Tip

Leren van het koloniale verleden in De Brakke Grond

De Brakke Grond verwelkomt bezoekers in de Witte Zaal, vol Kameroense vlaggen op een grasmat. De expositie Welkom is van kunstenaar Guy Woueté. Sociale kritiek en immigratievraagstukken rond globalisering zijn zichtbaar in zijn werk, met in de hoofdrol het koloniale verleden van zijn vaderland Kameroen.

Dianne Bleeker
null Beeld

Woueté probeert de toeschouwer mee te laten denken over de vraag wat we kunnen leren uit het verleden om aan een gezamenlijke nieuwe toekomst te bouwen. “Kunst is geen doel op zich, maar een kans om eerlijk te kijken en ­kritiek te leveren op het tijdperk waarin we leven.”

Welkom presenteert verschillende werelden en realiteiten, uit het verleden en het heden. De kunstenaar verzamelde momenten en menselijke ervaringen. Hij combineert die in video-installaties, sculpturen en collages. Woueté probeert conventionele perspectieven te doorbreken, omdat zij discriminatie, paternalisme en ­vervreemding voeden. In de tweede expositieruimte, de Tuinzaal, gebeurt dat met zes video-installaties. Daarvan is Le Fou Postcolonial Insane aanvullend gemaakt.

Voor deze expositie werkt de Brakke Grond samen met de Beursschouwburg in Brussel, waar het tweede deel van deze expositie in het najaar te zien zal zijn onder de titel Wie is We? Dit is een door coronamaatregelen uitgestelde periode. De Brakke Grond leent ontsmette koptelefoons uit voor het geluid bij de video’s, maar het is ook mogelijk een eigen exemplaar met minijack in te pluggen.

Kaarten met tijdslot zijn te reserveren via bezoek@brakkegrond.nl

Meer over