PlusUit-agenda

Onze uittips voor komende week: freestylevoetballers en hiphopbeats, de Pet Shop Boys, Die Dreigroschenoper en Aziatische cinema

ISH Dance Collective: FTBLL - Can you kick it . Beeld Sjoerd Derine
ISH Dance Collective: FTBLL - Can you kick it .Beeld Sjoerd Derine

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek

Pop: Dua Lipa

Haar album Future Nostalgia is inmiddels al meer dan twee jaar oud, maar Dua Lipa’s wereldtournee rond het succesalbum (hits: Levitating, Psychical en Don’t Start Now) trekt zich nu eindelijk op gang. De twee concerten in de Ziggo Dome zijn toe aan hun vierde datum, maar gaan nu eindelijk door.
Dinsdag 17 en woensdag 18 mei, 20.00 uur, Ziggo Dome

Pop: Pet Shop Boys

Het Pet Shop Boys-alarm loeit woensdag op vol volume. Het Engelse synthpopduo speelt voor het eerst sinds 2017 weer in ons land. Hoewel de laatste albums van Neil Tennant en Chris Lowe – Hotspot uit 2020 en My Beautiful Laundrette uit 2021 – in ons land weinig rumoer veroorzaakten, is de schatkist met elektropopklassiekers voldoende diep om het gebrek aan recente hits op te vangen.
Woensdag 18 mei, 20.00 uur, AFAS Live

Festival: London Calling

Onvermoeibaar blijft het sympathieke minifestival London Calling jaarlijks nieuw Britpoptalent een eerste kans op het Europese vaste land bieden. De lijst met bandjes die later doorbraken is inmiddels imponerend. Kaiser Chiefs, Blur, Editors, Supergrass, The Darkness, Snow Patrol en The Libertines – allen speelden ze al vroeg in Paradiso. Dit jaar op de rol: Automotion, Courting, Flowerkid, Illuminati Hotties, Lime Garden en Lunar Vacation.
Vrijdag 20 en zaterdag 21 mei, 18.00 uur, Paradiso

Theater

ISH Dance Collective: FTBLL - Can you kick it

ISH Dance Collective brengt een ode aan voetbal. Begeleid door vette hiphopbeats en spoken word haalt choreograaf Marco Gerris streetskills naar het theater in deze wervelende productie. De internationaal gerenommeerde cast van freestylevoetballers, straatvoetballers en breakers knalt van het podium met ‘flitsend voetenwerk, indrukwekkende powermoves en hypnotische danssequenties.’
14 en 15 mei Meervaart, 26 t/m 29 mei Carré, ishdancecollective.com

DEGASTEN: Out of Order

Een voorstelling die nooit afkomt en eigenlijk altijd ‘under construction’ blijft. Dat beloven DEGASTEN. Ze gaan op zoek naar connectie en disconnectie met hun lichaam, het publiek en medespelers. Beweging, muziek en tekst voeren een haperend gesprek met elkaar. Daarbinnen ontstaat een ritueel waar grenzen continu veranderen. Het podium is geen podium, het publiek is geen publiek en spel is geen spel.
14 mei Frascati, 8 t/m 17 juli Over het IJ

Het Nationale Ballet: In the Future

Het Nationale Ballet viert het zestigjarig bestaan (vorig jaar) nog eens dunnetjes met dansgroepen uit heel Nederland in het participatieproject In the Future. Acht amateurdansgroepen tonen hun eigen choreografie met werelddans, Afro-Amerikaanse lindyhop, fusion en moderne, Ierse en Indiase dans. Daarnaast brengt de Junior Company het ballet In the Future van Hans van Manen op muziek van David Byrne.
14 mei, twee voorstellingen, operaballet.nl

