Recept van de dag

Mediterraan wildplukken: horiatiki

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt.

Merijn Tol
Merijn Tol. Beeld Oof Verschuren
Merijn Tol.Beeld Oof Verschuren

Zelf je eten bij elkaar plukken: wat geeft dat toch een onstuimig gevoel van vrijheid. ­Zeker op mediterrane grond zoals op Kreta waar wij nu zijn en we in een ‘Wild West aan de Méditerrannée’ genieten van de laatste zomer­zon­ne­stralen.

We komen in bergdorpjes waar we de enige toeristen zijn. Dat is heel verkwikkend als je uit hartje Amsterdam komt. Hier zie je in elke tuin dikke strengen uien te drogen hangen. De kledingwinkel tuft vermomd als auto, met open kofferbak en behangen met jurken en truien, zachtjes door het dorp met een enorme luidspreker. En die Griekse oma’s met schort? Ook daaraan geen gebrek.

Maar vooral: overal, maar dan ook overal oogst in de ­bomen. Honderdduizenden olijfbomen bekleden het vruchtbare eiland. In kleine dorpsstraatjes hangen dikke trossen druiven aan gevels, drogen vijgen gewoon aan de boom, groeit rozemarijn als ware het een boom en staat de berm vol wilde venkel met vers venkelzaad.

Het allermooist is de boom der bomen, naar mijn bescheiden mening: de granaatappelboom. Het staat er hier vol mee en de eilandbewoners lijken er niets mee te doen. De takken van de bomen buigen diep onder hun prachtige last van zachtroze tot dieprode granaatappels.

Ik heb diverse bomen van hun granaatappeljuwelen verlost. Ik had ze nodig voor een beroemde Griekse salade die ook hier vele gedaantes kent. Er is wel één regel: sla is een no go. Wel tomaat, komkommer, groene paprika, ui, olijven, olijfolie en uiteraard: een heel stuk feta met oregano. Hij heet horiatiki: dorpssalade of boerensalade, naar de ingrediënten die een boer bij de hand heeft. Die at en eet ’m waarschijnlijk nog een stuk ruiger: een hap feta, een hap tomaat, een hap ui enzovoort.

Ik heb hier, midden op het platteland, mijn eigen versie gemaakt met ook wat wildpluk erin: granaatappelpitjes, Griekse oregano, wildevenkelzaad, tomaat, komkommer, witte ui, groene paprika, avocado en de feta die is gemarineerd in het venkelzaad. Een laatste hap zomer.

Mijn horiatiki

Ingrediënten
(voor 4 personen)
1 el venkelzaad
1 el gedroogde oregano
Griekse olijfolie
1 blok Griekse volvette feta
1 witte ui
een paar takjes verse oregano
1 grote rijpe vleestomaat
3 kleine komkommers (liefst van de Turkse winkel)
2 lichtgroene puntpaprika’s (Turkse winkel) of 1 gewone groene
1 rijpe, niet te zachte avocado
sap van 1 citroen
pitjes van een halve granaatappel

Bereiding
Stamp de venkelzaadjes fijn met de gedroogde oregano en meng met een flinke scheut olijfolie. Besprenkel het blok feta met de gekruide olie en marineer een half uur of enkele uren.

Snijd de ui in dunne parten. Pluk de blaadjes van de verse oregano. Snijd de tomaat in grove stukken. Schil de komkommers en snijd die in grove schuine stukken (Griekse salades zijn nooit klein gesneden). Snijd de paprika in ringen of stukken. Snijd de avocado in grove stukken en besprenkel deze met het citroensap.

Meng alles voorzichtig met flink wat zout, de granaatappelpitjes, de verse oregano en olijfolie. Leg de feta erop en ­besprenkel de salade met de rest van de venkelzaadolie.

Geef er lekker brood bij en, waarom ook niet, een glaasje ouzo of raki.

Meer over