Aldus

Nederlands succes op playlist voor planten; ze houden van rustige muziek

Planten die vibes oppikken: de Spotifyplaylist Music for Plants is enorm populair. De Nederlandse artiest Santpoort (32) staat erin.

Noor Lagendijk
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Uw nummer, Wading through the wetlands, is inmiddels bijna vijf miljoen keer beluisterd.

“Ik had geen idee dat de lijst met plantenmuziek zo was ontploft. De streams zijn in één jaar met 1400 procent toegenomen. Door corona snakken mensen denk ik naar rustige muziek. En net als planten hebben mensen zonlicht en water nodig, dus waarom zouden planten geen muziek nodig hebben?”

Schrijft u uw nummers voor planten?

“Nee, maar ik heb ze dan wel graag om mij heen. Ik heb er een stuk of twintig. Ik gebruik veel geluiden uit de natuur en zoek die bijvoorbeeld met een fieldrecorder in de duinen, dus ik kan me voorstellen dat planten zich thuisvoelen bij mijn muziek.”

Er wordt beweerd dat muziek de groei van planten stimuleert.

“Sinds de jaren zeventig bestaat de theorie dat vibraties planten stimuleren om te groeien. De nummers in deze lijst zijn vooral klassiek georiënteerd, gemixt met elektronische geluiden. Ook een nummer van Mort Garsons album Plantasia staat erin; hij maakt muziek voor planten. Ik zet die vaak aan in mijn woonkamer, waar de meeste planten staan.”

Heavy metal voor groei en Bach tegen bladluis: zouden we muziek per probleem kunnen inzetten?

“Hertz lijken me belangrijker dan genre, maar dat is een goede vraag. Planten hebben een eigen mening, dus misschien moet ik het vragen.”

21 procent van de eigenaren heeft het afgelopen jaar tegen zijn planten gepraat, bleek uit een Spotify­enquête.

“Zover ben ik nog niet, maar ik begrijp het wel. Als mijn plant zich niet goed voelt, verplaats ik hem. Voortaan zal ik een lied afspelen.”

Meer over