PlusFilmrecensie

Monsterfilm Shadow in the Cloud is een sterk staaltje edelpulp

Bart van der Put

Shadow in the Cloud

Regie Roseanne Liang
Met Chloë Grace Moretz, Taylor John Smith, Beulah Koale
Te zien op Pathé thuis

Chloë Grace Moretz als Maude Garrett in Shadow in the Cloud. Beeld
Chloë Grace Moretz als Maude Garrett in Shadow in the Cloud.

In 1943 stapt Maude Garrett op een militaire luchthaven in Nieuw-Zeeland aan boord van een Amerikaanse B-17 bommenwerper. De jonge officier van de Britse Royal Air Force heeft een geheime missie en een pakket dat absoluut niet geopend mag worden.

De Amerikaanse bemanningsleden vinden het maar niets dat ze met een vrouw worden opgescheept. Maude mag in de schutterskoepel onder de romp zitten en haar mond houden. Maar dat kan ze niet, want ze ziet iets dat de vlucht en haar missie in gevaar brengt: een vreemd gedrocht dat klauwen in de vleugel zet en kabels kapottrekt.

De actierijke monsterfilm Shadow in the Cloud is een sterk staaltje edelpulp, dat aan het vermakelijke Overlord (2018) doet denken. In die film moesten Amerikaanse paratroepers een dag voor D-Day achter de Duitse linies de zender van een radiostation saboteren, en kregen ze bij hun doelwit met monsternazi’s te maken. Het fantastische karakter gaf de makers een vrijbrief om een modern diversiteitsprincipe in de rolverdeling te hanteren. De Tweede Wereldoorlog is voor film- en gamemakers een zandbak waarin ze zich naar hartelust kunnen uitleven.

De Nieuw-Zeelandse filmmaakster Roseanne Liang verbindt de buitenissige plotkronkels van Shadow in the Cloud aan een feministische stellingname. We worden langdurig met de door Chloë Grace Moretz vertolkte heldin in de schutterskoepel opgesloten, en luisteren met haar naar het neerbuigende en seksistische commentaar van de kerels boven.

Die alfamannetjes zijn geen partij voor de monsterlijke tegenstander, maar Maude ontpopt zich in het luchtruim tot een kloeke heldin, zoals Ripley in de Alien-films. Het levert een enerverend kermisritje op. Liang weet precies wanneer de koek op is: na 80 wilde minuten is het pleit beslecht.

Meer over