Berliner Ensemble: Die Dreigroschenoper

Die Dreigroschenoper (Driestuiversopera) was het eerste grote succes in de samenwerking tussen Bertolt Brecht en Kurt Weill. De voorstelling ging in 1928 in het theater van het Berliner Ensemble in première en is nu toe aan de vijfde nieuwe enscenering bij het gezelschap, nu door de Australische theater- en operaregisseur Barrie Kosky. ‘Het beste theater in Europa in 2021,’ aldus The New York Times. Duits gesproken, Nederlandse en Engelse boventiteling.
19 t/m 21 mei, ITA, ITA.nl

Expo

Niek Verschoor: The Finger and the Trigger

De trekker is het meest essentiële deel van een geweer of pistool. Dat kleine stukje metaal laat het wapen afgaan, vertaalt de beslissing om te schieten in een daadwerkelijke knal en de consequenties daarvan. Niek Verschoor tekent trekkers in alle soorten en maten. Het is onderdeel van zijn al twintig jaar lopende onderzoek naar geweld en het effect van geweld op kunst en cultuur. Eerder richtte Verschoor in samenwerking met het ministerie van Defensie het 11th Dutch Airborne Art Rangers op, een speciale legereenheid die gericht is op het beschermen van kunst, kunstenaars en cultuur in conflictsituaties en oorlogsgebieden. Zijn werk is nu actueler dan ooit.
T/m 4 juni in Suzanne Biederberg Gallery, Eerste Egelantiersdwarsstraat 1

Niek Verschoor. Beeld
Niek Verschoor.

Charlotte Schleiffert: Tolerance Test

Charlotte Schleiffert maakt uitroeptekenkunst: enorme tekeningen van vaak uitzinnige fantasiewezens die ongelijkheid, consumentisme, discriminatie, de macht van massamedia en nog veel meer aan de kaak stellen. De impact van het werk wordt nu nog extra versterkt door een presentatiewijze die breekt met de museale conventies. De tekeningen zijn opgehangen in een kringopstelling en theatraal omlijst met licht en geluid. Actrice Romana Vrede treedt op als verteller en op gezette tijden is er een liveoptreden met actrice Kimberley Agyarko. Schleiffert wil met haar installatie de tolerantie van het publiek testen: in hoeverre kunnen bezoekers de maatschappelijke ongelijkheid die zij toont onder ogen zien?
T/m 12 juni, Nieuws Dakota, Ms. van Riemsdijkweg 41b

Pino Pinelli: Vier decennia ‘Rettangolo tagliato’

Als een van de voormannen van de Analytical Painting-beweging onderzoekt Pino Pinelli al decennia de fundamenten van de schilderkunst. In zijn rettangolo tagliato (gebroken rechthoek) kleedt hij het medium maximaal uit. Alleen de hoeken van het doek zijn beschilderd, alsof het canvas tussen haakjes wordt gezet. Het doek is een lege arena of een doolhof zonder wanden. Het gebruik van vlammend rood geeft de abstracties een onverwacht gepassioneerd tintje.
T/m 2 juli, The Merchant House, Herengracht 254

Bart Groenendaal: The Young Man as a Movie Star: Paranoia, Opulence, Perversion, Competition

Bart Groenendaal is geïnteresseerd in de voorbeeldrollen van filmsterren in het dagelijks leven. Als kunst het leven imiteert, dan geldt dat minstens zo hard andersom, zeker als het gaat om genderrollen. In vier korte speelfilms voert Groenendaal steeds dezelfde twee acteurs op, die telkens in een andere verhouding tot elkaar staan: collega-performers, hysterische huisvrouw en terrorist, minnaars en een rouwende moeder en zoon. De werken zijn gebaseerd op bekende films van Lars von Trier, Alfred Hitchcock, Jean-Luc Godard en Steven Spielberg. De montage van de afzonderlijke films is zo afgesteld dat ze gezamenlijk een gelaagde totaalervaring opleveren.
T/m 17 juli, Rozenstraat – a Rose is a Rose is a Rose, Rozenstraat 59

