PlusRecept van de dag

Kruidnoten naar recept van Cees Holtkamp

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten. Vandaag: kruidnoten.

Samuel Levie
Samuel Levie Beeld Mark van der Zouw
Samuel LevieBeeld Mark van der Zouw

Er staan twee paar schoenen bij de schouw, een stuk worteltaart op een schoteltje ernaast. Mijn dochter is ervan overtuigd dat het paard van Sinterklaas dit lekkerder vindt dan een gewone wortel. Haar oppassende tante, mijn zus, heeft er een kopje thee naast gezet. Dat drink ik zelf maar op.

We vieren dit jaar voor het eerst Sinterklaas met de kinderen. Ik probeer er het leukste van te maken. Voor mij heeft het hele feest altijd een beetje ongemakkelijk gevoeld. Mijn moeder is Engels en toen wij dertig jaar geleden naar Amsterdam verhuisden, was zij gechoqueerd door de zwart geschminkte figuur aan de zijde van Sinterklaas. Er heerste altijd een voelbare spanning rondom de festiviteiten als de Sint in het land was. Mijn moeder vond het niks, maar voor de rest van de familie was het gewoon een leuk kinderfeest. Als kind had ik geen idee wat er gaande was, maar relaxed was het nooit.

Nu kunnen wij als gezin zelf de traditie vormgeven en een aantal dingen zijn duidelijk. Het paard krijgt worteltaart en als het aan Ayla ligt zijn de Pieten roze. Dat is immers haar lievelingskleur. En we bakken pepernoten! Want samen bakken is altijd feest.

Of eigenlijk moet ik kruidnoten zeggen. Pepernoten zijn traditioneel van die taaitaaiachtige bonken, terwijl de harde bruine strooisels die iedereen pepernoten noemt officieel kruidnoten heten.

Van de week was ik even bij mijn lievelingspatissier Cees Holtkamp op bezoek. Hij serveerde me een heuse proeverij van kruidnoten. De verschillende recepten die hij had getest, mocht ik keuren met een glas zoete muskaatwijn erbij om ze in te dopen. Hij vertelde dat in de jaren veertig de Panorama een recept publiceerde voor kruidnoten onder de naam pepernoten en dat er sindsdien verwarring over de naam is ontstaan.

In ieder geval is dit recept dat hij met mij deelde zeer de moeite waard, hoe je het feest ook viert.

Kruidnoten

Ingrediënten
75 gram boter
75 gram bruine basterdsuiker
15 gram melk
25 gram keukenstroop
2 gram zout
150 gram bloem
6 gram bakpoeder
5 gram speculaaskruiden
1 gram geraspte nootmuskaat
5 gram peper

Bereiding
Dit recept is afkomstig uit het boek Maak van de noot een neugt. Cees gebruikt cubebe peper en wijst op het belang van het afwegen van ingrediënten. Vandaar dat ook de melk in grammen is uitgedrukt.

Meng de boter goed met de suiker, melk en keukenstroop. Doe hierbij de bloem, bakpoeder en specerijen en kneed goed door. Pak het deeg in folie in en laat het een nacht rusten in de koelkast. Rol er de volgende dag knikkers van en druk ze iets plat. Bak ze 20 minuten af in een op 155 graden voorverwarmde oven.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto
Meer over