PlusUitgelicht

Kwetsbaarheid in zwart-witportretten

Denise van der Bij
null Beeld Bart koetsier
Beeld Bart koetsier

Er is nog steeds veel onbegrip voor psychische problematiek. Om inzicht te bieden in het hoofd van patiënten en professionals die hen behandelen, hangen in Stadsloket Oost de komende twee maanden zwart-witportretten. De foto’s zijn gemaakt door Bart Koetsier en laten zien dat ieder mens tegelijkertijd krachtig en kwetsbaar is.

Aan het begin van de tentoonstelling hangt een lijst met namen en functies van twintig personen wier portret in de ruimte hangt, en korte interviews, geschreven door Arnon Grunberg. Doordat de teksten niet bij de corresponderende foto’s hangen, blijft in het midden welke naam bij welk portret en welke tekst hoort.

De tentoonstelling wil bezoekers duidelijk maken dat het niet erg is om kwetsbaarheid te tonen. De makers willen taboes doorbreken en mensen laten nadenken over geestelijke gezondheid door ze op deze manier oog in oog te laten staan met patiënten en hun behandelaars. Als tegenhanger van de portretten hangen er ook hersenscans.

De tentoonstelling is opgezet in samenwerking met onder meer UMC Utrecht, Stichting Samen Sterk Zonder Stigma en Museum van de Geest.

De kracht van kwetsbaarheid, t/m 14 juli, Stadsloket Oost, Oranje-Vrijstaatplein 2

Meer over