PlusRecept van het weekend

Meneer en mevrouw Hamersma kregen tijdens hun kerstbezoek een culinaire reis

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: bloemkoolpuree met foreleitjes.

Meneer & mevrouw Hamersma
Bloemkoolpuree met foreleitjes. Beeld
Bloemkoolpuree met foreleitjes.

Pascale Naessens had een vooruitziende blik. Of zou ze toevallig ook hier zijn geweest, vroeg mevrouw Hamersma zich af toen ze in San Francisco voor de tweede keer een bloemkoolcrèmegerechtje geserveerd kreeg.

Het kerstbezoek aan onze aldaar wonende dochter voorzag in een culinaire rondreis door de stad. In Che Fico, een zaak die zich het beste laat duiden als Toscanini 2.0, werd het bloemkoolspits afgebeten. Een paar dagen later hadden we een plekje weten te bemachtigen bij Lazy Bear. Een met twee Michelinsterren gelauwerd restaurant, waarvan the claim to fame is dat de gerechten worden geserveerd aan twee gemeenschappelijke tafels die elk plaats bieden aan twintig mensen. Na het handen schudden met buurman links (Filipijnse popster) en rechts (Amerikaanse specialist in auto-onderdelen) aandacht voor wat er op het bord kwam.

Duurzame kaviaar

Ook hier bloemkoolcrème, in dit geval opgeleukt met een flinke dot Tsar Nicoulai, duurzaam gekweekte kaviaar van de Amerikaanse witte steur. Een rekening van 400 dollar per persoon dient immers wel enigszins gerechtvaardigd te worden.

“Ik geloof dat ik in zijn eenvoud dat gerechtje van Pascale uiteindelijk het beste vond,” oordeelde mevrouw Hamersma. Daarbij doelde zij op een kooksessie waarbij de schrijver in de winkel bloemkoolpuree met foreleitjes en amandelschilfers kwam maken. Dit ter promotie van haar boek met ‘low carb en keto recepten’ die slechts vier ingrediënten verlangen.

Destijds was daarbij voor mij geen rol weggelegd. Maar die kwam nog: toen mevrouw Hamersma het nog eens nakookte, omdat het keto-kwartetten haar zo bevallen was. Nu heb ik overigens vaker bloemkool van wijn voorzien. Naar volle tevredenheid werd er rijpe, zachte zuidelijke chardonnay bij lauwwarme bloemkoolsalade geschonken.

Geroosterde versie

Bij Ottolenghi’s geroosterde versie kwam er een knerpende bordeauxblend van sauvignon blanc en sémillon op tafel. En bij bloemkoolcurry voelde het zwoele wit van marsanne en/of roussanne uit de Rhône zich thuis. “Het ruime gebruik van olijfolie dat Pascale propageert, bevalt mij wel,” zei mevrouw Hamersma terwijl zij mij met de proefflessen in de weer zag. Nu eisen groene olijven wit met een zuurtje. En daarin voorzag een limoenige, lichtkruidige vermentino in voldoende mate.

Een Zuid-Afrikaanse chenin blanc presenteerde zich smeuïger, ronder, romiger maar wel nog met voldoende zuren. De vergisting op hout zorgde bovendien voor wat roostertonen die mooi in de maat liepen met de getoaste amandeltjes.

Een zonnige, volle, tijmige, rozemarijnige en toch frisse grenache blanc verzorgde het slotakkoord. “Ik dacht dat je aan Dry January deed,” zei ik tegen mevrouw Hamersma toen zij nog een klein slokje wenste. “Dit is werk,” antwoordde zij.

Ingrediënten

¼ bloemkool
1 potje foreleitjes
100 ml room
handvol amandelschilfers

Bloemkoolpuree met foreleitjes en amandelschilfers (2 personen)

Kook de bloemkoolroosjes gaar in water met een flinke scheut olijfolie voor de smaak, en wat peper en zout.

Hak de amandelschilfers grof en rooster ze in de oven of in een pan. Giet het water van de bloemkool af, giet de room erbij en pureer.

Laat de puree wat afkoelen tot ze lauw is voordat je de foreleitjes toevoegt. Anders gaan de eitjes garen in de puree en worden ze hard.

Voeg vervolgens driekwart van de foreleitjes toe en roer ze door de puree. Lepel de puree in kommetjes, strooi er wat amandelschilfers over en werk af met de rest van de foreleitjes.

Wijnen

1. Online
Laurent Miquel 2018
Grenache Blanc ‘Solas’, Pays d’Oc, Frankrijk
€9,95 (wit)
Wijnkring
www.wijnkring.nl

2. Speciaalzaak
Nabijgelegen 2019
Chenin Blanc, Wellington, Zuid-Afrika
€10,65 (wit)
Erik’s Delicatessen
Beukenplein 16
www.eriksdelicatessen.nl

3.Supermarkt
Les Hauts de Mélèze 2018
Vermentino, Pays d’Oc, Frankrijk
€6,99 (wit)
Vomar
www.vomar.nl

Meer over