PlusTips

Kookboeken om de zomer lekker mee door te komen

Met de recente lockdown in het achterhoofd heeft menige thuiskok behoefte aan nieuwe recepten voor de zomer. Culinair kenner Jonah Freud bespreekt de nieuwe lichting kookboeken.

Jonah Freud
null Beeld Annelie Carlström
Beeld Annelie Carlström

NOSH

Vier jaar geleden opende Esther Erwteman haar kookstudio Esther’s cookery in De Pijp. Vanwege haar Joodse achtergrond legde ze zich toe op de vegetarische keuken, omdat zij zich dan niet druk hoefde te maken om de (strenge) Joodse spijswetten. Het werd een groot succes, ook omdat veel van de Joodse gerechten goed passen bij deze tijd. Shakshuka, fattouch en tabouleh zijn tegenwoordig op veel restaurantkaarten te vinden. Erwteman bundelde haar ­vegetarische Joodse recepten in het boek NOSH (spreek uit als näsh). Hoewel de sefardische Joodse keuken hierin de boventoon voert, bevat het ook asjkenazische ­recepten. En natuurlijk vind ik daar wat van: er staat namelijk geen kugel met peren in! Wel de aardappelkugel, maar geen perenkugel. Erwteman heeft me beloofd dat die in een eventuele volgende druk zal worden toegevoegd.
€30

null Beeld

De bijbel van de Thaise keuken & De bijbel van de ­Indonesische keuken

Maar liefst twee nieuwe kookbijbels verschenen er de ­afgelopen maanden, en allebei gaan ze over een Aziatische keuken. Het bekende recept: stap-voor-stapfotografie van de ­belangrijkste technieken en een enorme dosis recepten. In beide bijbels komen authentieke hedendaagse gerechten aan bod. De ­Indonesische keuken is uiteen­lopend, doordat het land uit drieduizend verschillende ­eilanden bestaat; de gerechten van Sumatra zijn wezenlijk anders dan die van Java. Ook de verschillende religies zorgen voor variatie. Dit geldt ook voor de Thaise keuken, en daarbij speelt het klimaat een belangrijke rol. Beide bijbels zijn zeer toegankelijke, ­smakelijke ­boeken.
€32

null Beeld
null Beeld

California dreamin’

Een uit het Frans vertaald boek over de keuken van ­Californië, dat dan weer een Engelse titel krijgt. Soms verbaas ik mij over de keuzes die worden gemaakt in het boekenvak. De oorspronkelijke Franse ­titel luidt: Californie, les recettes cultes – waarin cult zoiets betekent als een levensstijl die door een (kleine) groep mensen wordt aangehangen. De authentieke Californische keuken is er een van de zee, de versheid, de lichtheid en de wijn. Dit boek geeft eerder de gerechten van de ­hedendaagse scene weer. Het gaat over granola, kokosolie en havermoutwafels. Vissoep met kimchi, rijstbowl met bloemkool, die niet mét maar van bloemkool is gemaakt en een veganistische panna cotta. Ik heb de keuken van Californië ooit ­anders leren kennen.
€25,95

null Beeld

Mijn recepten – London Loy

Met London Loy, getogen in Zuidoost, ging het niet zo lekker op school. Tot hij een appeltaart moest bakken en daarvoor een 9 kreeg. Toen was het ei gelegd. Hij belandde op de koksschool en kreeg al vrij snel een stageplek in het Amstel Hotel, waar hij van chef Robert Kranenborg de ­basis van de klassieke Franse keuken leerde. Hoewel hij veel van Kranenborg opstak, was het zijn moeder die hem de liefde voor eten en koken ­bijbracht. Nu is hij een graag geziene kok in tv-programma’s en onder ­andere de personal chef van kickbokser Rico Verhoeven. Zijn boek is een feest, met voornamelijk Surinaamse en Caribische ­gerechten. En natuurlijk ontbreekt het recept voor zijn – toch ­levensbepalende – appeltaart niet.
€32

null Beeld

Home made basics

Mrs. Yvette van Boven streek in ­februari neer in haar ­geliefde Ierland. Nadat de grenzen de tweede week van maart waren dichtgegaan, besloot ze daar voorlopig te blijven, en ze zit er nu nog. In de laatste week van april verscheen haar nieuwe boek Home made basics. Er was geen grote presentatie en geen Van Boven in tv-programma’s, maar het boek was gelukkig wel te koop. Met recepten voor elk ­moment van de dag, die door iedereen te maken zijn. Het is een groot (en zwaar) boek geworden, waarin veel basisgerechten ­worden uitgelegd. Vooral de sfeerfoto’s van haar man – ­fotograaf Oof Verschuren – vind ik prachtig. De liefde voor elkaar, het ­leven en lekker eten spat van de ­pagina’s.
€40

