null

PlusUitgelicht

Marmeren dierenskeletten aan de Herengracht

Denise van der Bij

Op de Londense conventie van 1900 maakten Europese koloniale machten afspraken om de biodiversiteit in stand te houden. Onder meer door de jacht op specifieke dieren te beperken en natuurreservaten op te richten. Alhoewel het verdrag nooit definitief ondertekend is, zijn de richtlijnen van ruim een eeuw geleden vandaag de dag nog steeds actueel.

In het nieuwe pand van de Vrije Academie aan de Herengracht is vanaf heden namelijk het werk van de Nederlandse kunstenaars Darwin, Sinke & Van Tongeren te bezichtigen. De nieuwe expositieruimten in Huis Vasari bieden de komende maand plaats aan de tentoonstelling The Remains of the 1900 London Convention. Via grote dierlijke kunstwerken wordt kritiek geuit op de beperkte bescherming van wilde dieren.

Skeletten van bedreigde dieren en marmeren beelden zijn in de tentoonstelling samen omgetoverd tot kunstwerken. Elk dier drukt een negatieve menselijke emotie uit. Het geeft de gevoelens weer die centraal staan wanneer mensen dieren overleveren aan politieke regelgeving die niet beschermt – ontkenning, wanhoop, agressie...

Ook is er een fotocollectie te zien met eigentijdse zwart-witprints van schedels en botten van bedreigde diersoorten. Voor deze collectie werkten Jaap Sinke en Ferry van Tongeren samen met het Leids onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum Naturalis.

The Remains of the 1900 London Convention, t/m 30 juni 2022, De Vrije Academie, Huis Vasari, Herengracht 368

Meer over