Marion Pauw: Zondaarskind ***

Na een val op de douche-vloer neemt de tachtigjarige Geertruida Emilia Langhout noodgedwongen haar intrek in een verpleegtehuis. In het ouderenkoor ontmoet ze Frédérique Vos. Die kent ze nog van ruim zestig jaar eerder. Indertijd was ze niet in staat om wraak te nemen voor wat Vos haar had aangedaan, maar nu wel. Samen met haar nieuwe vriendin Babette Koe - een van de weinige heldere medebewoners - smeedt ze een plan.

Dat klinkt nogal vergezocht, maar Pauw werkt dit thema vakkundig uit tot een lichtvoetige en vaak geestige schelmenroman. Geriatrische chicklit op niveau.

Voordat de lezer daar echter van kan genieten, moet hij zich een lange weg banen door Geertruida's jeugd, tot haar fatale confrontatie met Frédérique.

In extenso beschrijft Pauw hoe de hoofdpersoon op negenjarige leeftijd, na een brand waarbij haar ouders en zusje omkwamen, in het Amsterdamse Maagdenhuis werd opgevoed door de Zusters van Liefde. Na negen tropenjarenjaren van kleinering en katholieke indoctrinatie treedt ze als huishoudster in dienst van een deftige familie in Bussum. Daar is het beter toeven dan bij de Zusters. Ze wordt zelfs verliefd op de oudste zoon Waldemar. Tot ongenoegen van huisvriendin Frédérique, die ook haar zinnen op hem heeft gezet.

Pauws keuze om Geertruida zelf haar prille jeugd te laten beschrijven - zelfs het begin van haar Maagdenhuistijd, in 1937 - vraagt om moeilijkheden. Die komen er dan ook, in overvloed. Zo merkt de kleine meid op hoe een pastoor 'Sanctus sanctus' prevelt, 'of andere Latijnse onzin waar de katholieken zo dol op zijn'. Ook zit de negenjarige, die vrijwel geen onderwijs heeft genoten, niet verlegen om een pakkende analogie: 'Ik bleef zitten met het troosteloze gevoel van een soldaat in een loopgravenoorlog.'

De schrijfster had het verhaal beter kunnen beginnen in 1946, in Bussum. Zoals blijkt uit enkele passages met een hoog smartlapgehalte had ze aan die episode haar handen al meer dan vol. (HANS KNEGTMANS)

Marion Pauw: Zondaarskind
Anthos, € 19,95.

null Beeld
Meer over