Aldus

Met dit stripboek kunnen kinderen Sranantongo leren

Darryl Veldman (32) schreef een kinderboek over de Surinaamse taal: Mijn eerste woordjes Sranantongo. Twaalf uitgevers wezen hem af.

Tom Grosfeld
null Beeld Daryll Veldman
Beeld Daryll Veldman

Was dit een langgekoesterde wens?

“Nou, ik ben eind 2019 weer met striptekenen begonnen, iets waar ik als kind weg van was. Ik wilde graag iets tofs voor mezelf doen. In mijn werk – ik ben jongerenwerker en tourmanager van Ronnie Flex – cijfer ik me vaak weg voor anderen.”

En nu ligt er een kinderboek.

“Ja, ik kwam erachter dat ouders binnen de Surinaams-Nederlandse gemeenschap behoefte hebben om hun kinderen Sranantongo te leren. Veel kinderen krijgen de Surinaamse taal niet aangeleerd, en veel ouders hebben hem vroeger ook nooit aangeboden gekregen.”

“De taal stamt natuurlijk uit de slavernij, het was lang niet beleefd om thuis te spreken. Nu komt het weer op – veel mensen denken: het hoort bij onze cultuur. Dus via mijn strips kunnen kinderen de taal leren. En het is voor ouders ook leuk, zelfs als ze de taal al spreken. Want vaak zijn ze niet op de hoogte van de grammaticaregels of exacte spelling van een woord.”

U heeft het boek zelf uitgebracht.

“Ja, ik ben langs twaalf uitgevers geweest, maar niemand had interesse. Ik heb via YouTube uitgevogeld hoe ik het moest doen. Uiteindelijk werd het nog steeds chaos: ik verwachtte iets van 100 bestellingen, maar binnen een dag waren er al 1000 besteld. Mijn familie heeft me uiteindelijk geholpen, samen hebben we 2000 boeken op de post gedaan.”

En nu?

“De boekjes worden nog steeds veel besteld. Er wonen bijna 340.000 Surinaamse Nederlanders in Nederland, dus ik heb nog even te gaan. En ik ga me hier vol op storten. Er is al een deel twee in de maak.”

Meer over