PlusUit-agenda

Onze uittips voor komende week: Alanis Morissette, de Stones, Tarantino-esk toneel en een gloednieuw filmfestival

Bergman Island. Beeld
Bergman Island.

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek

Rock: Alanis Morissette

Haar doorbraakalbum Jagged Little Pill is inmiddels 27 jaar oud. De jubileumtournee die Alanis Morissette twee jaar geleden in gedachten had is inmiddels verworden tot een serie reguliere concerten. Dat maakt voor de setlijst ongetwijfeld weinig uit. Het krachtige gebrokenhartenalbum uit 1995 domineert nog steeds elke show van Morissette.
Zondag 12 juni, 20.00 uur, Ziggo Dome

Rock: Rolling Stones

Ze repeteerden eind mei in het geheim in de Ziggo Dome. Langer dan normaal, want bij de Rolling Stones is met het overlijden van drummer Charlie Watts iets fundamenteels veranderd. Toch blijven Mick Jagger, Keith Richards en Ron Wood doorspelen. Steve Jordan, al langer tweede drummer naast Watts, is zijn vervanger. Met zijn 65 jaar is Jordan het absolute jonkie van de groep, die met de huidige tournee het 60-jarig bestaan viert.
13 juni, 19.30 uur, Johan Cruijff Arena

Pop: Eefje de Visser

De elektrokoningin van Nederland bestijgt na de gedwongen coronapauze eindelijk haar troon. Eefje de Vissers in 2020 uitgebrachte album Bitterzoet werd in een door muziekblad Oor gehouden verkiezing onder Nederlandse critici tot beste plaat van het jaar uitgeroepen. Maar daarvan live profiteren was haar niet gegeven. De Visser zet nu een inhaalslag in met drie shows in Paradiso achter elkaar.
16, 17 juni en 18 juni, 20.00 uur, Paradiso

Theater

M Theaterproducties: Musicals gone Mad

De jaarlijkse bonte avond van het musicalseizoen is terug na corona. Een heuse herstart onder de noemer – hoe kan het ook anders – The Great Reset. Alle musicals die u de afgelopen twee seizoenen (niet) heeft kunnen zien in één voorstelling. Onder meer vliegende tapijten, geïsoleerde eilanders, rondspokende royalty en een vermusicaliseerde pandemie in pakweg 75 minuten. Met onder anderen Jeroen Phaff en Maaike Widdershoven.
13 juni, DelaMar-West, musicalsgonemad.nl

Theatervoorstelling Grace met Charlie Chan Dagelet en Denzel Goudmijn. Beeld Anne Claire de Brij
Theatervoorstelling Grace met Charlie Chan Dagelet en Denzel Goudmijn.Beeld Anne Claire de Brij

Theater Rast: Grace

Tarantino-esk liefdesverhaal met onder anderen Charlie Chan Dagelet en Denzel Goudmijn. Tijd voor justice en payback. Een Nederlandse Django Unchained, waarin gerechtigheid wordt voltrokken jegens hen die kwaad hebben gedaan en elk ego te groot lijkt. Alleen liefde zal overleven. Gaat in première op Oerol dat dit weekend begint, maar als Terschelling te ver is of een duinpan te koud: in juli te zien op Over het IJ Festival.
11 t/m 18 juni, Oerol, rast.nl

Minoux: Pow Wow

Cabaretière en theatermaker Minou Bosua, voormalig lid van De Bloeiende Maagden, brengt met haar theatergezelschap Minoux een verhaal over de zorg voor ouderen: hoe wordt hier vanuit verschillende culturen mee omgegaan? Bosua richtte de Bende van Alzheimer op, een groep zeventigplussers die al dansend de voorstelling doorgaat, maar tegelijkertijd in opstand komt tegen het huidige zorgsysteem. Een combinatie van dans, verhaal en muziek, voor ouders en kinderen.
15 t/m 26 juni, Bellevue Lunchtheater, theaterbellevue.nl

