PlusUitagenda

Muziek, theater, expo: tips voor de komende week in Amsterdam

Het Parool
Dunya Khayame en Tim Kamps, De Hokje. Première 28 november, voorstellingen tot 19 december in Theater Bellevue. Beeld Casper Koster
Dunya Khayame en Tim Kamps, De Hokje. Première 28 november, voorstellingen tot 19 december in Theater Bellevue.Beeld Casper Koster

Muziek: Milow

Hij bracht eerder in deze coronaperiode al een live-opname uit als zelfstandig album. Zijn wens: ‘Ik hoop dat meer artiesten de komende maanden hun archieven zullen opschonen. Een live-album is zo’n mooie manier om een artiest echt te leren kennen.’ Milow (Jonathan Vandenbroeck, 39) biedt daarvoor nu een andere manier. Geheel akoestisch speelt hij zijn beste liedjes in de coronasetting van Paradiso. Het is precies de manier waarop de muziek van de vriendelijke Vlaamse singer-songwriter het beste tot zijn recht komt.
Unplugged, 1 december, 18.00 en 21.00 uur, Paradiso

Muziek: Asko|Schönberg

Het zijn géén strijkkwartetten, benadrukt het ensemble Asko|Schönberg voor deze aflevering uit de Close Up-serie waarvoor de grote zaal van het Muziekgebouw wordt getransformeerd tot een intieme huiskamer met 30 stoelen. Het kwartet Marijke van Kooten en Isa Goldschmeding (viool), Liesbeth Steffens (altviool) en Sebastiaan van Halsema (cello) spelen werken van Louis Andriessen, Stravinsky en Luciano Berio. Allemaal heel geschikt voor vier strijkers, maar net een tikje anders gearrangeerd dan het genre traditioneel zou vereisen.
Ceci n’est pas een strijkkwartet, 3 december, 17.00 en 20.00 uur, Muziekgebouw

Theater: De Nationale Opera, Le Nozze di Figaro

Een komische opera vol intriges, verkleedpartijen en veel liefde, van hitsige opwinding tot melancholie en teleurstellingen. Deze voorstelling is een aangepaste versie van de productie uit 2016, in de regie van David Bösch. Die maakte er volgens Theaterkrant destijds een ‘postmodern allegaartje’ van en deze krant sprak van ‘een lange avond prettig amusement’. Die avond is wat ­korter, want de opera werd teruggebracht tot een lengte van iets meer dan twee uur, zodat ie veilig en zonder pauze in coronatijden zou kunnen worden uitgevoerd, en is nu alleen maar online te zien.
29 november t/m 27 december, operaballet.nl

Theater: Toneelgroep Oostpool, Skylight

Voor zijn laatste regie bij Oostpool verplaatste Jeroen de Man het prijswinnende relatiedrama van David Hare van Londen naar Arnhem-Zuid. Skylight is een indringende voorstelling die goed bij de donkere decembermaand past. Fenomenaal spel door Marie Louise Stheins (let op: dubbele cast).
2 t/m 6 december, Frascati

Theater: Steef de Jong en Louis van Beek, Bloemenduel

Het waargebeurde verhaal van twee adellijke dames in het Wenen van 1892. De prinses en gravin zijn gevraagd om de bloemstukken te arrangeren voor een tentoonstelling, maar de samenwerking loopt uit op een duel. Bloemenduel is een groots opgezette operette met vier hoofdrollen, een stuk of acht bijrollen, een koor en muziek voor een groot orkest. Alles bij elkaar voor een man of tachtig. Of eigenlijk: een vrouw of tachtig, want bedoeld voor een all female cast, maar dus gespeeld door twee heren. Steef de Jong tekent voor de decors, dus dat wordt weer veel vernuftig gevouwen karton.
1 december, Toneelschuur en 3 t/m 5 december, Bellevue

