PlusAchtergrond

Niet alleen om op te drinken: investeer eens in een glas wijn

In de coronacrisis zijn we veel meer wijn gaan kopen. Leuk om op te drinken, maar ook om eventueel geld mee te verdienen. Hoe je dat laatste goed kunt doen, vertellen de experts.

Esther Elligens
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Wijn wordt steeds meer gezien als luxeproduct. “We laten ons niet meer afschepen met middle-of-the-roadmerlotjes, of mainstream chardonnaytjes,” zegt wijnjournalist Harold Hamersma.

Terwijl de Nederlandse consument in 2015 nog naar een fles wijn van gemiddeld 3,50 euro greep, lijken we ons sinds corona duurdere wijnen te veroorloven. De omzet van slijterijen en wijnspeciaalzaken steeg afgelopen jaar met bijna 9 procent ten opzichte van 2019. Er werd voor 11 miljoen euro meer wijn gekocht.

Is een goede wijn gezien die toenemende vraag nu ook een mooi product om in te investeren? “Als je geen verstand hebt van wijn kan het lelijk uitpakken,” waarschuwt Hamersma. “Je kunt niet zomaar verwachten dat een fles van 10 euro uit de winkel 1000 euro waard wordt.”

Ook wijnschrijver en -taxateur Frank Jacobs ziet veel mensen sneuvelen op de wijnmarkt. “Zo kende ik iemand die zelf geen druppel wijn dronk, maar wel iets had gelezen over investeren in wijn. Eenmaal bij de wijnzaak werd hij volgestouwd met ­– toen nog ­– 100.000 gulden aan pallets vol met Château Cantemerle uit 1995. Dat bleek achteraf geen wijn om in te investeren, hij kon het aan de straatstenen niet kwijt.”

Daarmee is niet gezegd dat je je net uitgegraven wijnkelder maar weer vol moet storten met grond. Investeren in wijn kan wel degelijk rendabel zijn. Maar dan moet je er wel wat van snappen. “Zonder kennis is investeren in wijn een mission impossible,” zegt Jacobs. Beleggers en wijnexperts vertellen daarom wat je moet weten voordat je naar de winkel rent. Jacobs: “Kennis in de wijnhandel is macht.”

De basis: wijnhuis, oogstjaar, wijnindex

­­Om meteen het kaf van het koren te scheiden: 90 procent van alle wijnen is ongeschikt om in te investeren, omdat je die maar een paar jaar kunt bewaren. Geschikte wijnen bevatten veel tannine en worden lekkerder met de jaren. Gewilde wijnen die in waarde stijgen zijn vooral de rode uit de Franse wijnstreken Bordeaux en Bourgogne, de Italiaanse super tuscans uit Toscane en de barolo’s uit het Italiaanse Piëmonte.

Maar dan ben je er nog niet. Ook het wijnhuis is van groot belang. “In Bordeaux zijn al duizenden chateaus, terwijl er maar een stuk of vijftig interessant zijn,” zegt Jacobs. Het ene chateau maakt van dezelfde druif een topwijn, terwijl de ander er minder van bakt. “Weet je dit niet, dan ga je sowieso nat.”

Ook is het oogstjaar van groot belang. Net genoeg neerslag, veel zon en een gemiddeld goede temperatuur zijn factoren die een belangrijke rol spelen. Jacobs: “Het heeft geen zin om in een topchateau te investeren uit Bordeaux van een minder goed jaar.” Goede oogstjaren kunnen zelfs verschillen per regio. Zo zijn vijf goede Bordeauxjaren 1990, 2005, 2009, 2010 en 2015, terwijl voor Bourgogne 1996, 2009, 2010, 2015 en 2017 als topjaren gelden.

Natuurlijk kun je weleens mazzel hebben. Zo rekende Hamersma in Spanje ooit een Pinguswijn af voor 200 euro; tien jaar later was die tien keer zo veel waard. Maar zo’n toevalstreffer is zeldzaam, daar moet je niet op gaan zitten wachten. “Verdiep je liever in je eigen smaak,” adviseert Hamersma. Ga naar proeverijen, lees vakbladen en volg wijnrecensenten, zoals Jancis Robinson, Robert M. Parker Jr. en Stephen Tanzer. En volg de wijnkoersen op bijvoorbeeld de Liv-ex Fine Wine Index, de Wine Market Journal of Bordoverview.

