PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Meatloaf met gratin dauphinois of rijst en een groene salade

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: ­meatloaf.

Meneer & mevrouw Hamersma
Mijnheer en mevrouw Hamersma artikel Beeld Sjoukje Bierma
Mijnheer en mevrouw Hamersma artikelBeeld Sjoukje Bierma

Een paar weken ­geleden was het vijf jaar geleden dat mevrouw Hamers­ma en ik de oude kookboekwinkel overnamen die nu haar naam draagt. Ik zag er een goede werkplek in. Er was een opslag voor wijnen. Er stonden al verschillende koelkasten van formaat. En op de vide zou ik rustig kunnen schrijven.

Bovendien bevond zich in het verlengde van de winkel een volledig ingerichte keuken, zodat mevrouw Hamersma de te testen recepten niet meer thuis hoefde te maken. Zodoende was het niet meer nodig om alle proefeters aan onze eigen eet­tafel te ontvangen.

Favoriete titel

Regelmatig had ons huis meer weg van een partycentrum. “En ach,” zei ze ontspannen, terwijl ze de enorme hoeveelheid over te nemen kookboeken monster­de, “het zijn er ongeveer net zoveel als thuis.” Ter uwer info: mevrouw Hamersma heeft een eigen kookboekenkamer. Wel keek ze op van de enorme stapel onverkochte Smart Cooking-boeken van Julius Jaspers die ze in de voorraad aantrof. Dat is een van haar favoriete titels die zij, voordat zij kookboeken ging verkopen, aanbeval bij eenieder die informeerde of ze nog een aanrader had.

Weliswaar verscheen Smart Cooking al in 2002, zij kookt er nog steeds uit. Toegegeven, Julius is een vriend, en zodoen­de komen we regelmatig bij hem thuis in het Gooi. Voor de gezelligheid, maar ook om te proef­eten als hij met zijn zoveelste nieuwe kookboek bezig is.

Gooische vrouwen

Enfin, het enthousiasme van mevrouw Hamersma zorgde ervoor dat die hele stapel Smart Cooking-boeken binnen een jaar weg was. Met dank ook aan de vele dames uit het Gooi die een dagje Amsterdam kwamen doen. “Ha, onze Julius!” klonk het dan. Dat het allemaal gesigneerde exemplaren betrof, zorgde voor een extra koopstimulans. Ook ik ben overigens fan van het boek. Omdat ook ik het weleens makkelijk wil hebben. Bij veel recepten staat namelijk al een wijnadvies.

Zo ook bij de meatloaf die mevrouw Hamersma nog steeds maakt, en waar de keuze zelfs niet beperkt wordt tot één. Zo wordt er rosé uit de Provence, Toscane of Spanje aangeraden.

Er kan zelfs wit bij, de kleur die volgens Gooische vrouwen bij Gooische vrouwen het gretigst aftrek vindt. Picpoul de Pinet of Verdicchio is dan de keuze. Maar ik kon mij het meest vinden in rood, waaronder Spaanse crianza.

null Beeld RV
Beeld RV

Licht pepertje

Ik wist er eentje bij Neleman, een nieuwe buurtgenoot die een paar weken geleden verderop in de straat een winkel was begonnen. Daar worden louter biologische wijnen uit Valencia verkocht, waaronder een blend van tempranillo en monastrell.

Deze kenmerkte zich door een frisse stijl, was sappig als het half-om-halfgehakt, had een licht pepertje en kende een eikenzoetje dat het zoet van de tomatenketchup omarmt. “Misschien kunnen we over vijf jaar samen onze lustrummetjes vieren,” zei mevrouw Hamersma vanachter haar meatloaf. “Dan zorg ik voor het eten en doen zij de wijn.”

2 kilo gehakt, half-om-half

1 ui, gesnipperd

1 teen knoflook, uitgeperst

1 ei

500 ml tomatenketchup

2 el chilisaus (geen tabasco!)

200 g bruine suiker

100 ml water

zout en peper

Meatloaf

(10 personen)

Meng het gehakt in een ruime kom met ui, ei, knoflook en zout en peper. Vul een braadslee met dit mengsel. Zorg dat je een soort platte koek krijgt door alle hoekjes goed aan te drukken. Alleen zo verspreidt de saus zich goed over het gehakt.

Maak in dezelfde kom de saus door ketchup, bruine suiker, chilisaus en water goed te mengen en giet dit over het vlees. Zet de meatloaf 30 minuten in de oven op 200 graden als je hem de volgende dag gaat opwarmen, ­40 minuten als je hem direct gaat opeten. Eet je de meatloaf de volgende dag? Warm dan 25 minuten op in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Serveer met gratin dauphinois of rijst en een groene salade.

De wijn

Neleman 2016

Signature Crianza, ­Valencia, Spanje €9,95

(rood; biologisch)

Neleman, Gerard Douplein 4B

www.neleman.org

null Beeld RV
Beeld RV
Meer over