Theater: Dunya Khayame en Tim Kamps, De Hokje

Een onthullend interview op tv, ­altijd leuk. De beruchte crimineel Anouar K. wil openheid van zaken geven, maar dat loopt niet zoals hij wil. Zijn zus en advocaat proberen het gesprek én haar reputatie nog te redden, maar dan ontspoort het interview totaal. Een satirische voorstelling over identiteit, verpakt in een whodunit die eindigt als een Shakespeare-tragedie. Met Maryam Hassouni (Dunya en Desie, Soof, Flikken Rotterdam), Olaf Ait Tami (Dox, NNT) en Randy Fokke (Toren C, Een man een man).
Première 28 november, voorstellingen tot 19 december, Theater Bellevue

Expo: Arthur Jafa, Apex

Deze film duurt slechts acht minuten maar kan eindeloos vaak achter elkaar bekeken worden. Of film? Misschien is ‘op hol geslagen diashow’ beter op z’n plek. Of ‘associatief-hallucinante beeldmachine’. Arthur Jafa, een van de belangrijkste Afro-Amerikaanse kunstenaars van nu, plaatst filmstills en foto’s achter elkaar en schakelt tussen populaire cultuur, nieuws, wetenschap en kunst. De minimale technotrack Minus van Robert Hood (uit 1994!) stuwt alles voort. En voort. En voort.
T/m 3 januari, Stedelijk Museum

Expo: Popel Coumou, A Paper Perspective

Had Edward Hopper een camera gehad in plaats van penselen, dan had zijn werk er uitgezien als dat van Popel Coumou. Haar interieurs zijn een grafische optelsom van veelal effen vlakken en strakke lijnen. Ze balanceren op de rand van abstractie en ademen een droomachtige sfeer waarin perspectief en diepte niet altijd te peilen zijn. Coumou heeft gelijktijdig een groot overzicht in Fotomuseum Den Haag, getiteld Paper and Light.
T/m 9 januari, Torch Gallery, Lauriergracht 94

Expo: Joran van Soest & Matt de Groot, The Observer Effect

Twee kunstenaars met onorthodoxe methoden die ze zelf hebben ontwikkeld. Joran van Soest combineert tekenen, schilderen en fotografie op een ondergrond van metaal en papier. Matt de Groot smelt foto’s in epoxy, vaak meerdere over elkaar om diepte te suggereren.
T/m 13 december, GoMulan Gallery, Van Ostadestraat 43

Expo: Jaap Scheeren, De Ramp/The Finger

Net als veel Nederlanders heeft Jaap Scheeren de laatste maanden het wandelen ontdekt. Tijdens lange tochten door de duinen voelde de fotograaf een connectie ontstaan met de natuur, maar werd hij zich ook in toenemende mate bewust van de dreigende zee. De ontdekking van De ramp van 1953 in de boekenkast van zijn opa gaf zijn gevoel richting. In drie grote foto’s voert hij dieren op die in opstand komen tegen de overspannen elementen. Om ons op humoristische wijze te wijzen op de ramp die komen kan.
T/m 30 november, NDSM Werf

From What Will We Reassemble Ourselves. Beeld
From What Will We Reassemble Ourselves.

Expo: From What Will We Reassemble Ourselves

Vier jaar deed Anna Dasović erover om de videobeelden te bemachtigen van de rollenspellen die Dutchbatters deden voor hun uitzending naar voormalig Joegoslavië. Ze combineert de pijnlijk stereotiepe passages met zelfgeschoten beeld van graffiti die de soldaten maakten in hun verblijven: van amateurporno tot beledigingen aan het adres van de mensen die ze moesten beschermen. Het werk maakt onderdeel uit van een groepstentoonstelling die de vraag stelt hoe terug te kijken op de genocide van Srebrenica. Exotisme en racisme dreven de volkerenmoord toen, maar kleuren ook de herinnering nu.
T/m 3 januari, Framer Framed, Oranje-Vrijstaatkade 71

Film: Kitty Green, The Assistant

Na twee gevierde documentaires focust Kitty Green in dit fenomenale fictiedebuut op een jonge vrouw die op haar kantoor vastloopt in het drijfzand van microagressies en achteloze misogynie. Enerverender is de banaliteit van het kwaad zelden in beeld gebracht.
Te zien in: Eye, Filmhallen, Kriterion, Pathé De Munt, Rialto

