Plus

Met deze kookboeken kom je de herfst wel door

null Beeld Thomas Nondh Jansen
Beeld Thomas Nondh Jansen

Bourgondische gerechten, wild en klassiekers uit de Joodse keuken: met de nieuwste kookboeken komen we regenachtige dagen wel door.

Jonah Freud

The Jewish Cookbook

Het standaardwerk De Joodse keuken van Claudia Roden is al een jaar of 25 maatgevend. Een ander Joods kookboek heeft dit boek de afgelopen decennia in kwaliteit niet kunnen vervangen, maar bij uitgeverij Phaidon verscheen een exemplaar dat in de keuken zeker niet misstaat naast het bekende boek van Roden. Het is wat moderner, maar alle klassiekers staan erin en het is erg mooi uitgegeven. ­Auteur Leah Koenig is in Amerika een autoriteit op het ­gebied van de Joodse keuken. Ruim vierhonderd pagina’s recepten.
Leah Koenig: The Jewish Cookbook, €39,99, Phaidon Press Limited

Tokyo

Een Japanse ‘foodtour’ die je toeschreeuwt, met knalroze op de cover en op de pagina’s. Dit boek kun je gerust meenemen op reis door Tokio, de miljoenenstad waarvan het verhaal gaat dat er minder en minder thuis gegeten wordt. Men eet er op straat, bij een van de duizenden streetfoodtentjes met een aanbod dat varieert van noedelgerechten tot hamburgers American style. Ook de receptuur in dit boek is zeer divers, met ramen, pokébowls, de katsu-sandwich (een broodje met gefrituurde schnitzel) en natuurlijk de bentobox. De Japanse keuken, hot in ons land, heeft de naam gecompliceerd te zijn, maar dat blijkt niet het geval. Goed om te weten: de Japanner eet ook met de ogen, dus het eten op het bord moet mooi zijn.
Tim Anderson: Tokyo, €27,99, Karakter Uitgevers B.V.

Veg

Jamie Oliver schreef dit boek al acht jaar geleden, vertelde hij in een interview. Hij wachtte ‘tot de tijd rijp was’ om het uit te brengen – en nu was het moment daar. Het boek ­bevat 116 groenterecepten van Mr Oliver himself. Niet honderd procent plantaardig, zoals in de inleiding staat (een vertaalfout), maar vegetarisch. Het staat vol toegankelijke vegarecepten waar Oliver-adepten blij van kunnen worden, van risotto’s tot pasta’s en van vegaburgers tot frittata’s. De fantastische pithiviertaart gevuld met paddenstoelen en knolselderij of de prachtige Perzische rijst doen het zeker goed op een feestelijke avond. Niet weten wat je moet maken als je vegetarisch wilt koken, is er niet meer bij: iedereen kan met de recepten van good old Jamie uit de voeten.
sJamie Oliver: Veg, €29,95, Kosmos Uitgevers

Delicious Wintertime

Onze ‘zachte’ winters lenen zich niet echt voor winterkookboeken, maar voor de Duitse uitgeverij Gestalten ligt dat net even anders. Delicious Wintertime is een boek vol verwarmende recepten, van eenpansgerechten tot wildgerechten en desserts, zoals warme crêpes gevuld met cranberry-jam. Het boek heeft een winterse uitstraling, met foto’s van mensen die de handen warmen aan drinkbekers vol hete kaneelmelk. Het recept van die drank is te vinden in het hoofdstuk ‘Verwarmende dranken’. Verder zijn er foto’s van mensen op ski’s, snowboards en zittend aan houten tafels vol eten in een berghut. Sneeuw, vuur, wollen mutsen en winterse landschappen: het is allemaal ruim vertegenwoordigd. Met een beetje goede wil krijgen we straks donkere winteravonden met veel lekker eten.
Markus Saemmer: Delicious Wintertime, €35,00, Gestalten

Koken zonder bla bla

In de constante stroom nieuwe kookboeken zit zelden een boek waar mensen die voor het eerst koken of moeite hebben met het lezen van recepten iets aan hebben. Voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking is er al helemaal niks op de markt. Het boek Koken zonder bla bla biedt uitkomst. Per recept zijn er twee pagina’s, met links zowel getekend als in duidelijke tekst alle ingrediënten die nodig zijn en rechts een foto van het resultaat. Simpele recepten, zoals een groente-tatin, rijst met garnalen en aardappeltortilla, en allemaal even duidelijk op papier gezet. Een boek voor wie alle andere kookboeken die uitkomen een stapje te ver vinden gaan.
Zonder auteur: Koken zonder bla bla, €22,95, Lantaarn Publishers

