PlusCulinaire trend

Kookboekenschrijver Alison Roman is de nieuwe Nigella Lawson

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: de nieuwe Nigella.

Mara Grimm
null Beeld

Ik ben pas op de helft, maar ik vind het best meevallen, tien dagen quarantaine. Wat helpt is dat we midden in het kookboekenseizoen zitten en ik daarom omringd ben door stapels gloednieuwe uitgaven. Dat is goed nieuws, al was het maar omdat er dit jaar minder kookboeken van BN’ers zijn, want die houden zich opeens liever bezig met politiek – ongetwijfeld een drama voor Den Haag, maar een zegen voor de gastronomie.

Enfin. Tussen de laatste Jamie Oliver, de nieuwste Ottolenghi en de ontelbare groentekookboeken door kan er natuurlijk maar één de grote favoriet zijn: het boek van de Amerikaanse Alison Roman. Roman – 35 jaar, mooi, geestig en herkenbaar aan haar knalrood gestifte lippen en dito nagels – woont in een piepklein appartement in Brooklyn. Ze heeft geen fancy keuken, is regelmatig blut, zweert bij kikkererwten uit blik en laat ook weleens iets aanbranden. Ze doet niet ingewikkeld over koken, zeurt niet over superfoods en snijdt haar taart gewoon met een roze aardappelschilmesje. Een verademing.

Haar roem begon bij food­magazine Bon Appétit, waar ze werd aangenomen nadat ze was gestopt als professionele kok. Nu schrijft ze columns voor The New York Times en heeft ze twee bestsellers op haar naam staan. De laatste verscheen vorige week in Nederland: Bijzonder simpel, een wat ongelukkige vertaling van Nothing Fancy.

Van eenpanskip met gekaramelliseerde citroen tot sperziebonen met mosterd, walnoten en ansjovis: alles barst van de smaak en is eenvoudig te maken. Zo ziet het er ook uit, want Roman houdt de styling voor de kleurrijke foto’s in eigen hand en alles is gemaakt op dat piepkleine fornuisje in Brooklyn. Koken draait bij Roman niet om chic gedekte tafels, maar om lekkere dingen op tafel neerzetten (en er mag best eens iets mislukken, want je kunt altijd nog pizza bestellen).

Dat spreekt massa’s mensen aan, vooral millennials. Haar recepten bereiken dan ook vaak in no time een iconische status. Zoek op Instagram maar eens naar #TheCookies of #TheStew, dan zie je hoeveel fans ze heeft. Daar zouden er dankzij deze Nederlandse vertaling zomaar nog tienduizenden bij kunnen komen. Er staat geen recept in dat ik niet zou willen maken. Gelukkig heb ik nog vijf dagen.

Kookboekentip: Bijzonder simpel, Alison Roman. Uitgeverij Spectrum, € 24,99

Meer over