Meer diarree in Europa

AMSTERDAM - Het aantal gevallen van campylobacter, een voedselinfectie die diarree en koorts veroorzaakt, neemt hand over hand toe in Europa. Het aantal bekende infecties in de EU is in 2007 met ruim 14 procent gestegen tot 200.507 gevallen, meldden de EU-agentschappen voor veilige voeding EFSA en ziektepreventie ECDC dinsdag.

Vooral ouderen lopen risico te overlijden door de bacterie campylobacter, die voorkomt in een kwart van het rauwe kippen- en varkensvlees.

Het gevaar van salmonella neemt daarentegen af. Voor het vierde achtereenvolgende jaar zijn minder gevallen van salmonella gemeten: nu nog 151.995 gevallen. De landbouwsector heeft allerlei maatregelen genomen tegen salmonella, dat longontsteking, gewrichtsontsteking, nierfalen en bloedvergiftiging kan veroorzaken.

De EU maakt zich zorgen dat de listeriabacterie niet afneemt. Deze komt voor in melk en kaas en is zeer gevaarlijk voor ouderen en zwangere vrouwen. Het aantal gevallen is slechts 1554, maar daarvan bleek wel 20 procent dodelijk. (ANP)

Foto United States Department of Agriculture/CC Beeld
Foto United States Department of Agriculture/CC
Meer over