Negeer snobisme

Die recensenten bepalen de wijnhypes, zegt André Brouwers, beleggingsexpert van het Beleggingsinstituut, dat trainingen en workshops organiseert voor beginnende beleggers. Maar staar je niet blind op wat iedereen roept. Je kunt ook bekende topwijnen links laten liggen, en een leuke wijnvakantie naar Oost-Europa boeken. “In Slovenië heb ik bijvoorbeeld heel goede wijnen gedronken die voor de normale man nog betaalbaar zijn. Zo rond de 50 euro per fles.”

Die hebben dan misschien niet de statuur van de topwijnen uit de Bordeaux, maar die kosten dan ook honderden euro’s meer. Laat je niet leiden door snobisme, raadt Brouwers aan. “Je wordt er niet steenrijk van, maar ook in Hongarije en Georgië zijn er interessante wijnen te ontdekken die in waarde kunnen stijgen.”

Maak vrienden met de wijnhandelaar

Als je wilt investeren in wijn is een goed netwerk essentieel. Zomaar op de bonnefooi naar een wijnhuis rijden heeft geen zin. De grote wijnhuizen werken met toewijzingen, legt Patricia Verschelling, wijnexpert bij online veilinghuis Catawiki, uit. Slechts een aantal importeurs mag kisten van de topwijnen afnemen. Zij sturen vervolgens een mail naar hun beste klanten, die dan per fles kunnen intekenen. “Op zo’n lijst kom je niet zomaar. Je moet de juiste importeurs kennen en al behoorlijk wat hebben ­gekocht, wil je kans maken op de exclusieve wijnen.”

Wees assertief en zorg dat je in contact komt met een handelaar of importeur, adviseert Verschelling. “Als je op winesearcher.com een wijnnaam invoert, krijg je te zien welke wijnhandel die verkoopt. Of bel gewoon een chateau op en vraag wie de wijnen importeert.”

De perfecte opslag

Stel: je hebt je een leuk kistje weten te bemachtigen, wat dan? Je kunt die kostbare wijnflessen niet naast de open haard leggen, of naast de blikken verf in de garage. De flessen wijn moeten plat liggen in een donkere, trillingsvrije ruimte, met een constante temperatuur rond de 12 graden en een vochtigheidsgraad tussen de 60 en 80 procent.

Een kelder is dus ideaal, maar die heeft niet iedereen. Een wijnopslag huren biedt dan uitkomst. Die prijzen gaan meestal per kist of per fles, bijvoorbeeld 1 euro per fles per jaar. Een goede wijnbewaarkast is ook een optie als je voorraad nog een bescheiden omvang heeft. Maar laat de wijnkoelkasten en -klimaatkasten liever links liggen: die zijn vooral geschikt voor de flessen wijn die je op kortere termijn soldaat wilt maken.

Incasseer je winst

Als je flessen wijn dan eindelijk na een jaar of tien in waarde zijn gestegen wordt het tijd om ze te verkopen. Op een veiling bijvoorbeeld, zoals bij Sotheby’s, Winefields of online veilinghuis Catawiki. “Zeker in coronatijd is de wijnhandel naar online verplaatst, waar de prijzen hoog kunnen oplopen,” zegt Verschelling. Haar tip: “Chateâu Mouton Rothschild 2016 belooft interessant te worden.”

Voor wie naast investeerder liefhebber is, kan het aantrekkelijk zijn om bijvoorbeeld drie kisten te kopen en na enkele jaren daar twee van door te verkopen voor de oorspronkelijke aanschafprijs van de drie, tipt Hamersma. “Zo speel je quitte, maar kun je wél een hele kist gratis opdrinken.”

Investeer in jezelf

Hamersma’s belangrijkste advies tot slot: “Investeer niet in wijn, maar in jezelf.” Wijn moet je alleen kopen om te drinken en ervan te genieten, niet om er geld mee te verdienen, vindt hij. Misschien kun je er rijk mee worden, maar dat moet volgens de wijnexpert niet je motivatie zijn. “Zelfs de duurste wijn is bedoeld om je eten mee weg te spoelen.”

Goed wijntje

Top 5 duurst geveilde wijnen op Catawiki in 2020.
- 2017 Domaine de la Romanée-Conti | Bourgogne Grand Cru | 7 flessen €34.000.
- 1995 Petrus | Pomerol | 1 imperial €22.000.
- Château Mouton Rothschild Vertical Collection 1970-2007 | Pauillac Grand Cru Classé | 40 flessen €16.500.
- 2008 Petrus | Pomerol | 6 flessen €13.112.
- 2012 Domaine de la Romanée-Conti | Romanée-Conti Grand Cru | 1 fles €12.000.

Meer over