PlusOpen tijdens corona

OCCII: ‘We zouden veilig open kunnen, maar er is geen plek voor maatwerk’

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de gedeeltelijke lockdown? Dat lees je in de rubriek Ode tijdens corona. Vandaag: Sjoerd Stolk (46), coördinator van Onafhankelijk Cultureel Centrum In It (OCCII), mist vooral de internationale acts die normaal komen optreden.

Bo Broek
Sjoerd Stolk Beeld Nina Schollaardt
Sjoerd StolkBeeld Nina Schollaardt

Wat betekent de gedeeltelijke lockdown voor uw zaak?

“In eerste instantie moesten we ons hele programma cancelen. Dat waren veel bands, waarvan ik sommige al tien jaar probeerde te boeken. Maar vanaf juni konden we deels open. Op de zaterdagen hadden we een leuk programma. Twee à drie bands die drie setjes speelden voor twintig personen per keer. Dat bracht veel plezier. Tot oktober, toen moesten we dicht.”

Hoe gaat de komende tijd eruit zien?

“Vanaf 20 februari nodigen we elke week een band uit en gaan we streamen. Zodat je toch een beetje het idee hebt dat je naar een concert gaat. Wat lastig blijft; omdat de oefenruimtes al maanden dicht zijn, kunnen bands niet oefenen.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen door de situatie?

“We hebben van alles geprobeerd. We hebben muziek uitgebracht op vinyl en cassettebandjes. Sommige bands boden hun muziek online aan voor een donatie aan OCCII. Uiteindelijk besloten we om een maand niks te doen en te bedenken hoe we ­beperkt open kunnen. Dat is wat ik nu mis in de politieke discussie. Er wordt ­alleen gekeken naar grootschalige evenementen, maar het feit dat wij tot oktober een halfjaar veilig hebben gedraaid telt niet mee. We zouden nu ook veilig open kunnen, maar er is geen plek voor maatwerk.”

Hoe houdt u de moed erin?

“We proberen elkaar moed in te praten. En oplossingen te bedenken om het nog even te kunnen volhouden. Ik ben weer aan het boeken geslagen voor oktober. Dat slaat helemaal nergens op, maar ik kon het niet laten. Het is heel moeilijk om iets waar je al dertig jaar goed in bent, zomaar naast je neer te leggen.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Dan gaan we een open dag houden. Overdag voorstellingen voor de kinderen en dan zien we wel hoe laat het eindigt. Het grootste gemis zijn de buitenlandse acts. Die uitwisseling is echt belangrijk. En dat we een podium voor de lokale scene zijn.”Onafhankelijk Cultureel Centrum In It

Onafhankelijk Cultureel Centrum In It

Amstelveenseweg 134
www.occii.org

Tips? open@parool.nl.

Meer over