PlusFilmrecensie

Nonnen en tienermoeders: Maternal is een genuanceerde film over moederschap

Maternal belicht de vele kanten van moederschap, in het paradoxale decor van een door nonnen gerund opvanghuis voor alleenstaande tienermoeders in Buenos Aires.

Elise van Dam
Maternal. Beeld
Maternal.

In de eerste momenten van Maternal schuift een vrouw haar haren onder een nonnenkap, hangt het kruis recht voor haar wit met beige habijt. Het volgende moment zien we twee jonge vrouwen in een krappe badkamer in de weer met make-up en een epileertang. Het contrast kan nauwelijks groter en toch bestaan deze twee werelden onder één dak. In een zogeheten hogar, een opvanghuis voor alleenstaande tienermoeders in Buenos Aires.

In strakke, evenwichtige shots observeert regisseur Maura Delpero deze wereld van tegenstellingen. Waar nonnen zwijgend door hun smetteloze vertrekken schuifelen terwijl de tienermoeders vloekend en bekvechtend hun kinderen voeden, of liefdesverklaringen aan onzichtbare jongens op de muren kalken.

Overal in het opvanghuis staan Mariabeelden. Zij, de heilige maagd, is het toonbeeld van moederschap in dit oord. Maar Maternal laat zien dat moederschap niet gelijkstaat aan onvoorwaardelijke devotie, maar oneindig veel verschijningsvormen kent, en nodigt de kijker uit daar geen makkelijke oordelen over te vellen.

Of het nu is over de losbandige Lu (Agustina Malale) met haar foute vriendjes, of de hoogzwangere en introverte Fati (Denise Carrizo), die een kamer delen met elkaar, hun kinderen Nina en Michael, en een konijn. Of over de jonge zuster Paola (Lidiya Liberman), die op het punt staat haar geloften af te leggen, en wanneer Lu op een dag weg is de moederrol voor Nina overneemt met een graagte die een wereld van gemis doet vermoeden.

Hoewel Delpero het laatste deel net iets te gehaast afrondt, is Maternal een genuanceerde film over moederschap, die fascinerende vragen zonder eenduidige antwoorden opwerpt. Zoals welk beeld eigenlijk meer paradox bevat: dat van een tiener met een kleuter op haar heup of van een vrome non die een baby in haar armen wiegt.

Maternal

Regie Maura Delpero
Met Lidiya Liberman, Denise Carrizo, Agustina Malale
Te zien in Eye, Filmhallen, Kriterion, Rialto De Pijp, De Balie, Lab111