Sobremesa

In Spanje is ‘sobremesa’ het moment na het eten, wanneer iedereen nog even aan tafel blijft zitten om relaxed, een beetje achterover gezakt, uit te buiken. Eigenlijk het moment dat er juist niet meer wordt gegeten, dus. Toch heeft Sergio Herman zijn nieuwe boek deze titel gegeven. In het boek staan recepten die Herman graag kookt als hij op ­Ibiza is, het eiland waar hij al meer dan twintig jaar komt voor de broodnodige ontspanning. Dan wordt er natuurlijk lekker gekookt – en dat hoeft niet moeilijk te zijn. Uit de recepten in dit boek blijkt namelijk dat er op Sergio’s ­vakanties vooral comfortfood op tafel komt. Sobremesa bevat niet van die ingewikkelde highbrow recepten, maar recepten voor zeer smakelijke, frisse maaltijden die we ­allemaal thuis wel kunnen maken. Sergio in relaxstand staat garant voor genieten.
Sergio Herman: Sobremesa€34,99, Carrera

Provence

Na jarenlange overheersing van hippe, onontdekte en glamoureuze gerechten stromen nu schoorvoetend de klassiekere gerechten weer onze keuken binnen via nieuwe kookboeken. De bourgondische keuken mag weer. In 2016 opende chef-kok Alex Jackson in Londen een restaurant waarin het menu wordt bepaald door gerechten uit de ­Provence en de Languedoc. Sardine heet het restaurant, en die naam heeft ook de oorspronkelijke Engelse uitgave van dit boek. Die had in het Nederlands voor nogal wat verwarring kunnen zorgen: men zou kunnen denken dat het een Sardijns kookboek is. Het werd daarom Provence. Het boek is ingedeeld in seizoenen; ook in de herfst en winter valt er prima Provençaals te koken. Een zeer smakelijk kookboek, waarvan je zin krijgt om uren de keuken in te gaan en alle gerechten te bereiden.
Alex Jackson: Provence, €25,95, Good Cook B.V.

Noma’s handboek voor fermenteren

Er wordt lustig op los gefermenteerd – het nieuwe toverwoord in de keuken – en dat levert met grote regelmaat een mooie schimmelcultuur op, al is het wel iets wat ­geleerd moet worden. Restaurant Noma in Kopenhagen is een voorloper op dit gebied. Het restaurant maakte in 2018 een boek over fermenteren, waarvan al meer dan een jaar wordt aangekondigd dat het in het Nederlands zal verschijnen. Nu is het er dan, een boek hogeschool-fermenteren. Noma heeft een speciale fermentatiekeuken, met fermen­tatieruimtes waarin de temperatuur en de vochtigheid perfect onder controle worden gehouden. Hier wordt onder ­andere gewerkt met sprinkhanengarum en koji ­tane, dat online te koop is. Dit 450 pagina’s tellende boek betekent veel ­lezen en leren. Vooral geschikt voor fermen­tatie­techneuten.
René Redzepi, Noma’s handboek voor fermenteren, €39,99, Karakter Uitgevers B.V.

Eten met Nijntje

Niet zozeer een kinderkookboek, maar een lees- en kookboek met gerechten waarvan verwacht mag worden dat zelfs notoire, eetweigerachtige kleine kinderen ze lekker vinden. Chef-kok Samuel Levie, zelf vader van twee jonge meisjes, bedacht veertig gerechten die de hele familie kan eten en die eenvoudig, gezond en lekker zijn. Tussen de ­recepten door zijn er verhaaltjes over de moestuin, boodschappen doen en waar het eten vandaan komt. Bij die ­verhaaltjes staan bekende illustraties van Dick Bruna, bij de recepten foto’s van de gerechten in Dick Bruna-­kleuren. Een mooie aanvulling op het bestaande Nijntje-assortiment.
Samuel Levie: Eten met nijntje, €19,95, Mercis Publishing B.V.

Henna hanina

‘Henna hanina’ wil zoveel zeggen als ‘lieve oma’. Culinair schrijver Nadia Zerouali reisde af naar Marokko om daar met Marokkaanse grootmoeders de keuken in te duiken. Ze nam fotograaf Karima Maruan mee, die de reis op beeld vastlegde. Marokko is voor Zerouali, geboren en getogen in Winterswijk, het land van haar oma. Het boek is vrij groot en ingedeeld in seizoenen. Per pagina is er één recept en een foto van het gerecht, met tussendoor pagina’s vol foto’s van Marokko en de mensen die er wonen. In het boek staat een aantal klassieke Marokkaanse gerechten en nieuwe recepten die Zerouali al reizend optekende.
Nadia Zerouali: Henna hanina €34,99, Nijgh & Van Ditmar

Polvo & pato

Het boek Polvo & pato heeft deze titel meegekregen omdat polvo (Portugees voor inktvis) en pato (eend) volgens culinair journalist Jeroen Jansen de meest gebruikte ingrediënten zijn in de Portugese keuken. Jansen kocht in 2018 een huis in de Algarve nadat hij zijn hart aan Portugal had verloren. Hij kwam al snel met het plan een reisboek te schrijven, waarin ook de keuken een belangrijke rol in moest spelen. Hij vroeg chefs in Portugal en Portugese chefs in Nederland hun recepten met hem te delen. Het resultaat staat in dit boek. Geen klassieke Portugese receptuur dus, maar, zoals de auteur het zelf noemt: de nouvelle cuisine van Portugal.
Jeroen Jansen: Polvo & pato €29,99, Fontaine Uitgevers

Meer over