PlusFotoboek

Mark van den Brink fotografeerde The Minox Files met een James Bond-camera

Wekelijks licht de redactie van Het Parool een bijzondere expositie of een fotoboek uit. Deze keer: The Minox Files van Mark van den Brink.

Jan Pieter Ekker
New York. Uit: The Minox Files, van Mark van den Brink. Beeld Mark van den Brink
New York. Uit: The Minox Files, van Mark van den Brink.Beeld Mark van den Brink

In James Bond-films krijgt 007 steevast de meest geavanceerde gadgets van Q. Zo kreeg hij in On Her Majesty’s Secret Service (1969) een Minox A/IIIs: een piepkleine (80×27×16 millimeter), in 1936 door de Baltische Duitser Walter Zapp ontworpen camera. In het hoofdkwartier van Blofeld fotografeert Bond (George Lazenby) er in het geniep landkaarten mee. Tenminste, dat wordt gesuggereerd. Kenners zagen direct dat hij de sluiterknop niet indrukt, maar de camera alleen open en dicht schuift. Hij houdt het apparaatje bovendien ondersteboven.

Omdat hij het gezeul met grote spiegelreflexcamera’s zat was, kocht fotograaf Mark van den Brink (Amsterdam, 1965) eind jaren negentig een tweedehands Minox. De benodigde filmcassettes waren alleen nog tegen woekerprijzen verkrijgbaar, dus sneed hij films voor grootformaatcamera’s in stroken, zodat ze in het toestelletje pasten.

Tussen 1995 en 2005 maakte Van den Brink zo’n 15.000 foto’s met zijn Minox. Bijna vierhonderd zijn nu in samenwerking met uitgever/vormgever Willem van Zoetendaal gebundeld in The Minox Files, een bijzonder fraai fotoboek op ansichtkaartformaat. Van besneeuwde bergtoppen, hotelkamers en de rafelranden van wereldsteden, tot mooie meisjes en alledaagse taferelen. De meeste in zwart-wit, een handvol in kleur. En allemaal een beetje onscherp of bekrast, wat de verzameling iets mysterieus en magisch geeft.

Mark van den Brink: The Minox Files. Van Zoetendaal Publishers,€35, 384 blz.

Meer over