PlusHet ingrediënt

Maak van de mooie magnoliabloem een siroop

Samuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week stuit hij op de magnolia.

Samuel Levie
null Beeld Emma Levie
Beeld Emma Levie

De stad wordt ­opgefleurd door statig bloeiende magnoliabomen. De boom zit vol roze-witte bloesem die snel weer plaatsmaakt voor grote, leer­achtige, groene bladeren.

Als de magnolia in de tuin van onze buren in bloei stond, wist ik dat de lente echt aanbrak. Het was het teken dat ik mijn moestuin achter in de tuin van mijn ouders klaar moest maken voor een nieuw seizoen zaaien en oogsten. Net als ik mijn tuintje had schoongemaakt, werd ie bedolven onder de uitvallende bladeren van diezelfde magnolia.

De boom werd vernoemd naar de Franse botanicus Pierre Magnol die in de 17de eeuw directeur was van de botanische tuin in Montpellier. Mensen die de boom niet kennen, hebben misschien wel Magnolia gezien, een cultfilm van Paul Thomas Anderson uit 1999. De film gaat onder andere over een presentator van een spelshow die aan kanker lijdt. Anderson deed onderzoek naar de magnoliaboom en ontdekte dat sommige mensen beweren dat de bast van de boom een stof bevat die kanker zou kunnen genezen.

Van de medicinale werking van magnolia heb ik absoluut geen verstand, maar ik kan u verzekeren dat de magnolia een interessante smaakmaker is. Hoewel Nederland vol staat met magnoliabomen, wordt de bloem weinig in de keuken gebruikt. Wie de jonge bloesem van de magnoliaboom proeft, kan hier gember en radijsachtige tonen in herkennen. Ik wist niet dat je magnolia kunt eten tot ik een paar jaar geleden magnoliasorbet at bij restaurant BAK.

Er zijn allerlei soorten magnolia, met allemaal net andere bloesems en smaakprofielen. In Engeland worden de bloesems op azijn gezet en gebruikt als bijgerecht, in Aziatische keukens worden de knoppen op dezelfde wijze ingemaakt en ook voor infusies gebruikt en in Japan eet men de knoppen gekookt. Ik maak er een simpele limo van.

Recept: magnoliasiroop

Ingrediënten
200 gram magnoliabladeren
2 citroenen
750 ml water
500 gram suiker
1 ½ tl citroenzuur

Bereiding
Spoel de magnoliabladeren onder koud water.

Snijd citroenen in dunne plakken en leg ze met de ­bladeren in een grote kom. Breng het water met suiker en citroenzuur aan de kook en giet het hete water over de citroen en magnolia.

Dek de bak af en laat ’m 24 uur staan.

De volgende dag giet je de vloeistof door een fijne zeef (eventueel met een kaasdoek erin) in een pan. Breng de siroop aan de kook en giet nu in schone flessen. Die kun je in de koelkast een aantal weken bewaren. Serveer de siroop met spuitwater of doe een paar druppels in een glas bubbels en serveer als aperitief.

Meer over