PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Lunchen bij de buren met in kurkuma-yoghurtsaus gesmoorde kip

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: in kurkuma-yoghurtsaus gesmoorde kip.

Meneer & mevrouw Hamersma
null Beeld

Laat ik het maar bekennen: er is een korte tijd geweest dat ik alleen maar bier dronk. En het begon al tussen de middag. Maar er zijn verzachtende omstandigheden: het was noodgedwongen.

Ik herinner me het nog als de dag van gisteren. We schrijven maandag 3 september 1979, het was de eerste dag van mijn eerste baan in de reclame. Ik was aangenomen als trainee-tekstschrijver bij De Bussy Ellermans Harms, ‘voor al uw advertenties, reclame-adviezen en advertenties’, gevestigd op de hoek van de Utrechtsestraat en het Frederiksplein.

Borreluurtje

De liefhebbers van het oude bruine café veren nu op: is op de andere hoek dan niet Café Slijterij Oosterling gevestigd? Nou en of. En dat adres bleek tevens de bedrijfskantine van De Bussy.

De vraag ‘ga je mee lunchen?’ hield dan ook in dat we bij de over­buren gingen bieren. Een activiteit die niet zelden naadloos overliep in het borreluurtje. Je werkt immers in de reclame of niet. Enfin. Dronk ik toen nog geen wijn? Wel degelijk. Alleen die was destijds bij Oosterling niet van een kwaliteit dat ik daar graag reclame voor maakte.

Laat staan dat ik het zelf dronk. Maar nu wel.

Sinds kort is de exploitatie van ‘instituut’ Oosterling in handen van Paul Verbunt. Wijn­liefhebbers veren nu op: is dat toevallig familie van de oudsher bekende wijnfamilie Verbunt uit Tilburg? Wis en waarachtig. Alleen heeft deze zich al lang geleden in Amsterdam gevestigd. En zit ie nota bene vlak om de hoek van de kookboekwinkel van mevrouw Hamersma.

“Je gaat zeker weer lunchen?” informeerde zij onlangs toen ik zei dat ik even bij Paul langsging. Nu moet u overigens niet denken dat Verbunt er op de hoek van de Hemonystraat en Hemonylaan een gelikte showroom op nahoudt. Stelt u zich het vinologische equivalent van de uitdragerij van Malle Pietje voor, uit de tv-serie Swiebertje, die daarin een kringloopwinkel avant la ­lettre exploiteerde.

Hoe dan ook, de rol van Pietje wordt hier vertolkt door Paul.

En die is bepaald niet mal. Ik maakte er al een intrigerende test mee om te zien hoelang geopende flessen wijn bewaard konden worden. Hij had de hand weten te leggen op onalledaags wit uit Spaans Baskenland. Ik proefde kloek rood uit Umbrië en een puike chablis. En ik had uit de eerste hand dat hij Oosterling ging doen. “Zodat je daar nu ook een lekker glas wijn kunt drinken.”

Hapjeskaart

De witte Val-Joanis die hij in zijn winkel voert, is dan een optie. Maar om daar meteen de in kurkuma-yoghurtsaus gesmoorde kip bij te serveren die mevrouw Hamersma daarbij had bedacht, gaat wellicht wat te ver.

Al is Verbunt wel van plan om ook de hapjeskaart aan te pakken. “Laat ik maar beginnen met oesters. Daar schenk ik dan voor weinig geld een heel lekkere champagne met een budgetprijskaartje bij die ik net heb ontdekt,” meldde hij.

Meneer en mevrouw Hamersma. Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma
Parwana, Durkhanai Ayubi. Becht, €27,99. Beeld
Parwana, Durkhanai Ayubi. Becht, €27,99.

Recept: Morgh lawang (in kurkuma-yoghurtsaus gesmoorde kip) (4 personen)

110 g gele spliterwten, 250 ml zonnebloemolie, 1 hele kip, zonder huid en in 8 stukken, 1 grote ui, fijngesneden, 3 tenen knoflook, fijngehakt, 1 el verse gember, fijngeraspt, 3 verse lange rode chilipepers, in ringen, zaadjes verwijderd, 150 ml yoghurt, 2 tl gemalen kurkuma, 1 el zout (of naar smaak), 1 tl zwarte peper, versgemalen, 2 grote rijpe ­tomaten, in stukjes, 1 limoen of ­citroen, in plakjes, ½ rode ui, in ringen, 2 el verse korianderblaadjes.

Doe de spliterwten in een kom en voeg water toe tot ze onderstaan. Laat ze ten minste 2 uur staan. Giet ze af en kook ze in 500 ml water 8-10 min op hoog vuur tot ze net gaar zijn. Giet ze af en zet opzij. Verhit de olie in een grote wok op hoog vuur en bak de kip in 7-8 min rondom goudbruin. Leg de stukken kip op een bord. Zet het vuur middelhoog en voeg knoflook, ui, gember en chilipeper toe. Bak het mengsel in 2-3 min zacht en geurig. Roer de yoghurt, kurkuma, zout en peper erdoor. Voeg de kip en de spliterwten toe aan de wok en laat alles onder af en toe roeren sudderen tot de kip gaar is en de spliterwten zacht zijn. Schep de tomatenstukjes erdoor en laat alles nog 2-3 min zachtjes bakken tot de tomaat zacht is. Serveer morgh lawang op een schaal en garneer met ­limoen- of citroenschijfjes, rode ui en verse korianderblaadjes. Lekker met rijst of platbrood.

null Beeld

De wijn

Val-Joanis 2019, ‘Tradition’, Luberon, Frankrijk (€10,90; wit).

Bij Paul, Hemonystraat 10, wijnsocieteit.com.

Meer over