Plus

Kruistocht zet tieners met succes aan het denken

Kruistocht is bepaald geen traditionele enscenering van de klassieker uit 1973. De vurige betogen waaieren alle kanten uit: van racistische agenten tot etnisch profileren bij de glijbaan.

Joukje Akveld
De 'comeback van de kruistochten', daarover willen ze het hebben in hun geëngageerde 14+-voorstelling onder regie van Jetse Batelaan Beeld Henk Claassen
De 'comeback van de kruistochten', daarover willen ze het hebben in hun geëngageerde 14+-voorstelling onder regie van Jetse BatelaanBeeld Henk Claassen

Kindervoeten schuifelen voorbij achter een denimkleurig doek. Plots verschijnt in de rechterbovenhoek een appje: 'Mam, die met die roze sneakers ben ik.'

Met vijftien tienerfiguranten is Kruistocht, een voorstelling gebaseerd op dat dikke boek van Thea Beckman over die kinderen die heel ver moeten lopen en die ene jongen in die moderne broek, bepaald geen traditionele enscenering van de klassieker uit 1973.

Het hele Oost-Westconflict van de kruistochten interesseerde hoofdpersoon Dolf, tijdreizend bloemenkind uit de jaren zeventig, geen zier, constateren theatermakers Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz. Maar wat als Dolf nú had geleefd? "Dan had hij de Saracenen uitgerookt en de kinderen het Wilhelmus geleerd."

Comeback van de kruistochten
De 'comeback van de kruistochten', daarover willen ze het hebben in hun geëngageerde 14+-voorstelling onder regie van Jetse Batelaan. 11 september, de moord op Theo van Gogh, telkens moesten ze denken aan het kinderboek uit hun jeugd. De voorstelling kijkt naar de kinderkruistocht uit 1212 vanuit deze tijd.

De Turkse Sadettin, afstammeling van de Saracenen, de Hollandse Marjolijn, nazaat van de kruisvaarders. Op de achterbank hun peuterzonen, die kunnen niet vroeg genoeg leren hoe kruisvaarders de wereld probeerden te de-islamiseren.

Onderweg zet het Oost-Westconflict zich op microniveau voort. Kritisch zijn ze, op zichzelf en elkaar. Hun vurige betogen waaieren alle kanten uit: van racistische agenten tot etnisch profileren bij de glijbaan.

Aan de hand van de geschiedenis proberen ze de wereld te duiden. Feitjes, meningen, fakenieuws - het is veel en het is grillig en vaak ontzettend grappig.

Kruistocht bevraagt en becommentarieert, steeds vanuit een hoopvol optimisme. Zó zet je tieners aan het denken. Want oké, misschien is het tijd voor een scheiding tussen Oost en West. Maar wat doen we dan met de algebra en de Moorse kastelen?

Kruistocht

Door Theater Artemis/Trouble Man/Marjolijn van Heemstra
Gezien 4/10, Den Bosch
Te zien 10-14/10, Frascati; 28/11-1/12, De Krakeling

Meer over