Korreltje zout

Motten in de keuken: hoe erg zijn die voedselmotten in de keukenla?

We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: hoe erg zijn die motten?

Laura Obdeijn
De meelmot. Beeld Shutterstock
De meelmot.Beeld Shutterstock

Het was een tijdje geleden elke avond raak. Ging er een la in de keuken open, dan kwam er steevast een mot uitgevlogen. De zoektocht naar de plek van herkomst begon. Kieren en gaten leverden niets op, dus gingen de kastjes leeg. En daar was de boosdoener. Een pot ontbijtgranen had nieuwe bewoners. Beestjes die je liever niet tegenkomt als je je ontbijt naar binnen lepelt, en die je volgens Google maar beter zo snel mogelijk kunt bestrijden.

Je kunt je huis zien als een klein ecosysteem, zegt Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Voorraadmotten, waarvan de meelmot het meeste voorkomt, zijn daarin de opruimers. Zij leven van restjes en dat kunnen toevallig die in jouw kastje in de keuken zijn. Als eitjes zijn ze meegereisd in een pak meel, havermout, of in de honden- of kattenbrokken. Ze zijn dan bijvoorbeeld over het hoofd gezien bij de kwaliteits­controle van de fabriek.

Motten in de keuken: niet schadelijk

“Niets om je voor te schamen,” zegt Meerburg. Motten houden net zo goed van een schoon huis als van een vies huis. Als het maar ongeveer 20 graden is binnen, daar gedijen ze goed op. “Dat ze er zijn, daar kun je zelf eigenlijk niks aan doen.” Het is ook niet schadelijk voor de gezondheid, zegt de expert. “De kans bestaat dat je ze al gegeten hebt, zonder dat je het wist. Zie het als extra eiwitten.”

Het scheelt misschien kwark, maar er zijn toch ook zat mensen die het gewoon niet fris vinden dat er eitjes of poppen in de bloem zitten, of dat larven en motten zich een weg door de voorraad eten. ­Bovendien planten motten zich razendsnel voort – hun enige doel, zegt Meerburg – met een eventuele plaag tot gevolg.

Motten in de keuken: denk er niet over na

Stop je meel dus in goed afsluitbare bussen, om kruisbesmetting te voor­komen. En verder geldt: hoe sneller je erbij bent, hoe beter. Leg de havermout in de vriezer om de eitjes en larven te doden of gooi hem in de prullenbak. En denk er vooral niet te veel over na, want je muesli zal nooit meer hetzelfde zijn.