PlusUit-agenda

Onze uittips voor komende week: een clubnacht in de Melkweg, jazz in Paradiso en een Griekse tragedie met een eigentijdse twist

Charlie Chan Dagelet in Mamma Medea. Beeld Eddy Wenting
Charlie Chan Dagelet in Mamma Medea.Beeld Eddy Wenting

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek

Jazz: Ruben Hein

Eigenlijk kan hij alles zingen. Ruben Heins repertoire laveert nu tussen pop en jazz, maar in hem huist ook ergens een crooner van het zachtaardige soort. Hein viert in Paradiso (het concert stond aanvankelijk geprogrammeerd in de Tolhuistuin) het verschijnen van zijn nieuwe album Oceans, waarvoor hij de basis legde tijdens een reis rond de Zuidpool.
Zaterdag, 20.30 uur, Paradiso

Muziekfilm: Brian Wilson, Long Promised Road

Omdat Beach Boys-meesterbrein Brian Wilson wel wilde meewerken aan een documentaire over zijn loopbaan, maar niet wilde worden geïnterviewd, neemt Rolling Stone-journalist Jason Fine hem mee in zijn auto. Samen bezoeken ze plekken die belangrijk waren in het ontstaan van de surfsound van de Beach Boys. En dan blijkt Wilson zowaar best bereid af en toe een paar zinnen te spreken. In de film nemen bewonderaars als Elton John, Bruce Springsteen en Taylor Hawkins (Foo Fighters) het vertelwerk van hem over.
Zaterdag, 20.00 uur, Melkweg

Neosoul: Rimon

Het blijft raadselachtig waarom zangeres Rimon nog geen grote zalen bespeelt. Ze heeft er alle capaciteiten voor: een gelaagde soulstem à la Lauryn Hill, een mysterieuze uitstraling en funky liedjes die de luisteraar meteen bij de strot grijpen. Donderdag is nog te zien in de intieme setting van de Tolhuistuin.
Donderdag, 20.30 uur, Tolhuistuin

Theater

Oorkaan: Vier!(4+)

Al twintig jaar brengt Oorkaan theatrale concerten voor kinderen. Het jubileumjaar wordt gevierd met de eerste voorstelling van een eigen ensemble van vier multi-getalenteerde, sprankelende jonge musici van internationaal topniveau. Harpiste Michela Zanoni, klarinettist Michele Mazzini, bajanist Robbrecht Van Cauwenberghe en slagwerker Veysel Dzhesur. In de voorstelling Vier! maken ze een hele reis, vol Turkse klanken, Mozart en meer. En het eindigt met een feestje.
26 februari in Podium Mozaïek, 27 februari in MCO Hilversum

Hanna Timmers/Frascati Producties: Daar buiten de ring

Eind vorig jaar zette theatermaker Hanna Timmers na vier jaar een punt achter Radio van Deyssel, theatervoorstellingen vanuit de Lodewijk van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw-West. Gebaseerd op haar ervaringen daar maakt zij nu de solovoorstelling Daar buiten de ring. Een vertelling over Nieuw-West vanuit drie verschillende perspectieven: de buurtbewoners, het beleid en de kunstenaar. En over hoe die drie onlosmakelijk verbonden zijn geraakt in een stad in ademnood.
1 t/m 5 maart, Frascati

Vleugels: Clara & Robert Schumann in liefdesbrieven en muziek

Acteurs Saskia Temmink en Thom Hoffman vertellen samen met het fenomenale Storioni Trio het bijzondere verhaal van het opmerkelijkste liefdespaar uit de geschiedenis van de klassieke muziek: Clara en Robert Schumann. Zij was zelf ook een geweldige pianiste maar Robert kon haar succes maar matig waarderen. Ook haar vriendschap met de jonge componist Johannes Brahms komt aan bod.
2 maart, DeLaMar (première)

 Saskia Temmink en Thom Hoffman in Vleugels: Clara & Robert Schumann in liefdesbrieven en muziek. Beeld
Saskia Temmink en Thom Hoffman in Vleugels: Clara & Robert Schumann in liefdesbrieven en muziek.

