PlusRecept van de dag

Na zeven jaar is dit mijn laatste Smulpapenrecept

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie
Smulpaap Samuel Levie Beeld Mark van der Zouw
Smulpaap Samuel LevieBeeld Mark van der Zouw

Ik las al jarenlang trouw alle culinaire rubrieken van Het Parool en De Dikke Van Dam lag steevast op mijn nachtkast toen de krant mij zeven jaar geleden belde. Of ik invulling wilde geven aan een wekelijkse culinaire column? Ik zei dat ik erover na zou denken en belde precies twee minuten later terug. Ja, natuurlijk.

Mijn eerste stuk ging over een jaarlijkse traditie uit mijn kindertijd: vlierbloesem plukken met mijn ouders in de parken van de stad of langs de weg, gewapend met zakmes en plastic tassen. Erbij stond het recept voor vlierbloesemsiroop. De vlierbloesem staat nu in bloei en het moet dus precies zeven jaar geleden zijn geweest dat ik begon met het schrijven van deze rubriek.

Ik miste er niet een, meer dan 350 recepten verschenen op deze plek in de krant. Exotische verhalen schreef ik vanuit Indonesië, waar ik een gefrituurde kippenkop at, en Japan, waar ik de ingewanden van een zeekomkommer verorberde. Mijn culinaire avonturen waren vaak vermengd met familieverhalen. Mijn moeder belde me regelmatig op en vertelde dan dat het in haar herinnering toch allemaal anders was gegaan.

Ik kreeg veel leuke reacties op mijn columns, maar soms ook een boze. Zo is er bij een lezer ooit een loeihete aubergine geëxplodeerd, omdat ik had aanbevolen deze op het vuur te roosteren, maar was vergeten te adviseren er eerst gaatjes in te prikken. Toen ik vanuit Calabrië, waar ik cavia at, het recept deelde voor mensen die van hun huisdier af wilden, zaten er haatmails in mijn inbox. Misschien was de woede nog groter toen ik vertelde over het eten van ganzeneieren en ik een dierenactivist achter me aan kreeg. Overigens probeerde ik in deze rubriek juist ook veel vegetarische gerechten te delen.

Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk. Vanaf volgende week verschijnt er op dinsdag een nieuwe rubriek. Ik blijf mijn culinaire verhalen delen, maar in een nieuwe vorm. Bij elk verhaal dan een prachtige tekening van mijn ontzettend getalenteerde zus Emma Levie. En voor nu mijn laatste Smulpapenrecept.

Geroosterde courgette

Ingrediënten
4 kleine courgettes
1 bol knoflook
6 ansjovisfilets
5 el olijfolie
handje geroosterde amandelen

voor de dressing:

1 el kappertjes
sap van ½ citroen
4 takjes peterselie
4 takjes dille
6 el olijfolie

Bereiding

Rooster of pof de bol knoflook. Dit kan in de oven (180 graden) of op de barbecue en duurt ongeveer een half uur. Leg de ansjovisfilets in koud water om te ontzouten. Kies kleine courgettes, die koop je op de markt of bij een groentenspeciaalzaak. Rooster ze rondom tot ze zwart blakeren. Dit kan op een barbecue, maar ook direct op een gaspit. Ze worden dan gaar van binnen en je kunt de schil als zwart aslaagje verwijderen. Haal nu de teentjes knoflook uit de bol. Pureer ze met de ansjovis en olijfolie met een staafmixer of met een vijzel tot een gladde dikke saus.

Hak de kappertjes en meng met het citroensap. Snijd peterselie en dille fijn. Meng de ingrediënten tot een dressing en breng op smaak met zout. Leg nu op elk bord onderop een beetje van de gepofte knoflooksaus. Leg daarop geroosterde courgette en maak af met de kruidendressing. Hak de amandelen en garneer elk bord hiermee.

Dit is de laatste Smulpaapcolumn van Samuel Levie. Vanaf ­volgende week dinsdag verschijnt zijn nieuwe eetrubriek.

Meer over