Tips

Onze uit-agenda voor komende week: van Bruce Nauman tot Behangontwerpen

Het Parool
Behangselontwerp, West Fries Museum. Beeld West Fries Museum
Behangselontwerp, West Fries Museum.Beeld West Fries Museum

Expo

Stedelijk Museum: Bruce Nauman

Hij werd bekend met films waarin hij vierkantjes loopt in zijn studio. Hij maakte neonwerken met woorden zoals ‘death’, dat verandert in ‘eat’ als de eerste en laatste letter wegvallen. Hij maakte claustrofobische sculpturen in de vorm van kooien en voerde naargeestige clowns op. In het oeuvre van Bruce Nauman is moeilijk een rode draad te ontdekken. Misschien bevat een van de titels de clou: The True Artist Helps the World By Revealing Mystic Truths (1967).
T/m 24 oktober in Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10

Fotografie: Foam Talent 2020

De jaarlijkse vlootschouw van Foam Talent is de beste manier om nieuw internationaal fotografietalent te ontdekken. Dit jaar werden negentien kunstenaars geselecteerd uit 1619 ingezonden portfolio’s uit 69 verschillende landen. De nadruk ligt in deze editie op de rol van het portret in fotografisch onderzoek. Voorbeeld is Alba Zari, die via oude familiefoto’s en computertechnologie haar biologische vader probeert te reconstrueren.
T/m 25 augustus in Foam, Keizersgracht 609

Leon Keer: Forced Perspective

Leon Keer is een hedendaagse meester van de trompe-l’oeil. Op gevels door de hele wereld heeft hij schilderingen gemaakt die er bedrieglijk ruimtelijk uitzien. Stilistisch is hij stevig geworteld in de pop art met een vleugje surrealisme. Opmerkelijk vaak treden lego-poppetjes op als generieke consumenten. Ook de conflicten in het Midden-Oosten en de armoedekloof zijn terugkerende thema’s. Voor deze expositie maakte Keer ook werk met augmented reality.
T/m 28 augustus in Wanrooij Gallery, KNSM-laan 301

Gil & Moti: Forget & Remember

Gil Nader en Moti Porat leven hun kunst. Het koppel heeft exact dezelfde garderobe, deelt één sleutelbos en één telefoon. Zij opereren als één entiteit: zie je Gil dan is Moti nooit ver weg. Zij maken grote, multimediale installaties waarin hun eigen leven vaak onderwerp is: hun huwelijk (2001) of hun naturalisatie tot Nederlanders (2013). Voor Forget & Remember duiken ze in de familiegeschiedenis. De kunstcollectie van Moti’s moeder wordt tegenover gebruiksvoorwerpen van Gils vader gezet. Zo onderzoeken ze herinneringen en het collectieve geheugen.
T/m 28 november, Joods Historisch Museum

Behangontwerpen: Ambacht aan de wand

Handbeschilderd behang was een rage in de 18de eeuw. De rijke elite liet landschappen aanbrengen op de wanden van woonkamers, waarin complete verhalen waren verwerkt over de familie en het huis. Toen behangselfabrieken een halve eeuw later voor lagere prijs vergelijkbare versiering aanboden, haakte de gegoede burgerij in op de mode. Van de behangsels in monumentale panden is weinig over. Maar het Westfries Museum toont 120 ontwerpen van de Hoornse Behangselfabriek der Vaderlandsche Maatschappij die bewaard zijn gebleven. In combinatie met hedendaags werk van kunstenaarsduo Snijder & Co.
T/m 12 september, Westfries Museum, Roode Steen 1, Hoorn

Muziek

Feest in de platenzaak: RSD Drops

Een Record Store Day zoals we die kenden – met optredens in de ­platenzaak en dringen voor de plaatjes met gelimiteerde oplage – wordt het niet. Daarvoor zijn de ­coronamaatregelen in de detailhandel nog te strikt. Maar de jaarlijkse verjaardag van de ouderwetse platenwinkel wordt wel gevierd onder de naam RSD Drops. Vandaag zijn er speciale releases, zoals een live-dubbelalbum van Ariana Grande en een live-minialbum van ­Robert Plant. Daarop staat onder meer een uitvoering van Led ­Zeppelins Wearing and Tearing met Robert Plant op gitaar. Voor de liefhebber: op 17 juli is er een tweede RSD Drops.
recordstoreday.nl