Film: Renaissance Woman: A Love, Letter to Tilda Swinton

Op 5 november werd de eigenzinnige actrice Tilda Swinton zestig en om dat te vieren organiseert Lab111 een ‘liefdesbrief’ aan haar met dit filmprogramma, dat loopt tot in december. Alleen al de films van dit weekend tonen Swintons veelzijdigheid: ze is een hardvochtige zakenvrouw in Michael Clayton, leider van een hippiecommune in The Beach en ongeduldige filmproducent in Adaptation.
Te zien in: Lab111

Film: Tomm Moore & Ross Stewart, Wolfwalkers

Voor wie de lieflijke animatiefilms Secret of Kells (2009) en The Song of the Sea (2014) niet kent, is Wolfwalkers een prima introductie op het fijnzinnige universum van de Ierse animatiefilmmakers Moore en Stewart. Dat universum is gestoeld op Ierse folklore, zowel in de verhalen als in de sprookjesachtige stijl van de handgetekende animatie. In Wolfwalkers draait het om het meisje Robyn in Kilkenny rond 1650. Haar vader jaagt op wolven en zelf wil Robyn ook op jacht, maar als meisje is ze aan huis en haard gekluisterd. Tot ze tijdens een stiekeme strooptocht vriendschap sluit met Mebh, een wild meisje dat een ‘wolfwalker’ is: overdag een mens, ’s nachts een wolf.
Te zien in: Euroscoop Noord, Eye, Filmhallen, Het Ketelhuis, Pathé Arena, Pathé City, Pathé De Munt, Pathé Tuschinski, Rialto, Studio/K

Jeugd: Chocolade en speculaas

Het Zaans Museum heeft tot en met 5 december een wel heel speciale functie gekregen: het is de chocolade- en speculaasfabriek van Sinterklaas. De bakkers van de fabriek willen dit jaar speciale Zaanse speculaasjes maken voor de verjaardag van Sinterklaas. Het oude recept is goed verstopt, en één belangrijk ingrediënt ontbreekt. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen helpen het geheime recept te vinden door middel van een speurtocht door het museum. Raad jij het ontbrekende ingrediënt? Dan krijg je als meesterbakker van Sint een goodiebag voor thuis.
T/m 5 december, Zaans Museum

Jeugd: Spetteren en springen

In november regent het geregeld en dan kun je twee dingen doen: binnen zitten balen of naar buiten gaan en plezier maken! Deze maand organiseert Staatsbosbeheer het eerste NK Plassenstampen. Iedereen die het leuk vindt om te spetteren, stampen en springen in een plas heeft nog tot en met morgen de tijd om mee te doen. Maak een filmpje van jouw plasgestamp en deel je video op Instagram, Twitter of TikTok met de hashtag #NKPlassenStampen. Maandag wordt de winnaar bekendgemaakt. De prijzen bestaan uit onder meer een middag coronaproof het bos in met boswachter Tim, een regenpak en waterdichte schoenen.
T/m 29 november

Divers: Cabaret en humor

Dit jaar had de 55ste editie van het Cameretten Festival voor jong cabarettalent moeten plaatsvinden, maar door het coronavirus is het spektakel verplaatst naar 2021. Als alternatief komt Cameretten nu met een quiz over humor en cabaret die je met vrienden, familie en collega’s kunt spelen op anderhalve meter afstand of online. Verschillende rondes als oudejaarsconference, foto’s en viral filmpjes passeren de revue. Vanavond is er een livestream met een voorproefje van de quiz die vanaf morgen beschikbaar is om te downloaden.
28 november, livestream, €7,50. Vanaf 29 november, €16 - €22,50, afhankelijk van het aantal devices.

Divers: PAN Amsterdam

Nog iets dat niet door kon gaan zoals gepland: PAN Amsterdam was normaliter dit weekend gehouden. De fysieke beurs is verplaatst naar het najaar van 2021, maar vanaf woensdag is er al een speciaal PAN-programma door heel het land, dat tot en met morgen duurt. Meer dan 122 PAN-deelnemers openen dezer dagen coronaproof hun deuren tijdens PAN in Perspectief. Voor wie toch even buiten de deur wat cultuur wil opsnuiven.
T/m 29 november, verschillende locaties

Meer over