Nicolas Stemann, Théâtre Vidy-Lausanne: Contre-enquêtes

De andere associate artist, regisseur Nicolas Stemann, probeert antwoord te vinden op de vraag waarom de arabier die in De vreemdeling van Albert Camus door de hoofdpersoon wordt vermoord, eigenlijk geen naam heeft. Hij combineert De vreemdeling met Moussa,of de dood van een Arabier van de Algerijnse schrijver Kamel Daoud.
14 en 15 juni, ITA, hollandfestival.nl

Expo

Marius Lut: Bla Bla

Marius Lut schildert vormen die op het eerste gezicht simpel en hard lijken. Ze hebben vaak één kleur, die scherp afsteekt tegen de achtergrond. Maar wie beter kijkt, ziet de zachte, soms wat bibberige lijntjes van het potlood waarmee de kunstenaar de aanzet op doek heeft gezet. Zo stevig is het eigenlijk niet, er trilt onzekerheid onder de verf. En uit die vormen lijken kleine hapjes te zijn genomen of scheurtjes in te zijn ontstaan. Maar misschien moet je dit gewoon ondergaan en er niet over praten, zoals de tentoonstellingstitel lijkt te suggereren.
T/m 30 juni in PS Project Space, Madurastraat 72

De expositie Solo van Carla Klein in de Annet Gelink Gallery. Beeld
De expositie Solo van Carla Klein in de Annet Gelink Gallery.

Carla Klein: Solo

Toen de fotografie halverwege de negentiende eeuw in opkomst was, voelden veel schilders zich bedreigd in hun status als vastleggers van de werkelijkheid. Als reactie zochten sommige hun heil in zuiver schilderkunstige expressie die geen weergave is van de werkelijkheid, maar een eigen realiteit. Maar sommige schilders gebruiken foto’s juist als inspiratiebron en andere proberen ze zelfs te overtreffen. Carla Klein gaat nog een stapje verder. Zij imiteert niet alleen de afbeelding van de foto in olieverf, maar ook het papier waarop die is geprint, inclusief printvegen en kreukels. De verlaten stadsgezichten tijdens de coronalockdowns die zij als onderwerp koos voor haar nieuwste serie werken, worden er nog platter en onwerkelijker door dan ze al waren.
T/m 17 juli in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189

Mattijs van den Bosch: Summer in the City

Mattijs van den Bosch was negen toen hij met zijn familie vanuit Marokko naar een Nederlandse nieuwbouwwijk verhuisde. Als volwassen kunstenaar probeert hij nog steeds grip te krijgen op die vers uit de grond gestampte omgeving die zich presenteert in koud, zilverkleurig licht. Pas recent is hij voor het eerst met zijn schildersezel en tubes teruggekeerd naar het mediterrane gebied om te kijken hoe zijn oog erop zou reageren. Het staat in ieder geval open voor het soms wat absurde alledaagse, zoals de afbeelding van een badgast met opblaaspop op zijn schouders bewijst.
T/m 19 juni bij Expo Thuis, Plantage Middenlaan 9-hs

Sarah van Lamsweerde, Aram Lee, Richtje Reinsma, Anastasija Pandilovska en Marjoca de Greef: In the Pause of a Gesture There Might Be an Echo

In een bont samenraapsel van presentaties worden de resultaten gepresenteerd van projecten waarin kunstenaars en curatoren langdurig hebben opgetrokken. Zo onderzocht Richtje Reinsma de intonatie, mimiek en houding bij het stellen van een vraag in verschillende omgevingen en aan verschillende personen. Janneke Raaphorst ontwierp voor de performance een speciaal kostuum en Luciënne Venner de make-up. Parfummaker Frank Bloem en geluidskunstenaar Natalie Bruys staan haar bij in de installatie waarin ze de vraag met klank en geur benadert.
T/m 25 juni in Arti et Amicitiae, Rokin 112

