Aldus

‘Mag het licht aan?’ Deze watertoren staat al 6 jaar in het donker

De watertoren bij de Zuidergasfabriek staat al zes jaar in het donker. Buurtbewoner Foppe Jan Smit (66) wil dat de gemeente doet wat ze beloofde.

Dylan van Eijkeren
Na de ontdekking van de gasbel in Slochteren werd de Zuidergasfabriek en daarmee de watertoren overbodig. Beeld Marc Driessen
Na de ontdekking van de gasbel in Slochteren werd de Zuidergasfabriek en daarmee de watertoren overbodig.Beeld Marc Driessen

Mag het licht aan?

“Dat is precies onze vraag. Toen we acht jaar geleden als eerste bewoners in het Amstelkwartier kwamen wonen, werd de toren, een rijksmonument, schitterend verlicht. Toen ineens ging het licht uit.”

Want?

“Er moesten Nuongebouwen worden gesloopt en grond gesaneerd. We kregen de belofte: zodra dat gedoe voorbij is, gaat het licht weer aan. Zes jaar later, juni 2020, ging het Bella Vistapark rondom de toren open, maar geen licht. We vroegen de gemeente: wanneer dan wel? ‘Heel snel,’ zeiden ze, zo overtuigend dat we het in onze wijkkrant zetten.”

Maar er gebeurde niets.

“Het is nu bijna een jaar later en de gemeente zegt: als de toren straks een nieuwe bestemming heeft en is verbouwd, dan doen we het licht aan. Optimistisch gezien dus in 2026.”

U weet niet stiekem waar de ­schakelaar zit?

“Nee, maar de spots zitten nog in de grond. Gek, ook: het is een oud Nuon-terrein, Liander is nog steeds de buurman. Die zijn toch aan hun stand verplicht even een elektriciteitskabel te trekken, mocht die zijn verdwenen.”

U wilt heel graag licht.

“De toren was bedoeld als middelpunt van de buurt. De twee Waternettorens heeft architect Herman Hertzberger in het verlengde ervan bedacht, maar in het donker zie je de watertoren nu helemaal niet meer staan. Terwijl het een parel is waarvan we elke avond willen genieten.”

Verder nog wat?

“De klokken in de toren staan stil. Op tien over vijf. Voordeel: in het Amstelkwartier is het altijd borreltijd.”

Meer over