Hans van der Beek. Beeld Artur Krynicki
Hans van der Beek.Beeld Artur Krynicki

Lekker tegendraads allemaal - en dan is het tijd voor de winterstop

Feestje van de week

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Celesto Fashion Show.

Hans van der Beek

High-end streetwearbrand Celesto komt met de allereerste collectie en dat doen ze buiten de Amsterdam Fashion Week om, want Celesto is lekker tegendraads.

Ik zou mezelf niet zo snel lekker tegendraads noemen in een uitnodiging, maar ik ben dan ook geen high-end streetwearbrand.

De deur van Zuiveringshal West is gesloten. Ik klop op het raam en daar doe ik een beveiliger een groot plezier mee: “Ho ho, je moet om het gebouw lopen, óm het gebouw.”

In woord en gebaar.

Ik wandel naar de achterkant van Zuiveringshal West. Bij Celesto zijn ze inderdaad tegendraads.

Ik noem mijn naam aan een vrouw met de gastenlijst op haar telefoon. “Hij moet bij ons zijn,” roepen twee meisjes een tafel verderop. Dat zal de persbalie zijn.

“Zij was eerder,” zeg ik, want eerlijk is eerlijk en de eerste vrouw is ook al bezig met een polsbandje.

“Sorry voor de koude handen,” zegt ze. Ik zeg dat dat geen probleem is.

De hal staat strak in het licht, de dj is al lekker bezig, de prosecco sla ik beleefd af. Er zijn wel twee kraampjes met drank, eentje met Bacardi en eentje met gin en rozenwater, maar de rij is me te lang en ik ga een plekje zoeken.

Ik heb een bandje voor de front row en daar is een hoop van, want de catwalk loopt in een u-baan. Ik ben weer eens de oudste hier, of op zijn minst draag ik de oudste schoenen.

In aanvangstijd is Celeste ook tegendraads. Dan kan ik net zo goed in de rij voor de drank­kraampjes gaan staan wachten.

Het is als twee ijscokarren voor een heel strand. Een kwartier later ben ik aan de beurt. Ik neem er twee met Bacardi. Normaal aso, nu toch vooral praktisch.

Van mij mogen we beginnen.

Daar zul je de modellen hebben. Allemaal stoïcijnse jonge mannen lopen langs met kleding die losjes, hier en daar oversized, om het lichaam zit. Tegen mijn zonen zou ik zeggen: “Mooi, op de groei gekocht.”

Ik heb er geen verstand van, maar de jongeman met zonnebril, blote bast vol tatoeages, slecht gekleed in een leren broek en badslippers en in zijn hand een bundeltje graan, springt er toch wel tussenuit.

De show wordt onderbroken door een danser en twee acrobaten op een fiets; heel erg street allemaal. Daar komen de volgende stoïcijnse jongens weer. Ik hoor mezelf al tegen mijn zonen:

“Weg met dat lange gezicht, je hebt net een nieuwe jas van papa gekregen!”

Hé, er is nu geen rij bij het kraampje met gin en rozenwater.

Schuim keert na de kerstvakantie ­terug als wekelijkse rubriek op ­zaterdag.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl.

Wat Celesto Fashion Show
Waar Zuiveringshal West, Pazzanistraat
Wie Didier Berger, Mick Miller, Rieke Bergervoet, Aref en Mehdi, Maurits Veldhuijsen, Fleur van Hoogevest, Jackson
Wanneer dinsdag 17 december, 20.00 tot 22.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer **
Hans gaat even met winterstop; een goede glij, mensen

Ontwerpers Didier Berger en Mick Miller, meteen na de show. Nog voorkeuren wie nog meer op de foto moet? Berger:
Ontwerpers Didier Berger en Mick Miller, meteen na de show. Nog voorkeuren wie nog meer op de foto moet? Berger: "Ik weet het effe niet, man."Beeld Hans van der Beek
Daan Erisman (Speakeasy), Rex Enderman (Brasserie Lolita) en Maurits Veldhuijsen (Amsterhomes):
Daan Erisman (Speakeasy), Rex Enderman (Brasserie Lolita) en Maurits Veldhuijsen (Amsterhomes): "Nee, we hebben onze eigen kleren aan."Beeld Hans van der Beek
Opa Janus Berger, moeder Rieke Bergervoet en haar zus Maria Begervoet. Trotse moeder?
Opa Janus Berger, moeder Rieke Bergervoet en haar zus Maria Begervoet. Trotse moeder? "Jaaaaa, trots!"Beeld Hans van der Beek
Aref en Mehdi:
Aref en Mehdi: "Iedereen kent ons zonder achternaam. Wij doen ook mode."Beeld Hans van der Beek
Ricardo Derogee (
Ricardo Derogee ("Ik maak sneakers schoon."), student Fleur van Hoogevest, mét Celestejasje, en Maria Verspager, styliste in opleiding.Beeld Hans van der Beek
Het welkomstcomité: Jourdan Jona en Julia Breuer van Speakeasy, en host Jackson.
Het welkomstcomité: Jourdan Jona en Julia Breuer van Speakeasy, en host Jackson. "Achternaam? Heb ik niet."Beeld Hans van der Beek
Meer over