Livestream: Norah Jones

Precies een jaar geleden, midden in de pandemie, verscheen het album Pick Me Up Off the Floor van Norah Jones. De jazzzangeres werkte ­hiervoor samen met Wilco-frontman Jeff Tweedy. Een grote live-tournee ging niet door. In plaats daarvan gaf Jones vanuit haar huis akoestische minioptredens, die ze uitzond op haar Facebookpagina. Nu speelt ze, vanuit Irving Plaza in New York, voor het eerst weer met haar gehele band samen. Een deel van de opbrengsten van de kaartverkoop gaat naar werkloos geraakte technici en andere concertmedewerkers.
Zondagochtend, 04.00 uur via ­norah­jones.veeps.com

Theater

Toneelschuur ­Producties: Eine Nacht in Venedig

De muziek van Johann Strauss jr. uit 1883, maar dan met nieuwe, ­Nederlandse teksten. Romantiek, persoonsverwisselingen, humor en gondeltochtjes. Carnaval in Venetië, gebracht als een bewegend muzikaal schilderij: de zes spelers zijn zowel personages als decorstukken en verwisselen regelmatig voor je ogen van gedaante, op een manier die alleen Steef de Jong kan bedenken. Met massa’s karton.
12, 17-19 en 22-26 juni, Toneelschuur Haarlem, toneelschuur.nl, 1 t/m 4 juli, Caprera Openluchttheater Bloemendaal, caprera.nu

Dood Paard: Doctor Faustus

In het stuk van Christopher Marlowe uit 1604 zien we een geniale wetenschapper die, gedreven door ambitie, zijn ziel aan de duivel verkoopt in ruil voor 24 jaar onbeperkte mogelijkheden. Deze tijd glipt door Faustus’ vingers, en zonder echt iets bevredigends te hebben gedaan is het moment van betalen aangekomen. Met o.a. Janneke Remmers, Rosa van Leeuwen, Jorn Heijdenrijk.
12 juni t/m 1 juli, De School, ­doodpaard.nl

De Toneelmakerij/Theatergroep LeBelle (Cordaan)/Outsider Wear: Untitled

De Niet Invasieve Prenatale Test (Nipt) maakt het mogelijk Down in een vroeg stadium van de zwangerschap te ontdekken, waardoor steeds minder mensen met Down worden geboren. Wat vinden de acteurs met Down van deze ontwikkeling? En hun familieleden? Anne Gehring, Els Volmuller en Moos Kwist – moeders en broer van kinderen met Down – delen hoe mooi en moeilijk het voor hen was om een gezinslid met Down te krijgen. De acteurs met Down reageren en adviseren. Een voorstelling en video-installatie ineen.
12-13 juni, 15.30 en 17.00 uur, Beautiful Distress House (Van Riemsdijkweg 41a)

Film

Khashoggi: The Dissident

De moord op journalist Jamal Khashoggi, uitgevoerd in de ambassade van Saoedi-Arabië in Istanboel, schokte in 2018 de wereld. Deze documentaire is geen onderzoek naar de daders – die zijn bekend – maar legt in angstwekkend detail de doofpot bloot waar de zaak in verdween.
Te zien in: Eye Filmmuseum, Filmhallen, Pathé City, Pathé ­Tuschinski, Studio/K

Moderne klassiekers: Here We Go Again

Alsof het bioscoopaanbod nog niet overweldigend genoeg is, trekt Lab111 bij de heropening dertig ­moderne klassiekers uit de kast, aangedragen door bezoekers. Dit weekend onder (veel) meer animatiefilm Persepolis, het gedurende twaalf jaar gedraaide Boyhood en Stephen King-verfilming Misery.
Lab 111, lab111.nl/go

Filmfestivals: Researchlabs en IN-EDIT

Dit weekend staat Eye Filmmuseum weer een dag lang in het teken van de Researchlabs, een ­podium voor een nieuwe generatie curatoren en kunstenaars van diverse kunstacademies en universiteiten, die elk een eigen programma samenstellen. Dit jaar rond thema’s als ‘De toekomst is...’ en ‘Gepaste afstand’. Later volgt ­muziek­filmfestival IN-EDIT, met een programma vol docu’s die backstage bij de muziekwereld gaan. Het festival opent met de Nederlandse première van Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan, over de iconische punkdichter en oud-frontman van The Pogues. Regisseur Julien Temple is, net als vele andere regisseurs op het festival, virtueel aanwezig voor een Q&A.
Researchlabs: 12 juni, Eye Film­museum. IN-EDIT: 16-20 juni, Het ­Ketelhuis, FC Hyena en Melkweg Cinema

Meer over