PlusNet open

Lazuur blaast het ingedutte Purmerplein in Noord weer leven in

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Lazuur.

Louis Bollee
null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

Oké, de gentrificatie mag Noord dan hebben bereikt, dat is aan het ­Purmerplein niet te zien. Hier (nog) geen ambachtelijke boterkarnerij of ­ironisch bedoeld Ganzebordcafé vol frisse Nieuw-Noorderlingen in ­asymmetrische anoraks.

Het toppunt van gastronomisch Noord was hier altijd Place Du Nord, een geliefd eetcafé, waar de buurt tientallen jaren blijmoedig verjaar­dagen vierde. Toen dat lokale instituut sloot, werd het qua horeca vrij stil. Tot nu.

Op het plein is Lazuur geopend, een restaurant met Portugese inslag, dat niet alleen het ingedutte plein weer leven inblaast, maar ook op sympathieke wijze eer wil bewijzen aan het oude Place Du Nord. Elise Moeskops (36) en haar mede-eigenaars trokken de boel niet genadeloos leeg, maar renoveerden het restaurant zorg­vuldig. De vaste bezoeker van weleer zal de art-decolampjes en eiken­houten tafels herkennen. Moeskops: “Aan die tafels willen we graag buurtgezinnen, voor de Sunday roast.”

Ze doelt op het vlees dat chef (en echte Noorderling) Sherif Khalil zal roosteren, voor een luie zondag met familie en vrienden. De rest van de week voert Lazuur een luxekaart met Frans-Portugese invloeden. En daar hoort een neutje bij. Er is een werkelijk gigantische portkaart.

Moeskops noemt zichzelf gekscherend ‘wijnmeisje’ en schenkt glazen vol (v.a. €2). Er zijn ook flessen van meer dan vijftig jaar oud voor speciale gelegenheden. Een blijmoedige Purmerpleinverjaardag bijvoorbeeld.

Lazaar
Purmerplein 8

Alle nieuwe hotspots van Amsterdam.

Tips? open@parool.nl.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Uit-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @hetparool op Instagram.

Meer over