Meneer en mevrouw Hamersma. Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma

Lobio-stoofschotel van kidneybonen en ­koriander, met een onalledaagse Spanjaard

PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: kruidige bonenschotel. Een onalledaagse Spanjaard soleert mee.

Meneer & mevrouw Hamersma

‘Gefeliciteerd,” zei mevrouw Hamersma, toen ze ’s ochtends hoogstpersoonlijk de winkeldeur openzwaaide voor een jonge vrouw die haar eerst keurig had gebeld. “U bent mijn ­eerste klant op afspraak.” En na weken kookboeken inpakken was mevrouw Hamersma van plan om daarom juist eens lekker uit te pakken.

Er was verse koffie in alle soorten en er waren net indrukwekkende koeken gebracht van Moosehead Bakery, een nieuw chocolate chip-fenomeen. Aan mij was gevraagd of ik ervoor wilde zorgen dat er voor later op de dag ook voldoende proefflessen openstonden. Aan gespreksstof was in elk geval evenmin gebrek.

Obesitas

Door de versoepelingen hadden de uitgevers het aangedurfd om weer nieuwe kookboeken uit te leveren. Tijdens het bladeren ging het gesprek over de column van Bert Wagendorp die dag in de Volkskrant. ‘Afvallen ter voorbereiding op de volgende pandemie’, was de kop. Het was kort voor de verkiezingen en Wagendorp had chirurg Maurits de Brauw geciteerd, die zich erover had verbaasd dat geen enkele politieke partij in haar verkiezingsprogramma een duidelijk plan had voor het tegengaan van overgewicht en obesitas, terwijl wereldwijd juist de meeste coronadoden vielen in de groep mensen die ongezond zwaarlijvig waren.

Een mooie aanleiding voor mevrouw Hamersma om weer eens haar al vaker gememoreer­de stokpaardje van stal te halen. “Het volgen van het EDH-dieet – Eet De Helft – zou al behoorlijk helpen. Dan kun je hier ook gewoon elk kookboek uitkiezen.” Ze pakte het nieuwe Een ode aan groenten van de Georgische Alice Zaslavsky. “En het zou ook mooi zijn als de btw op gezonde producten zoals fruit en groenten omlaag gaat waar ze het nu ook over hebben. Dat zou pas echt een ode aan groenten zijn.”

Een ode aan groenten, Alice ­Zaslavsky. Good Cook, €40. Beeld
Een ode aan groenten, Alice ­Zaslavsky. Good Cook, €40.

“Zal ik dan ook maar de helft van dat stukje dark chocolate & salty caramel nemen?” zei de vrouw enigszins beteuterd. Om het goede voorbeeld te geven, maakte mevrouw Hamersma die avond een lobio uit het boek, een kruidige bonenschotel.

Bobal

Het assortiment proefflessen rood dat die dag open was gegaan, maakte kiezen makkelijk. Een nederige maar oprechte Zuid-Fransman met flink wat syrah bood direct houvast. Als eerbetoon aan de Georgische keuken kon ik bovendien een lokale saperavi schenken.

Maar ook een onalledaagse druif die ik ooit in Spanje tijdens een wijnmakerslunch bij een witte bonenschotel had gekregen, leek me nu een kanshebber. Die was van de bobaldruif waarvan gewoonlijk slechts slobberrosé wordt gemaakt dan wel wordt gebruikt voor sommige Spaanse tinto’s om hoger in de pikorde genoteerde druiven aan te vullen.

Nu had ik er echter eentje die solo wist te schitteren. Gewelde pruimen, kersenvlaai-associaties, gemanicuurde kruidnageltjes, het aanslaan van een mokkatoets. Er waren mondvullende rondingen, zoete romigheid, en een aardsheid die in goede aarde viel bij de bonen.

“Doen we ook het DDH-dieet, Drink De Helft?” informeerde mevrouw Hamersma.

Lobio-stoofschotel van kidneybonen en ­koriander. Beeld
Lobio-stoofschotel van kidneybonen en ­koriander.

Lobio-stoofschotel van kidneybonen en ­koriander (hoofdgerecht; 4 personen)

Ingrediënten
2 el olijfolie, plus extra om erbij te serveren, 1 ui, fijngesnipperd, 120 g walnoten, fijngehakt + extra om erbij te serveren, 1 tl zoutvlokken, 1 el fenegriekpoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 tl kerrie­poeder, 30 ml rodewijnazijn, 800 g (2 blikken) kidneybonen, uitgelekt en ­afgespoeld, 3 el gehakte korianderstengels + blaadjes ter garnering, 3 el gehakte muntstengels + blaadjes ter garnering, 500 ml groentebouillon, 3-4 tenen knoflook, geperst

Bereiding
Verwarm de olijfolie in een grote pan op matig vuur. Bak de ui tot hij sist, leg het deksel op de pan en fruit de ui 5 minuten op laag vuur. Voeg de walnoten, zoutvlokken, fenegriek-, kerrie- en korianderpoeder toe en roer zo’n 4 minuten. Voeg de rodewijnazijn toe en laat iets inkoken. Roer de kidneybonen erdoor. Bak de bonen, al scheppend en duwend met een houten lepel, tot ze uit elkaar vallen en zacht zijn. Voeg de koriander- en muntstengels toe en roer tot ze zachter worden. Schenk de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat op middellaag vuur 15 minuten koken. Roer vlak voor het opdienen de knoflook erdoor. Proef of de lobio op smaak is en voeg eventueel wat witte peper, zout of azijn toe. Besprenkel de lobio met olijfolie en bestrooi met walnoten, munt- en korianderblaadjes. Serveer met maisbrood, stokbrood of focaccia.

De wijn

Neleman 2018
Bobal, Valencia, Spanje, €14,95 (rood; biologisch)
Neleman, Gerard Douplein 4b

Meer over