Film

Sprouts Film Festival

De pakweg vijftig studenten die de onafhankelijke bioscoop Studio/K runnen, zien met lede ogen aan hoe langzaam dingen veranderen in de wereld. Het nieuwe filmfestival in de bioscoop richt zich daarom enerzijds op debuutfilms van jonge, geëngageerde makers en anderzijds op films met een sterke ecologische focus. “Zo hopen we mensen aan te zetten tot handelen.”
18 en 19 juni, Studio/K

Ángeles Cruz: Nudo mixteco

Drie verhalen kruisen elkaar in de Mixtec-gemeenschap in de hooglanden Mexico, waar regisseur Cruz zelf opgroeide. De titel slaat niet alleen op het gebied, maar is ook te vertalen als ‘Mixteekse knoop’, verwijzend naar de mozaïekvertelling.
Te zien in: Eye Filmmusem, De Filmhallen, Rialto, Rialto VU

Mia Hansen-Løve: Bergman Island

Het filmmakers-echtpaar Chris en Tony reist af naar het Zweedse eiland Fårö, waar meesterregisseur Ingmar Bergman zijn laatste levensjaren sleet en diverse films opnam. In Bergmans oude huis werkt het stel elk aan hun eigen films. De Franse regisseur Mia Hansen-Løve kijkt met Bergman Island niet alleen haar filmische inspiratiebronnen recht in de ogen, maar neemt ook haar eigen autofictie onder de loep. Vrijwel al haar films zijn gefictionaliseerde versies van relaties in haar eigen leven – hier haar huwelijk met collega Olivier Assayas. Door ook de film waaraan Chris werkt als film-in-de-film te tonen, reflecteert ze expliciet op dat proces. Eye vertoont in het kader van deze première de komende weken ook nog drie klassiekers van Ingmar Bergman, die werden gedraaid op Fårö.
Te zien in: Cinecenter, Eye Filmmuseum, Het Ketelhuis, Rialto, Rialto VU, Filmhallen, Tuschinski

Kind

IVN Slootjesdag: in het Vondelpark

Ga met een schepnetje, loeppotje en zoekkaart op zoek naar dieren in het water van de sloot. Neem je eigen schepnetje mee of gebruik een netje dat bij de sloot klaar ligt voor de IVN Slootjesdagen. Bezoekers kunnen ook onder begeleiding van een natuurgids wandelen door de Koeienweide. Er wordt verteld over de bijzondere planten en dieren en over het ecologisch beheer.
Zondag, 12.00 uur, Koeienweide in het Vondelpark

Kindtheater: Buurman & Buurman (4+)

Tijdens deze één uur durende show sturen cabaretier Jelle Kuiper, regisseur Bruun Kuijt en taalkunstenaar Ivo de Wijs de bekende klussers Buurman & Buurman voor de vijfde keer het podium op. We zien hoe de buurmannen het afgelopen jaar hebben geklust: het huis heeft een nieuw dak en de hele schuur is verbouwd. Ze zijn toe aan een welverdiende vakantie op een camping en ze hoeven alleen de tent nog maar op te zetten.
Zondag, 11.00 en 14.00 uur, DeLaMar

En Ook

Festival: Festifest

Aan de kade van cultureel café Noorderlicht op de NDSM-werf vindt Festifest plaats, het kleinste festival van Amsterdam. Verwacht hier elektronische muziek van eigen bodem, met op de line-up artiesten als Some Chemistry, Dam Swindle en David Vunk.
Zaterdag, 13.00, Noorderlicht

Lezing en visproeverij: Duurzame vis bestaat niet

Hoe kunnen we in de toekomst op een duurzame manier blijven eten uit de Noordzee? Op die vraag proberen ze vanavond antwoord te geven in De Balie. De visserij moet volgens veel vissers duurzamer, met minder bodemberoering, minder brandstofverbruik en minder ongewenste bijvangst. Maar zijn we ook bereid daarvoor te betalen? Journalist Teun van de Keuken en visser en ondernemer Hendrik Kramer staan onder anderen als spreker op het programma. Een ticket geeft toegang aan twee personen, inclusief visproeverij.
Zaterdag, 20.00 uur, De Balie

Meer over