Mara Grimm. Beeld Sjoukje Bierma
Mara Grimm.Beeld Sjoukje Bierma

Niet gek, al die patissiers met een vegan aanbod

PlusDe tafel van Grimm

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: plantaardige patisserie.

Mara Grimm

Het zijn uitstekende ideeën, dry january en veganuary. Alleen nu even niet. Niets mis met een beetje zelfkastijding, maar waarom moet dat in godsnaam in een maand waarin een pan erwtensoep met een sappige rookworst en een glas whisky bij het haardvuur zo’n beetje de enige lichtpuntjes zijn?

Ik sla dus even over, al eet ik sowieso al een paar jaar drie dagen per week volledig plantaardig. Dat is stukken leuker dan je zou denken, want het vegan menu heeft zich in razend tempo ontwikkeld. Alleen de patisserie al. Leken taarten en koekjes zonder boter en eieren ooit op brokken hard geworden kattenkots met hier en daar een verdwaalde rozijn, nu is dat wel anders.

Dat komt door allerlei recente uitvindingen. Eerder schreef ik al over aquafaba, het weekvocht van kikkererwten dat zo bomvol eiwit zit dat je er meringues mee kunt maken. Ook plantaardige bakboter en cream cheese worden steeds beter.

Plantaardige patisserie. Beeld Kim Sue Palm
Plantaardige patisserie.Beeld Kim Sue Palm

Niet zo gek dus dat er in Amsterdam veel patissiers zijn met een vegan aanbod. Maartje Borst bijvoorbeeld. In haar zaak Koffie ende Koeck op de Haarlemmerweg vind je zelfs vegan mergpijpjes. Ook goed is Samita Raheja. In haar winkel Petit by Sam in de Vijzelstraat kun je terecht voor cakejes en koekjes die machtig, maar vooral heel lekker zijn.

Mijn favoriet is misschien wel Kim Sue. Ze had al een succesvolle zaak in Rotterdam en heeft sinds kort ook Sue ook op de Elandsgracht. Haar patisserie is vegan, glutenvrij én vrij van geraffineerde suiker. Dat klinkt natuurlijk vreselijk, maar Kim slaagt erin om piepkleine en bloedmooie taartjes te maken, die ze bites noemt. Er zijn eindeloos veel smaken, van gevulde speculaas tot sticky toffee en van lavendel-lemon tot frambozen-cheesecake.

Of het net zo lekker en verfijnd is als traditionele patisserie? Zo ver is de plantaardige patisserie nou ook weer niet, maar het begint aardig in de buurt te komen. Daarom heb ik me voorgenomen de rest van de maand behalve genoeg whisky te drinken ook uitsluitend vegan taartjes te eten. Dankzij Maartje, Samita en Kim is dat uitstekend vol te houden.

Zelf aan de slag? Maartje Borst van Koffie ende Koeck bracht onlangs een vegan bakboek uit: Taart ende Koeck (€29,99, Kosmos Uitgevers).

Meer over