Film

Clio Barnard: Ali & Ava

In haar vierde speelfilm toont de Britse regisseur Barnard opnieuw een scherp oog voor de poëzie van het alledaagse leven in Bradford, ooit een centrum voor de textielindustrie maar inmiddels een stad van vergane glorie. Pandjesbaas Ali en onderwijsassistent Ava vallen voor elkaar, dwars door de harde grenzen tussen hun sociale kringen heen.
Te zien in: Cinecenter, Eye Filmmuseum, Filmhallen, Het Ketelhuis, Tuschinski, Rialto, Studio/K

Andrew Dominik: This Much I Know to Be True

Zondag 15 mei nog een laatste keer op groot doek te zien, deze documentaire over de creatieve samenwerking en vriendschap tussen Nick Cave en Warren Ellis en het maakproces van hun recente albums Ghosteen en Carnage.
Te zien: De Balie, De Filmhallen, Arena, City, De Munt, Pathé Noord, Tuschinski

CinemAsia & Myanmar Diaries

Myanmar Diaries. Beeld
Myanmar Diaries.

De veertiende editie van filmfestival CinemAsia brengt opnieuw de Aziatische cinema in zijn volle breedte voor het voetlicht, met ruim dertig Nederlandse premières. Nog het hele weekend zijn films uit alle windstreken van Azië en de Aziatische diaspora te zien. Het festival sluit op zondag af met Vengeance Is Mine, All Others Pay Cash – zwarte komedie, romkom en knokfilm ineen.


Een van de meest indrukwekkende films in het programma is ook buiten het festival te zien in De Balie. Myanmar Diaries, gemaakt door een collectief van filmmakers die noodgedwongen anoniem blijven, geeft een inkijkje in het leven in Myanmar na de militaire coup van februari 2021. Binnenshuis geschoten fictieverhalen worden afgewisseld met rauwe documentairebeelden van protesten, verzet en guerrilla-oorlog.
CinemAsia: t/m 15 mei in Rialto De Pijp, Rialto VU, Studio/K
Myanmar Diaries is ook te zien in De Balie

Kind

Workshop: Boomklimkampioenschappen

Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen voor Boomspecialisten krijgen ook de kleintjes kans om in een boom te klauteren. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen zich onder begeleiding van professionals in de klimlijnen hijsen. Het is gratis en aanmelden is niet nodig.
Zaterdag 14 mei, 09.00 tot 15.00 uur, Amsterdamse Bos

Concert: Dromenblazers (6+)

Oorkaan en vier klarinettisten van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs en Jesse Faber, laten het jonge publiek kennismaken met klassieke muziek en jazz van onder anderen Bach, Wagner en Gershwin. Ze komen uit vier deuren tevoorschijn, maar waar leiden die deuren naartoe? Ze nemen je mee naar droomwerelden aan de hand van oude en nieuwe muziek.
Zondag 15 mei, 13.30 uur, Muziekgebouw

En Ook

Ontdek je stad: 24H Amsterdam

Zaterdag 14 mei openen theaters, musea, kerken, winkels, bars, hotels en clubs hun deuren en organiseren verschillende activiteiten. In slechts 24 uur krijg je als Amsterdammer de kans om toerist in eigen stad te spelen. Je kunt een enkele activiteit bezoeken of een van de vier routes bewandelen. Zo kan je tijdens de Eten en Drinken-route een proeverij doen in de Hortus en rondgeleid worden in bierbrouwerij de Prael.
Zaterdag 14 mei, verschillende locaties

Clubnacht: Fisher

De Australische Paul Nicholas Fisher begon als professioneel surfer, maar is inmiddels beter bekend als dj, producer en labeleigenaar. Zijn bekende track Losing It won verschillende awards won. Fisher staat zaterdag in De Marktkantine en dat belooft een spektakel te worden. Naast hem staan ook Shermanology en Tierap op het programma.
Zaterdag 14 mei, 22.00 uur, De Marktkantine

Meer over