Tom Lanoye/Theatergroep Suburbia: Mamma Medea

In 2001 gaf Tom Lanoye met Mamma Medea een eigentijdse draai aan de Griekse tragedie van Euripides over de koningsdochter en moeder die haar twee zoontjes vermoordt. Regisseur Olivier Diepenhorst ensceneert Mamma Medea nu opnieuw bij Theatergroep Suburbia. Charlie Chan Dagelet speelt Medea, Stefan Rokebrand haar echtgenoot Jason.
3 en 4 maart Kunstlinie Almere, 4 en 5 maart DelaMar

Expo

undefined

Wim Bosch, Ronald Cornelissen, Frank Mandersloot e.a.: Een ver afgelegen huis
Weg van WhatsApp, Facebook en Instagram. Weg van de ratrace en al het hijgerige gedoe. Veel kunstenaars kennen dat verlangen, maar het valt niet mee om te ontsnappen aan social media. In deze tentoonstelling gaan vijf makers op zoek naar een plek – echt, denkbeeldig of geïdealiseerd – waar ze eventjes onder de radar en buiten bereik zijn. Zo maakte Ronald Cornelissen tekeningen op Spitsbergen, op het randje van de beschaafde wereld, en construeerde Luuk Wilmering diorama’s waarin de ‘emotionele leegte’ van gerechtsgebouwen, paleizen, herensociëteiten en zakenclubs heerst.
T/m 6 maart in De Vishal, Grote Markt 20, Haarlem

Judas Companion: Dis Ease

Judas Companion is meer dan een pseudoniem of alias van de Duitse kunstenaar Jasmin Reif, het is een masker om achter te schuilen. Via haar alter ego onderzoekt Reif haar gevoelens rondom mentale en lichamelijke gezondheid. Ook haar werk krijgt de vorm van maskers. Ze zijn vaak grotesk, met tientallen ogen die de wereld afspeuren of een overdreven lange tong. Ze zijn geschilderd of uitgevoerd als breisel. Juist door zich achter die geconstrueerde façade te verschansen, lukt het Reif om dichterbij zichzelf te komen.
T/m 19 maart in Ten Haaf Projects, Recht Boomssloot 63

Judas Companion, mixed media on paper. Beeld Judas Companion
Judas Companion, mixed media on paper.Beeld Judas Companion

Stadsarchief: De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam

In twee dagen tijd werden in februari 1941 bijna 400 Joodse mannen opgepakt en op transport gezet naar concentratiekamp Mauthausen. Het was de eerste keer dat razzia’s zo open en bloot plaatsvonden in Amsterdam en velen waren geschokt. Een paar dagen later werd de Februaristaking uitgeroepen, het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa. Het Stadsarchief organiseerde begin vorig jaar al een tentoonstelling over de razzia’s maar die was door de lockdown beperkt te bezoeken. Hij is nu heropend en aangevuld met interviews met zonen en dochters van de gedeporteerde mannen.
T/m 8 mei in Stadsarchief, Vijzelstraat 32

null Beeld NIOD / Collectie Jon van der Maas
Beeld NIOD / Collectie Jon van der Maas

Aldo van den Broek: Sonntag

Aldo van den Broek houdt van het grote gebaar en is niet vies van een beetje pathos. Hij baseert zijn kunst op zijn dagelijks leven en gebruikt alledaagse materialen: karton, textiel, verf en spullen die hij vindt op straat. In zijn nieuwste werk gaat hij terug naar de kern, de reden om kunst te maken. Dat doet hij door zich ‘zondag’ voor te stellen: de traditionele rustdag in de week, het moment van bezinning. Juist op het moment dat alles even stilstaat, borrelt de artistieke drive in volle kracht naar boven.
T/m 26 maart in Galerie Vriend van Bavink, Geldersekade 34

