Overzicht

Nieuw in de bios: een ode aan The Bronx en seksisme bij Fox News

Van het Nederlandse Goldie tot het Italiaanse Il traditore: dit zijn de belangrijkste films die vanaf deze week in de Amsterdamse bioscopen te zien zijn.

Het Parool
Slick Woods in de Nederlandse film Goldie. Beeld Cherry Pickers
Slick Woods in de Nederlandse film Goldie.Beeld Cherry Pickers

Goldie: Nederlandse ode aan The Bronx

Na Prins richt filmmaker Sam de Jong in Goldie zijn blik opnieuw op een levenslustige tiener, dit keer aan de andere kant van de oceaan. Zijn tweede film, een mythische vertelling over de overlevingskracht van een jonge zwarte vrouw, is een ode aan het New Yorkse stadsdeel The Bronx, maar weet zich daar niet helemaal te nestelen. Nieuwkomer Slick Woods, die na twaalf jaar dakloos te zijn geweest nu een succesvol model is, verschaft de noodzakelijke authenticiteit.

Lees de recensie: De speelsheid van Goldie is besmettelijk, maar niet erg diepgaand

Bombshell: over flagrant seksisme bij Fox News

Wijlen Roger Ailes zette vrouwen bij de Amerikaanse televisiezender Fox News in korte rokjes achter een glazen tafel. Daar bleef het niet bij. Bombshell laat zien hoe seksueel machtsmisbruik de mediabaas ten val bracht. Het verbaast niet dat Bombshell de afgelopen weken met vakprijzen voor haar, make-up en grimeurswerk is overladen. De film is in die categorie de gedoodverfde Oscarwinnaar, maar Charlize Theron en Margot Robbie zijn ook genomineerd voor hun rollen in Bombshell.

Lees de recensie: Uiteindelijk is Bombshell alsnog de MeToofilm die het onderwerp recht doet

Monstri: beeldtaal van de acteurs zet de bitterzoete toon

Monstri., het speelfilmdebuut van de Roemeense filmmaker Marius Olteanu, is een bitterzoet verhaal over een uitgeblust huwelijk. Pas in het laatste van de drie hoofdstukken waaruit Monstri. (‘Monsters’) bestaat, verschijnt de titel in beeld. Het is een gewaagde zet in een verder ingetogen speelfilmdebuut van de Roemeense filmmaker Marius Olteanu over een uitgeblust huwelijk, waarin afwezigheid grote vormen aanneemt.

Lees de recensie: Monstri. is een minutieuze studie van een worstelend koppel

Il traditore: geen sprake van ‘erecode’

Il traditore vormt net als Oscarfavoriet The Irishman een onbedoeld tweeluik over de enig mogelijke uitkomsten van een crimineel leven – in The Irishman is dat de dood, in Il traditore de gevangenis. Beide films draaien daarbij om hoofdpersonages die in zekere zin de dans weten te ontspringen, en beide films weten zich niet goed raad met wat ze daar nu van moeten vinden. Moeten we sympathie hebben voor deze criminelen, of ze toch verachten?

Lees de recensie: Il tratidore is een episch opgezet, decennia overspannend maffiadrama

Dolittle: knap geanimeerde dieren voor de jongste kijkers

In Dolittle wordt de dierendokter uit de de Doctor Dolittle-boeken vertolkt door Robert Downey Jr., die in de nagesynchroniseerde Nederlandse versie met de stem van Fedja van Huêt spreekt. De film zou begin vorig jaar uitkomen, maar werd meermaals uitgesteld voor reparaties en aanvullende scènes. Dat is te merken aan de rare bokkensprongen in het verhaal, dat toch al curieus is.

Lees de recensie: Beestenfilm Dolittle zit vol met rare bokkensprongen

Meer over