Uitgelicht

Lekker meezingen met Doe Maar op de Uitmarkt

Stefan Raatgever
Doe Maar. Beeld ANP
Doe Maar.Beeld ANP

Er werd gehoopt op een ongedwongen en vooral bevrijdende opening van het nieuwe culturele jaar, maar ook de Uitmarkt ontkomt niet aan beperkende coronamaatregelen. Geen feestelijke grabbelton vol fragmenten van voorstellingen die nog in première moeten gaan dus. Wel drie grote programma’s op het Museum­plein. Niet zoals gewoonlijk op het grote veld, maar in een intiem openluchttheater op de plek van de vijver.

Een kaartje kopen is noodzakelijk in verband met de zitplaatsen, maar de ouverture van aanstaande vrijdag is ook live op tv te zien. Daarin brengen artiesten als Berget Lewis, Xander de Buisonjé, Lucas Hamming, OG3NE, Rob Dekay, Ruth Jacott en Jamai een ode aan Doe Maar. De heropgerichte nederpopband begint, als de sterren aan de pandemiehemel goed staan, op 20 september aan een grootschalige clubtournee, met in november een lange serie in Paradiso.

Maar als warming-up dus deze kruising van hommage en meezingfeest op het Museumplein, met nieuwe uitvoeringen van hits als Pa, De bom, Is dit alles en Belle Hélène. De presentatie van de avond, die de bedrukte stemming op de culturele globe enigszins moet zien te compenseren, is in handen van Buddy Vedder.

Het weekend na die vrolijkheid biedt nog twee grote programma’s op het Museumplein. Zondag de traditionele vooruitblik op het musicalseizoen, zaterdag New Cool Collective, Tania Kross, Douwe Bob en meer, ook allemaal live te zien bij de NPO. De theaters zullen dan tevens hun deuren openen in het kader van het nationaal theaterweekend.

Uitmarkt, vrijdag, 20.30 uur, NPO1

Meer over