PlusHet ingrediënt

Koop courgettes bij een goede groenteboer en je zult zien: ze zijn heerlijk

Samuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week stuit hij op kleine courgettes.

Samuel Levie
Kleine courgette. Beeld Emma Levie
Kleine courgette.Beeld Emma Levie

Courgette wordt door veel mensen als saaie groente bestempeld. Misschien heeft dat te maken met het feit dat courgettes in de supermarkt te groot en te waterig zijn. Koop ze bij een Turkse winkel, een goede groenteboer of neem kleine exem­plaren van de markt en je zult zien: ze zijn heerlijk. Voordat we officieel de herfst ingaan en het pompoenseizoen begint, wil ik het zomerse zusje nog even de aandacht geven die ze verdient. Snijd courgettes in flinterdunne plakken en marineer ze in citroensap, zout en veel olijfolie. Iets grotere exemplaren blaker ik op het vuur, zoals ik dat ook met aubergines doe.

Rugbybal

Courgette is het Franse verkleinwoord voor pompoen. De planten lijken op elkaar, en de bloemen van de pompoen zijn nauwelijks te onderscheiden van courgettebloemen. Die liggen in Italië naast elkaar opgestapeld als delicatesse. Voor de moes­tuinier is de courgette een van de gulste planten die je kunt aan­planten. Als een soort tafeltje-dek-je blijven er courgettes verschijnen, tot ze je neus uitkomen. Ik pluk de grote gele bloemen vlak voordat ze opengaan en de courgettes als ze zo groot zijn als een kleine banaan. Het is misschien verleidelijk om de vruchten veel groter te laten worden. Dat levert een pan soep per courgette op, maar de smaak van grote exemplaren is ver te zoeken. Teruggekomen van vakantie werd ik in mijn tuin verwelkomd door een reusachtige courgette. Aan de plant hing een vrucht met het gewicht van een rugbybal. De slakken hadden de courgette grotendeels verorberd. Niet getreurd, er waren nog genoeg babycourgettes en de plant werd omringd door salieplanten. Ik haalde de salieblaadjes en kleine courgettes door een beslag en mikte ze in de frituur. Een fantastisch borrelhapje waar geen bitterbal tegenop kan.

Gefrituurde courgette en salie

Ingrediënten
- 2 medium courgettes
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 175 ml bruiswater (bier mag ook)
- 1 tl grof zeezout
- citroen
- zonnebloemolie
- 20 salieblaadjes

Bereiding
Snijd de courgettes in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.

Meng meel en bruiswater met een garde tot een glad deeg en breng op smaak met een halve theelepel fijn zout. Je krijgt een beslag zo dik als dunne yoghurt.

Doe het zeezout in de vijzel met rasp van een halve citroen en maal samen fijn tot citroenzout.

Verhit nu in een wok of een ander pannetje een flinke laag olie. Check met een druppeltje beslag of de olie heet is. Als het gaat bruisen is de olie heet.

Haal nu de stukjes courgette en de salieblaadjes door het beslag. Doe dit om en om en laat ze direct en voorzichtig in de olie zakken. Kijk uit voor spetters hete olie. Laat maximaal 5 stukjes tegelijk bakken. Draai ze na anderhalve minuut om en bak ook de andere kant. Als het beslag een beetje goudbruin is, zijn ze klaar. Vis ze uit de hete olie met een tang of schuimspaan en laat ze uitlekken op een stuk keukenrol.

Als alle stukjes klaar zijn, strooi je er wat citroenzout overheen en zijn ze klaar om direct op te eten.

Meer over