Film

Nicolás Rincón Gille: Tantas almas

De Colombiaanse regisseur Rincón Gille maakte al drie gevierde documentaires over de menselijke gevolgen van burgeroorlog waar zijn thuisland al decennia mee kampt. In zijn eerste speelfilm vertelt hij eenzelfde klein, humaan oorlogsverhaal, over een simpele visser die het lot van zijn zoons probeert te achterhalen, die werden ontvoerd door paramilitairen.
Te zien in: Rialto, Rialto VU, Eye Filmmuseum

Kenneth Branagh: Belfast

Grotere tegenpolen zijn bijna niet denkbaar: twee weken geleden verscheen, na lang corona-uitstel, Branagh’s campy Agatha Christie-verfilming Death on the Nile. Nu is er dit semi-autobiografische, zwart-witte drama over zijn jeugd in het Ierland van “the troubles”.
Te zien in: Cinecenter, FC Hyena, De Filmhallen, Pathé City, Pathé Tuschinski, Rialto De Pijp en/of Rialto VU, Studio/K

Kirill Serebrennikov: Petrov’s Flu

Sinds 2017 stonde de Russische theater- en filmmaker Serebrennikov onder huisarrest, vanwege – volgens velen opgeklopte – beschuldigingen van fraude. Waarschijnlijker is het dat de autoriteiten zich verslikten in zijn kritische houding – Serebrennikov sprak zich uit tegen de annexatie van de Krim en voor homorechten. Toen hij in 2019 vrijkwam (overigens zonder te zijn vrijgesproken), stortte hij zich direct op deze grenzeloos ambitieuze koortsdroom van een film. In zijn verfilming van het gevierde boek van Alexei Salnikov legt hij niets minder dan de Russisiche volksaard onder de loep.
Centraal staat Petrov, een automonteur en striptekenaar, die met een flinke griep onder de leden door Jekatarinburg ijlt. Ook zijn vrouw en zoon zijn door de griep geveld, en in de aanloop naar een groots nieuwjaarsfeest vervaagt voor alle drie de grens tussen hallucinatie en realiteit steeds verder.
Te zien in: Rialto, Rialto VU, Het Ketelhuis

Kind

Tekenworkshop: Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum komt ook tijdens de voorjaarsvakantie met allerlei activiteiten voor de allerkleinsten. Zo kan je een kijk- en doewaaier maken, een familieverteller ontmoeten of meedoen met de tekenworkshop ‘Zee van Papier’. Iedereen vanaf 3 jaar kan meedoen met tekenen op grote rollen papier, net als Willem van de Velde (de Oude) deed. Jouw kunstwerk zal onderdeel worden van het grote geheel, een zee van papier.
T/m 6 maart, Scheepvaartmuseum

Podium Mozaïek: Lanter & Fanter Winterfestival

Schaats in de voorjaarsvakantie op de openlucht schaatsbaan bij Podium Mozaïek tijdens de krokusvakantie. Daarna kan je meteen langs de koek & zopie om vervolgens uitgeblust een voorstelling te bezoeken. Van theater en muziek tot storytelling en een mix van dans met opera. Of doe mee aan één van de creatieve workshops als Maskers en Doppies maken of Teken en kleur je eigen voorstellingsposter.
T/m 27 februari, Podium Mozaïek

En Ook

Clubavond: Kiss All Hipsters

De clubs zijn dit weekend voor het eerst onbeperkt open en daar speelt de melkweg op in met een Kiss All Hipsters clubnacht. Tot 5 uur ‘s nachts wordt Melkweg gevuld met een mix van indie-, hiphop-, pop- en electronicamuziek. Doe wel even een coronatest, want hier geldt het 1G-beleid.
26 februari, 23.00 uur, Melkweg

Cultuur: Happy Hour

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen komt De Balie met Happy Hour, een parodie op de Nederlandse politiek van theatergroep mugmetdegoudentand. Hoe gaan we de polarisering en het wij-zijdenken in de samenleving tegen? Een avond die je laat nadenken over je eigen stemgedrag. Met Lineke Rijxman, Malou Gorter en Rosa van Leeuwen. Na afloop volgt een gesprek met politici en journalisten.
27 februari, 20.00 uur, De Balie

Meer over