Uitgelicht

Met S10 kun je zomaar in een dansbare draaikolk belanden

Stefan Raatgever
null Beeld

Ze geldt als een van de grootste beloftes uit de Nederlandse muziek. Hiphop worden de liedjes van S10 (Stien den Hollander, 20) genoemd, maar rappen doet de zangeres nauwelijks. Ze laat het op haar eerste twee ep’s en haar debuutalbum Vlinders over aan Yung Nnelg, Sor, Ronnie Flex en Zwangere Guy. Zelf zingt ze liever, ingetogen of achteroverleunend op slepende beats.

Bij haar eerste nummers – ze debuteerde op haar 17de – maakte S10 vooral indruk met haar bij vlagen hyperpersoonlijke teksten. Die gingen bijvoorbeeld over depressie en over ontembare angsten. Ze vernoemde haar ep’s naar de medicatie die haar hielpen er bovenop te komen: Antipsychotica en Lithium. De rauwheid van de songs kwam binnen als een mokerslag. Maar ook op Vlinders, dat in 2020 onder veel stabieler gesternte werd opgenomen, maakte de zangeres indruk. Deze kwam tot stand op Vlieland. Op initiatief van festival Into The Great Wide Open werkte S10 er met diverse gasten aan nieuwe muziek. Onder hen harpist Remy van Kesteren. Zijn klaterende spel is een mooie aanvulling op S10’s vooral elektronische muziek.

Van Kesteren is er dinsdag in het Haarlemse Patronaat helaas niet bij als S10 twee afgelaste clubshows in één keer inhaalt. Twee anderhalvemeterconcerten zijn samengevoegd tot één show met vaste zitplaatsen. Lastig om te blijven zitten: de elektro van S10, op plaat vaak loom en hypnotiserend, kan live transformeren tot een dansbare draaikolk. (Stefan Raatgever)

S10, dinsdag 17 augustus. 20.15 uur, Patronaat, Haarlem

Meer over