null Beeld

Joie de vivre

Op de zolder van een oud Frans huis vonden drie dames La cuisinière de la campagne et de la ville ou la nouvelle cuisine économique, een oud Frans kookboekje uit 1873. Je ziet het voor je, de dames – Sacha de Boer, Janine Smits en Babs Assink – rond de brandende haard, waar vervolgens een plan werd gesmeed. Ze vroegen tien vooraanstaande chefs om zich te ­laten inspireren door dit Franse kookboekje, van Seppe Nobels uit Antwerpen tot Jean Beddington uit Amsterdam. Voor Joie de vivre bedacht iedere chef twee menu’s, begeleid door vele foto’s – sfeerfoto’s uit Frankrijk, de gerechten, de dames in allerlei settings en de chefs zelf natuurlijk. Wat ik jammer vind, is dat niet de originele recepten uit het oude boekje worden weergegeven. Er is hier en daar een pagina gefotografeerd, maar daar blijft het bij. De recepten van de chefs zijn over het algemeen thuis goed uitvoerbaar.
€30

null Beeld

Greenfeast

Ik kan het niet genoeg benadrukken: wil je een écht goed boekje in huis hebben waaruit je altijd weer wat lekkers kunt maken en waarin groenten de hoofdrol spelen, haal dan ‘de nieuwe’ van Nigel Slater in huis. Hij is de onbetwiste meester van het Britse kookboekengenre en zijn boek Greenfeast is een bundeling van de beste lente- en zomergerechten. In het ­najaar verschijnt zijn boek met herfst- en wintergerechten.
€27

null Beeld

Crisiskoken

Tijdens de lockdown besloot culinair journalist Mara Grimm een kookboekje samen te stellen waarvan de ­opbrengst voor een gedeelte naar de Voedselbank gaat. Crisiskoken is met veel liefde gemaakt, verschillende koks, (banket)bakkers en receptenschrijvers hebben gratis hun medewerking verleend. Het boekje is in een beperkte oplage gedrukt; op is op!
€15

null Beeld

Passie voor desem

Tijdens de intelligente lockdown werd niet alleen wc-­papier gehamsterd, ook alle soorten bloem en gist waren in die weken niet meer verkrijgbaar. Nederland was massaal aan het brood bakken geslagen en via sociale media werden foto’s en vragen over de gebakken broden uitgewisseld. In menig huishouden zal het zelfgebakken zuurdesembrood op de ontbijttafel hebben staan geuren, maar er is nog meer van desem te maken. Pizza’s bijvoorbeeld, maar ook vruchtenbroden en brioches. De Sloveense Anita Sumer schreef er een fantastisch boek over, dat ­terecht werd uitgeroepen tot Best Bread Book 2019 bij de Gourmand World Cookbook Awards. Je zou bijna een tweede lockdownperiode wensen om alle ­recepten uit te proberen – gelukkig komt de vakantie eraan.
€30

null Beeld

Nothing fancy

­Alison Roman heeft een foodblog met voornamelijk ­recepten, maar werd bekend door haar wekelijkse bijdrage in de The New York Times. Eerder verscheen van haar hand het boek Dining in en kortgeleden kwam de opvolger Nothing fancy uit. Dat boek bestormde de Amerikaanse bestsellerlijsten en werd een coronahit. Juist omdat ze ‘gewoon’ koken toch bijzonder maakt, bleek het in quarantainetijd een welkome inspiratiebron voor veel huishoudens. Er zijn mensen die het boek van pagina 1 tot 320 ­helemaal hebben uitgekookt, dat hoor je niet vaak over een kookboek.
€28

null Beeld

De wijnboer

Olle Swets is eigenaar van het eigenzinnige De wijnwinkel in de Runstraat, zijn vrouw Charlotte Marres is fotograaf. Samen besloten ze een boek te gaan maken over wijnmakers in Europa. Ze trokken met hun buitenkeuken langs wijngaarden, tekenden verhalen op en kookten tussendoor lokale gerechten op open vuur. Zoals we tegenwoordig willen weten waar ons eten vandaan komt en welke producenten erbij betrokken zijn, vinden Swets en Marres dit net zo ­belangrijk voor wat we in ons glas schenken. Een lees-, kijk- en kookboek ineen, waarbij we meer leren over het ­leven van een wijnboer.
€30

null Beeld
Meer over