PlusNet open

Mems is terug in De Pijp, niet met koffie maar voor brunch en diner

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: na zeven jaar is Mems terug in De Pijp, als Mems Brasserie du Levant.

Katinka van de Wall
null Beeld Daphne Lucker
Beeld Daphne Lucker

Menig Amsterdammer zal koffiezaak Mems, die in 2015 zijn deuren sloot, nog wel kennen. “Naast Coffee Company was Mems de eerste espressobar in De Pijp.” Nu is eigenaar Mehmet Ayvaz (47) samen met compagnon Ozkan Kozanli (42) terug met een brunch- en dinerzaak op de Gerard Doustraat.

Naast de ingang hangen grote, ronde spiegels en planten aan de muur. De eikenhouten tafels en zwarte stoelen met ronde rugleuning staan verspreid door de zaak.

Levant is de geografische benaming voor een deel van Zuidwest-Azië, waar onder andere Israël, Griekenland, Libanon en Turkije onder vallen. Ayvaz mixt zijn Turkse roots met de brunchcultuur, een relatief nieuwe trend in Nederland. “We willen niet een copy-paste zijn van Italiaanse en Franse tenten uit de buurt.”

Op houten plankjes en in schaaltjes van kleurrijk keramiek serveert Mems tussen 10.00 en 15.00 uur gerechten als Sucuklu Yumurta, een roerei met gekruide worst op een grote sesambagel (€11,50) en Esra’s choice, gepocheerde eieren op Griekse yoghurt met gegrilde asperges (€13,50).

Na 17.00 uur dineer je met koude en warme mezze naast een Marula Gin, een gin-tonic met mediterraanse tonic en granaatappel (€11). Mezze is een verzamelnaam voor hapjes uit het Midden-Oosten. “Gasten kennen de gerechten niet, maar houden van de verrassing.”

Op zijn 23ste verhuisde Ayvaz voor de liefde naar Amsterdam. Hij heeft, naar eigen zeggen, een Amsterdamse ondernemersmentaliteit: “Ik vind het zonde om ’s avonds niets te doen. Afgelopen weekend stond ik veertig uur op de vloer, maar het hoort erbij.”

Mems Brasserie Du Levant

Gerard Doustraat 33

Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl

Meer over