van deze verkooptentoonstelling gaat naar de stichting Zeilen van Vrijheid, die ambulances en medicijnen voor oorlogsslachtoffers verzorgt. Inhoudelijk gaat deze presentatie over ‘fotografisch schilderen met licht’, waarbij onconventionele technieken en materialen worden gebruikt die voorbijgaan aan het simpelweg documenteren van de realiteit.
T/m 19 juni in Looiersgracht 60
Film
Aliona van der Horst: Turn Your Body to the Sun
Via de persoonlijke zoektocht van schrijfster Sana Valiulina naar het oorlogsverleden van haar vader legt Van der Horst het tragische lot van miljoenen Russische krijgsgevangen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog bloot. Gevangen genomen worden stond onder Stalins bewind gelijk aan landverraad, dus ze gingen van de Duitse strafkampen direct naar de goelags.
Te zien in: Eye, Rialto, De Balie, Rialto VU, Het Ketelhuis
Panah Panahi: Hit the Road
Na achter de schermen al te hebben meegewerkt aan de meest recente films van zijn vader, de gerenommeerde Iraanse cineast Jafar Panahi, maakt zoon Panah zelfverzekerd zijn debuut met deze innemende road movie over een gezin dat vertrekt.
Te zien in: Cinecenter, Eye, De Filmhallen, Kriterion, Rialto, Rialto VU, Studio/K
Ryûsuke Hamaguchi: Wheel of Fortune and Fantasy
Na het succes van de Murakami-verfilming Drive My Car, eerder dit jaar winnaar van de Oscar voor Beste Buitenlandse Film, is nu de voorgaande film van de Japanse regisseur Hamaguchi alsnog in de Nederlandse bioscopen uitgebracht. Het is een drieluik verhalen rond toevallige ontmoetingen, met telkens een jonge vrouw in de hoofdrol.
In het eerste van de drie op zichzelf staande verhalen komt Meiko er achter dat haar vriendin Tsugumi aan het daten is met haar ex, en dat die heel anders op hun relatie terugkijkt. In het tweede verhaal probeert Nao een universitair docent te verleiden om hem vervolgens te kunnen chanteren, nadat deze man de student met wie zij een relatie heeft dwarsboomde. En het derde toont de toevallige ontmoeting tussen twee vrouwen die op de middelbare school bij elkaar in de klas zaten.
Te zien in: Cinecenter, Eye, Rialto VU, Rialto, City, Kriterion
Kind
Vaderdagconcert: Noorderpark
Nog geen cadeau voor vaderdag bedacht? In het Noorderpark treden vijf orkesten op tijdens een heus vaderdagconcert. The Young Ones trappen af, vervolgens treden 35 jonge musici van het Amsterdams Junioren Symfonie Orkest en het Texelse Fortissimo op. Als afsluiter een concert van het Amsterdam Youth Symphony Orchestra, samen met de Jazz Focus Bigband. Toegang is gratis, maar vergeet niet je eigen klapstoel en vader mee te nemen.
Zondag 19 juni, 14.00 uur, het veld voor Pompet
Live filosofiepodcast: kleine grote vragenuur
Mogen wij als mens de natuur verbeteren? En moeten we stoppen met dieren eten? Tijdens deze filosofiepodcast van Filosoofje en Artis Groote Museum gaat kinderfilosoof Maaike Merckens in gesprek met het jonge publiek (10-12 jaar). Iedere maand is er een nieuwe aflevering, dit keer is het thema: zijn wij natuur? Bezoekers luisteren mee via een koptelefoon.
Zondag, 11.00 uur, Oostzaal Artis Groote Museum
En Ook
Lezing: Dag van de Architectuur
Onder de Dag (en nacht) van de Architectuur wordt er in twee lezingensessies met planologen, architecten, stedenbouwkundigen, historici, beleidsmakers en andere experts gesproken over actuele bruggenthema’s en historische architectuur. Zo komt onder andere stedenbouwkundige Riek Bakker (brein achter de Erasmusbrug) over de sociale impact van een brug vertellen en spreekt Michel Schreinemachers over de veel ingestuurde Zaligebrug Nijmegen. Bezoek daarnaast de tentoonstelling Sprong over het IJ of volg één van vele rondleidingen door Kindercampus Mokum of Stories in Noord.
Zaterdag, 10.30 en 12.30 uur, Pllek, Neveritaweg 59
Festival: Mystic Garden
Mystic Garden bestaat tien jaar en dat viert het festival door een ‘moderne sprookjeswereld’ te creëren in het Sloterpark. Op de vijf podia staan onder anderen Juan Sanchez, DJ Rush, Tinlicker en Joran van Pol op staan. Van techno op de Mystic Mainstage tot aan foute hitjes bij het Tijdmasjienpodium.
Zaterdag, 11.00 uur, Sloterpark