Linwood Barclay: No time for goodbye

De veertienjarige Cynthia Bigge wordt wakker met een enorme kater. En niet alleen van de drank. Pisnijdig was haar vader geweest toen hij haar, op een tijdstip dat ze allang thuis had moeten zijn, in de stad zag rondhangen met een verkeerde medescholier.

Ze heeft echter geen tijd om zich rustig voor te bereiden op de nieuwe schooldag. Het bed van haar broertje Todd en dat van haar ouders zijn onbeslapen. Geen spoor van een ontbijt. Todd blijkt ook niet op school te zijn. Ook haar ouders geven geen teken van leven. Geen telefoontje, geen briefje. Niets.

25 jaar later is Cynthia getrouwd met Terry, leraar Engels en de verteller van het verhaal. In een plattelandsstadje in Connecticut leidt ze een min of meer normaal leven, zij het dat ze haar dochtertje Grace geen seconde uit het oog verliest.

Na een reconstructie van de onheilsnacht in een smakeloos tv-programma ontvangen de hoofdpersonen signalen die duidelijk naar het verleden verwijzen. Een onbekende inbreker laat een hoed achter die sprekend lijkt op die van Cynthia's vader. Zij 'herkent' op straat haar broertje, totdat de man met zijn paspoort haar ongelijk aantoont.

Als het echtpaar een briefje ontvangt dat getypt is op Terry's antieke schrijfmachine, is voor Cynthia de maat vol. Overspannen verlaat ze met Grace de echtelijke woning. Bij gebrek aan beter zoekt Terry contact met haar dubieuze schoolvriend.

Zonder een woord is verstrooiingsliteratuur van het hoogste kaliber. De lezer kan met rode oortjes doorlezen en de vraag waar het heen moet met de wereld, rustig voor zich uitschuiven. Barclay schrijft even vanzelfsprekend en geolied als zijn beroemdere collega Harold Coben, en minder opzichtig routineus. Dat de laatste plotwending uit de lucht komt vallen, doet nauwelijks af aan het leesplezier. (HANS KNEGTMANS)

Linwood Barclay: No time for goodbye
Bantam (Imp. Van Ditmar), 8,99.
Vertaald door Mariëtte van Gelder als Zonder een woord, De Boekerij, 18,95 euro

www.linwoodbarclay.com

null Beeld
Meer over