Filmoverzicht

Nieuw in de bioscoop: van fraaie anime tot liefde voor truffels

Muidhond. Beeld
Muidhond.

Van Muidhond tot Gretel & Hansel: dit zijn de belangrijkste films die vanaf deze week in de Amsterdamse bioscopen te zien zijn.

Het Parool

Muidhond: sfeergevoelige, verontrustende film over pedofilie

Er komt een moeder met een jonge dochter naast Joonathan wonen. Je weet meteen dat er iets tussen dat meisje, Bes, en Jonathan gaat spelen. Het knappe aan Muidhond – een muidhond is een vis die Jonathan uit een net redt en thuis in een aquarium houdt en die zo de eenzaamheid en opgeslotenheid van ­Jonathan spiegelt – is dat de Belgische regisseur ­Patrice Toye dat met veel inlevingsvermogen laat zien. Lees de recensie.

The Whistlers: een fantasierijk misdaadverhaal vol grootse personages

Dit is een vertelling die doelbewust ingewikkelder wordt gemaakt dan ze in feite is. De regisseur speelt met de chronologie en leidt af met ogenschijnlijk clichématige elementen uit vele klassieke film noirs – van een matras vol cash tot de klassieke femme fatale Gilda, een spetterende doorbraakrol voor Catrinel Marlon. Lees de recensie.

Weathering with You is een tijdloze en universele anime over puberliefde

Makoto Shinkai keert terug met fraaie handgetekende anime. Door een liefdesverhaal te koppelen aan de klimaatcrisis, is Weathering with You ook nog eens bijzonder actueel. Lees de recensie.

Deze docu leert je in anderhalf uur ontzettend veel over truffels

Het is misschien een vreemde keuze om een film te maken over iets wat je vooral moet proeven en ruiken. Toch is documentaire Truffel liefde een zintuigelijke ervaring. Lees de recensie.

De opbouw van Gretel & Hansel laat helaas te wensen over

Vergeet Hans & Grietje, anno 2020 is het tijd voor Griet & Hansje. Met die insteek bewerkte Osgood Perkins het sprookje van de gebroeders Grimm tot Gretel & Hansel. Vermoedelijk is er na testvoorstellingen flink aan de film gesleuteld. Lees de recensie.

Meer over